«Τιμή και δόξα στα παλικάρια μας – αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Τιμή και δόξα στα παλικάρια μας – αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας»

26 Ιουλίου 2022

«Τιμή και δόξα στα παλικάρια μας – αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας»

Κατάθεση στεφάνου και μήνυμα κατά του ναζισμού έστειλε από το Ασβεστοχώρι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Στεφάνι ως φόρο τιμής στους είκοσι εκτελεσθέντες στο Ασβεστοχώρι από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Ιουλίου του 1944, κατέθεσε χθες το πρωί, στο χώρο της εκτέλεσης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, για τη συμπλήρωση των 78 χρόνων της θλιβερής επετείου.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 ετών από τη θλιβερή αυτή επέτειο, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε:


«Ήταν Ιούλιος του 1944 όταν γράφτηκε άλλη μία αιματοβαμμένη, μαύρη επέτειος της κτηνώδους ναζιστικής θηριωδίας που ‘σημάδεψε’ για πάντα την ψυχή του τόπου μας και τη μνήμη μας. 78 χρόνια πέρασαν από την εκτέλεση των 20 αθώων παλικαριών μας από το ναζιστικό στρατό Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες του, όμως η μνήμη και η ζωντανή ιστορία είναι εδώ.


Είμαστε εδώ, όπως κάθε χρόνο, αποδίδοντας βαθύ σεβασμό, τιμή και δόξα στους νεκρούς μας, που με το αίμα και τη ζωή τους σημάδεψαν την ιστορία και τους αγώνες της χώρας μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.


Μνήμες σκληρές, επώδυνες για την πόλη μας και τους ανθρώπους μας, που έχουμε χρέος να φωτίσουμε και να διατηρήσουμε, ως τιμή για αυτούς που χάθηκαν και ως διδαχή για όλους αυτούς που δεν πρέπει να χαθούν. Διατηρώντας άσβεστη στη μνήμη μας τη θυσία αυτών των παλικαριών διατηρούμε στη μνήμη μας τη βαρβαρότητα των ναζιστικών, φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα.


Το αίμα τους δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και θα εγγυάται και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη όλων των λαών. Ιδιαίτερα σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή, η ημέρα αυτή αποτελεί ένα βήμα, όπου ενώνουμε τις φωνές μας και ανανεώνουμε την πίστη και τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα υπέρ της ειρήνης».