Με απόλυτη διαφάνεια εξελίσσονται οι διαδικασίες: Επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Με απόλυτη διαφάνεια εξελίσσονται οι διαδικασίες: Επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία

1 Αυγούστου 2022

Με απόλυτη διαφάνεια εξελίσσονται οι διαδικασίες: Επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία

Αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σύγχρονα φωτιστικά LED

♦ Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έως και 50% και μεγάλη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος ♦ Σε κλίμα ευρείας συναίνεσης η πρώτη διαβούλευση του προγράμματος

Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρου του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης ανοίγει τον δρόμο για μια εντυπωσιακή και ουσιώδη στροφή του δήμου προς την τεχνολογική προσαρμογή και την ενεργειακή αναβάθμισή του. Η ουσιαστική συζήτηση μετά την παρουσίαση της μελέτης, αποτελεί άλμα προς το μέλλον.


Η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας LED και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος), πρόκειται να μειώσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της. Πόσο μάλλον το ενεργειακό αποτύπωμα του δήμου, που προσπαθεί να στραφεί όσο μπορεί προς την πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές της.

Ο σχεδιασμός του έργου και η μελέτη, που συντάσσεται, παρουσιάστηκαν, μέσω διαβούλευσης, στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου και στους επικεφαλής των παρατάξεων. «Ο απαράβατος κανόνας είναι ένας: σε ολόκληρη τη διαδικασία αυτή, όπως και σε όλες τις άλλες, υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει η παραμικρή σκιά πουθενά, καμία φωτογραφική διάταξη, καμία υποψία, κανένα λάθος», υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Η μελέτη, που εκπονείται από την εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων «Ενεργειακές Τεχνολογίες», προβλέπει την αλλαγή λαμπτήρων στα φωτιστικά σώματα σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, Παιδικές Χαρές, κ.λπ. Συνολικά, σε ολόκληρο τον δήμο, υπάρχουν περίπου 11.000 φωτιστικά σώματα διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και ισχύος. Ο δήμος έχει ήδη αντικαταστήσει 2.500 φωτιστικά σώματα τα οποία λειτουργούν με λάμπες LED νέας τεχνολογίας. Η μελέτη που συντάσσεται προβλέπει την αντικατάσταση όλων των υπολοίπων 8.500 με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες LED.


Μείωση κατανάλωσης έως και 50%


Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, ο δήμος θα είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 40-50%. Η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Φωτισμό Οδών και Πλατειών (Φ.Ο.Π.) ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ.


Στο μεταξύ, οι μελετητές πραγματοποίησαν φωτομετρήσεις με ειδικά όργανα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κατά μέσο όρο οι κεντρικοί οδοί και οι λεωφόροι του δήμου είναι περισσότερο φωτισμένοι από όσο χρειάζεται, συγκριτικά πάντα με τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


«Για αυτό το πολύ μεγάλο έργο ο στόχος είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι πως πρέπει να μειωθεί, αν όχι να σταματήσει, η σπατάλη ενέργειας. Μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 40-50 % είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα συνολικά, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου. Το τρίτο, που είναι ουσιώδες, είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ελέγχου (Control Room), το οποίο θα είναι σε θέση να ρυθμίζει τον φωτισμό των χώρων ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, όπως για παράδειγμα την κυκλοφορία των οχημάτων ή το φυσικό φως. Η τεχνολογία LED, μέσα από την εξέλιξή της, μας προσφέρει μια ακόμη δυνατότητα: οι εγγυήσεις των κατασκευαστών φωτιστικών σωμάτων με λάμπες led φτάνουν ως τα 15 χρόνια. Η αντικατάσταση των φθαρμένων δεν θα απασχολεί καθόλου τις Υπηρεσίες του δήμου για αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά τον προμηθευτή. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε εξαιρετικό φωτισμό για την πόλη μας και ενίσχυση της ασφάλειας με έναν αποδοτικό, αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά σωστό τρόπο», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ


Η ίδια μελέτη προβλέπει πως το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση θα αποσβεστεί άμεσα λόγω της μεγάλης μείωσης που θα προκύψει στους λογαριασμούς ρεύματος.


«Όπως είχαμε καταθέσει και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, η πόλη έχει ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού του δημοτικού οδοφωτισμού με κύριο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων ώστε να προχωρήσουμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών. Θεωρούμε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί νωρίτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν. Σήμερα, όμως, που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, είναι επιβεβλημένη η αλλαγή και κάθε αλλαγή που οδηγεί σε αυτή τη κατεύθυνση. Επίσης, από τη στιγμή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, προτείνουμε να μην γίνει μόνο αντικατάσταση λαμπτήρων αλλά να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, στοχεύοντας και στην αισθητική αναβάθμιση αλλά και στην ενιαία εικόνα των Δ.Ε. της πόλης μας» τόνισε ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον».


«Για την παράταξή μας είναι μια κίνηση πολύ σωστή καθώς θα μειωθεί πολύ το ενεργειακό κόστος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Η αντίρρησή μας είναι σε δυο σημεία: δεν συμφωνούμε στο να ανατεθεί το έργο σε ιδιώτη με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, προτιμούμε τα ίδια κεφάλαια ή τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφ’ όσον λυθεί το πρόβλημα του μειωμένου σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση φωτισμού που ενδέχεται να επιβάλλει το Ταμείο. Διαφωνούμε με την ανάθεση σε ιδιώτη της συντήρησης και αντικατάστασης ακόμη και των λαμπτήρων που σήμερα είναι led και είναι στην ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών», είπε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Η πόλη αλλιώς» Ντία Κεραμειδά.


Φωτογραφίες