Αγριογούρουνα: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αγριογούρουνα: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα…

14 Ιουλίου 2022

Αγριογούρουνα: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα…

Κυκλοφορούν κατά αγέλες στον οικισμό των Πεύκων και στους κεντρικούς δρόμους φθάνοντας μέχρι και την περιφερειακή οδό

Σίμος Δανιηλίδης: Η κατάσταση απέκτησε επικίνδυνα χαρακτηριστικά και χρειάζεται προσοχή και άμεση δράση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες

Ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους απέναντι στο φαινόμενο της μαζικής επιστροφής και επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον αστικό ιστό του οικισμού των Πεύκων, συνιστά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους να κινητοποιηθούν άμεσα για την αντιμετώπισή του.


Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους, το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση. Κατά αγέλες κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου και κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων έχει εντοπιστεί και στις παρυφές της περιφερειακής οδού με το περιαστικό δάσος στο ύψος της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου.


«Η κατάσταση δείχνει να προσλαμβάνει και πάλι ανησυχητικές διαστάσεις. Τα άγρια ζώα κινούνται κατά αγέλες μέσα στον οικισμό, στους κεντρικούς δρόμους έως και στα όρια της περιφερειακής οδού. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για σοβαρά τροχαία. Μας το θυμίζει με τον δραματικότερο τρόπο το δυστύχημα που συνέβη πριν λίγες ημέρες στην επαρχιακή οδό Κιλκίς-Ν. Πετριτσίου όπου δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τραυματίσθηκαν. Ας έχουν το νου τους οι οδηγοί κατά τις νυχτερινές ώρες», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως επισημαίνει, «ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι και οι συμπολίτες μας στα Πεύκα αποφεύγοντας να τα πλησιάσουν, να τα κυνηγήσουν ή να τα προσφέρουν φαγητό».


«Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα καλώντας τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου πριν θρηνήσουμε θύματα. Η έξαρσή του εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους, αλλά και για τους εποχούμενους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν απέναντι σε αγέλες στο οδόστρωμα των δρόμων που διασχίζουν. Πολύ περισσότερο στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, της οποίας -έτσι κι αλλιώς- το οδόστρωμα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, όπου τα ασθενοφόρα, που μεταφέρουν ασθενείς, είναι αναγκασμένα να αναπτύσσουν ταχύτητα», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους κατοίκους να αναφέρουν κάθε περιστατικό στην Άμεση Δράση (100).


Διασπορά στον οικισμό


Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, και τοπική αντιδήμαρχο Πεύκων, Παρή Γενίτσαρη, η οποία παρακολουθεί το φαινόμενο και σε συνεργασία με τους κατοίκους καταγράφει τα περιστατικά, «ο αριθμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και η κατάσταση ενδέχεται πολύ σύντομα να είναι μη ελεγχόμενη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού».


Όπως αναφέρει, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατοίκου στην οδό Ελευθερίας, στα όρια του δάσους, ο οποίος μέτρησε 18 αγριογούρουνα στην αυλή του σπιτιού τους! Επίσης, πολλές είναι οι περιπτώσεις που παρατηρήθηκε το φαινόμενο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλο το εύρος της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής:


• Σε ακάλυπτο χώρο κάτω από την οδό Αρτέμιδος, απέναντι από την Παιδική Χαρά, σε σημείο που συνηθίζουν να παίζουν παιδιά, πριν από μια εβδομάδα, περίπου τέσσερα μεγάλα και 12 μικρά αγριογούρουνα, αναζητούσαν τροφή για περίπου μισή ώρα και έπειτα συνέχισαν προς το ρέμα.

• Στην οδό Ονείρων, δίπλα στο ρέμα, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα επισκέπτεται την περιοχή μια αγέλη που αποτελείται από 20 μικρά και τέσσερα μεγάλα αγριογούρουνα, τις βραδινές ώρες, ενώ έχουν κατευθυνθεί και στην οδό Ρόδων. Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα εμφανίστηκαν σε απογευματινή ώρα έξω από κατοικία, καθώς μικρά παιδιά έπαιζαν μεταξύ αυλής και δρόμου.

• Προχθές, Τρίτη 12 Ιουλίου, αργά το απόγευμα στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου κυκλοφορούσε αγέλη, αποτελούμενη από τέσσερα μεγάλα και 12 τουλάχιστον μικρά αγριογούρουνα, απέναντι από κεντρικό ζαχαροπλαστείο, με αποτέλεσμα να τρομάξουν έντονα τα παιδιά που βρίσκονταν στην περιοχή. Η αγέλη οδηγήθηκε έπειτα προς το ρέμα πριν το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου.

• Στην οδό Αγίας Τριάδος εμφανίζεται συχνά αγέλη αποτελούμενη περίπου από 12 μικρά και δυο μεγάλα αγριογούρουνα η οποία καταναλώνει καρπούς από μουριές και συκιές.

• Σήμερα, ξημερώματα Πέμπτης 14 Ιουλίου, εμφανίστηκαν και στην οδό Ειρήνης πριν το Δημαρχείο!

Φωτογραφίες