Πόρισμα-ύμνος για το Κέντρο Κοινότητας!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πόρισμα-ύμνος για το Κέντρο Κοινότητας!

5 Ιουλίου 2022

Πόρισμα-ύμνος για το Κέντρο Κοινότητας!

Χωρίς την παραμικρή παρατήρηση το πόρισμα των ελεγκτών της ΕΔΕΛ για τη λειτουργία της κοινωνικής δομής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αφού διαπιστώθηκε η πλήρης νομιμότητα

Σίμος Δανιηλίδης: Είμαστε υπερήφανοι που δικαιωνόμαστε για ακόμη φορά για τη συνειδητή επιλογή και αφοσίωσή μας στης αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης

Πανηγυρική επιβράβευση της νόμιμης και διαφανούς λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ηχηρή δικαίωση της σταθερής διεκδίκησης του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ώστε οι κοινωνικές δομές να λειτουργούν υπό την ευθύνη των δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί το πόρισμα του δημοσιονομικού ελέγχου που διενήργησε η ανώτερη ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους (ΕΔΕΛ).


Πρόκειται για τον εξαντλητικό και εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποίησε επί ημέρες η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και αφορούσε τη Λογιστική Χρήση 1.7.2021-30.6.2022. Κατά τον αυστηρότατο και ενδελεχή έλεγχο πέρασε από «κόσκινο» το σύνολο των δαπανών ύψους 155.954,20 ευρώ, όπως και η διαδικασία λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και της παροχής υπηρεσιών προς του ωφελούμενους.


Όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 0121223016/21.6.2002, και κοινοποιήθηκε πρόσφατα στις Υπηρεσίες του δήμου, «…η πράξη υλοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση ένταξης και το ΤΔΠ/Υ» και «η Ε/Ο (Ελεγκτική Ομάδα) εξέτασε αναλυτικά τη διαδικασία χωρίς να εντοπίσει κάποιο πρόβλημα», αφού:


- Πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

- Η πράξη/υποέργο συμμορφώνεται με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες

- Η πράξη/υποέργο υλοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση ένταξης

- Παρακολούθηση Προηγούμενων Ελέγχων.


Κατόπιν αυτών, το πόρισμα της ΕΔΕΛ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το σφάλμα που διαπιστώθηκε στο υποέργο για την περίοδο είναι 0%», καθώς «διαπιστώθηκε, με εύλογη βεβαιότητα, η νομιμότητα και κανονικότητα των δηλωθεισών δαπανών του υποέργου, σύμφωνα με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες».


Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια κοινωνική δομή που πληροφορεί και διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Υποστηρίζει τους πολίτες στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Προνοιακά Επιδόματα Αναπηρίας), συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και στήριξης για την προώθηση στην απασχόληση.


«Αδιαπραγμάτευτες αρχές…»


«Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη δικαίωση και επιβεβαίωση της λειτουργίας του δήμου μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Για όλους εμάς που υπηρετούμε την τοπική κοινωνία, είτε ως διοίκηση είτε ως υπηρεσιακά στελέχη, είναι απαράβατες και αδιαπραγμάτευτες οι αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας ολοκλήρου του Οργανισμού. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και χαιρόμαστε όταν αυτά επιβεβαιώνονται από ανώτερες ελεγκτικές Υπηρεσίες του κράτους, και μάλιστα μετά από αυστηρότατους ελέγχους. Έτσι, δεν έχω παρά να συγχαρώ όλη την αλυσίδα των υπηρεσιακών στελεχών που έχουν υπό την ευθύνη τους τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας για το άριστο αποτέλεσμα του ελέγχου, και βεβαίως την πρώην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, και νυν Περιβάλλοντος, Παρή Γενίτσαρη, όπως και την νυν αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.


Ταυτόχρονα, επαναφέρει την πάγια θέση του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων λειτουργίας και διαχείρισης όλων των κοινωνικοπρονοιακών δομών και προγραμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία, όπως τονίζει, «έχει αποδείξει περίτρανα ότι και θέλει και μπορεί να τις λειτουργήσει με τον καλύτερο και διαφανέστατο τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, και ειδικά των ευάλωτων ομάδων».


«Τα αποτελέσματα του εξαντλητικού ελέγχου ήταν εξαιρετικά. Οι ελέγκτριες διαπίστωσαν ότι το έργο υλοποιείται ακριβώς όπως πρέπει, δεν υπάρχει ούτε μια παρατήρηση, ούτε ένα εύρημα που να αποτελεί εντολή συμμόρφωσης προς τον δήμο, γιατί όλα τα βρήκαν άψογα. Και φυσικά δεν βρέθηκε κανένα θέμα δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή επιστροφής χρημάτων. Κατά τον έλεγχο συνεργάστηκαν όλες οι Υπηρεσίες του δήμου που ασχολούνται με την υλοποίηση του έργου αυτής της βασικής κοινωνικής δομής, και επιβεβαιώνει πλήρως τη διαχειριστική και επιστημονική επάρκεια όλων των στελεχών», δηλώνει ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης.


«Βαρόμετρο η κοινωνία…»


Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Μάρω Βασσάρα αναδεικνύει «την ποιοτική και οργανωμένη δουλειά των ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία επιβραβεύεται όχι μόνο από τους ελέγχους των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, αλλά καθημερινά γνωρίζει τη θετική αξιολόγηση και από τους ανθρώπους που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα και το Κέντρο Κοινότητας, και οι οποίοι αποτελούν ένα διαρκές βαρόμετρο».


Και η θέση αυτή της Μάρως Βασσάρα επιβεβαιώνεται από τον πλούσιο απολογισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας για το Κέντρο Κοινότητας για το έτος 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 εξυπηρετήθηκαν 3.215 οικογένειες για 5.148 αιτήματα, και συγκεκριμένα:


♦ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

• Άτομα σε φτώχεια ή απειλούμενα: 3.223

• Μετανάστες: 1.046

• ΑμεΑ: 592

• Γενικός Πληθυσμός: 144

• Άνεργοι: 59

• Νέες Μητέρες: 18

• Άστεγοι: 44

• Ανασφάλιστοι Υπερήλικες: 10

• Πρόσφυγες: 3

• Ρομά: 9


♦ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

• ΚΕΑ-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 3.162

• ΤΕΒΑ: 2.380

• Επίδομα Στέγασης: 1.421

• Επίδομα Αναπηρίας: 557

• Επίδομα Γέννησης: 19

• Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη: 164

• Εργασιακή Συμβουλευτική: 68


Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ.-8 μ.μ., και είναι μία από τις τέσσερις βασικές δομές στήριξης των κατοίκων, στελεχώνεται από ψυχοκοινωνικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.ά.) προκειμένου να στηρίξει ολόπλευρα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική ή και κοινωνική θέση, και χρειάζονται συμβουλευτική στήριξη.