Αντιπυρικές ζώνες στα όρια του δάσους

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αντιπυρικές ζώνες στα όρια του δάσους

22 Ιουλίου 2022

Αντιπυρικές ζώνες στα όρια του δάσους

Δύο έργα πυροπροστασίας εξελίσσονται ταυτόχρονα στα όρια δάσους και αστικού ιστού

Ο διπλός στόχος του δήμου

♦ Διανοίξεις οδών στα Πεύκα

♦ Κοπή δένδρων στις Συκιές

♦ Απόσταση 10 μέτρων από κάθε οίκημα σε ολόκληρο τον δήμο


Ο δήμος συνεχίζει την προσπάθεια οχύρωσης και προστασίας των πολιτών από τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Δύο σημαντικά έργα πυροπροστασίας είναι σε εξέλιξη ταυτόχρονα, γεγονός που ούτε εύκολο είναι, ούτε και απλό. Ο διπλός στόχος του δήμου, η προστασία των δημοτών από τη μία πλευρά και του δάσους από την άλλη, απαιτεί συντονισμό και οργάνωση.


Στη δημοτική κοινότητα Συκεών, έχει αρχίσει η κοπή δέντρων σε όλα τα σημεία όπου οδοί και ιδιοκτησίες, εφάπτονται με το όριο του περιαστικού δάσους. Στη δημοτική κοινότητα Πεύκων, συνεχίστηκε και θα ολοκληρωθεί άμεσα η πλήρης διάνοιξη της οδού Ελευθερίας, σύμφωνα με τις λεπτομερείς υποδείξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του δασαρχείου Θεσσαλονίκης.


«Εδώ και 15 χρόνια φωνάζουμε για τον κίνδυνο που υπάρχει από τα δένδρα και τα κλαδιά, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν σε μπαλκόνια και αυλές σπιτιών. Μετά από την τραγωδία στο Μάτι, το σήμα κινδύνου για τις πυρκαγιές έγινε κραυγή. Έχουμε κάνει αναφορές και καταγγελίες σε όλες τις κυβερνήσεις, τους φορείς και τις υπηρεσίες. Φτάσαμε μέχρι και την εισαγγελία Θεσσαλονίκης να ενημερώσουμε για όλα αυτά. Επιτέλους, αποδίδουν. Ο μοναδικός τρόπος άμυνας είναι η σωστή αντιπυρική προστασία και για αυτό, σε συνεργασία με το δασαρχείο και την πυροσβεστική, εξελίσσεται και θα γίνει σωστά το διπλό έργο. Τα συνεργεία του δασαρχείου θα κόψουν δένδρα σε απόσταση 10 μέτρων από κάθε οριοθετημένη οδό. Ήδη ξεκίνησαν από τις Συκιές και θα συνεχίσουν σε όλο το μήκος των ορίων του δήμου με το δάσος. Στη δημοτική κοινότητα Πεύκων, ολοκληρώνεται η 1η φάση της διάνοιξης της οδού Ελευθερίας και γίνεται προσβάσιμη σε πυροσβεστικά οχήματα, βυτία και υδροφόρες κάθε μεγέθους. Το επόμενο στάδιο είναι η εκπόνηση πλήρους μελέτης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση για τους κατοίκους και τα οχήματα αλλά και να συνδεθεί με τη λεωφόρο Παπανικολάου» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Όσον αφορά στο κόψιμο δένδρων, το έργο στις Συκιές άρχισε από την οδό Καππαδοκίας και θα συνεχιστεί στην οδό Λεχόβου στην περιοχή του δημοτικού κολυμβητηρίου. Η κοπή περιλαμβάνει όλες τις περιοχές του δάσους στις δημοτικές κοινότητες Αγίου Παύλου, Ευαγγελίστριας και Πεύκων. Τα κομμένα δένδρα μεταφέρονται σε πιστοποιημένη μονάδα επαναχρησιμοποίησης. Αν έμεναν επιτόπου, θα υπήρχε κίνδυνος να μετατραπούν σε καύσιμη ύλη.


Σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Ελευθερίας στα Πεύκα, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% σύμφωνα με τις εντολές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Στα λίγα σημεία που δεν έχει επιτευχθεί η διάνοιξη, αυτό οφείλεται στο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της κλίσης και της ιδιομορφίας του εδάφους.


Όμως, όλα αυτά δεν έχουν την αξία που τους αναλογεί, αν δεν παίξει το ρόλο του ο ανθρώπινος παράγοντας. Δεν είναι άλλος από την συνεχή επαγρύπνηση, ρόλος που έχει αποτέλεσμα όταν έχει ως βάση τον εθελοντισμό. Το κάλεσμα επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. «Οι πολίτες γνωρίζουν την προσπάθεια του δήμου για την προστασία του δάσους. Εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε τη στήριξη τους και ο τρόπος είναι απλός. Υπάρχει η εθελοντική ομάδα της ΕΔΟΜΑΚ, πάντα ανοιχτή για να υποδεχθεί τον κάθε πολίτη. Μία βάρδια πυροπροστασίας ενός εθελοντή, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το δάσος, για τους πολίτες, για τη ζωή και την περιουσία όλων μας» κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Φωτογραφίες