Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Δυο ομόφωνα ψηφίσματα, για την φασιστική επίθεση στη Νεάπολη και την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Πεύκα

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Δυο ομόφωνα ψηφίσματα, για την φασιστική επίθεση στη Νεάπολη και την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Πεύκα

8 Μαρτίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Δυο ομόφωνα ψηφίσματα, για την φασιστική επίθεση στη Νεάπολη και την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Πεύκα

Στο πρώτο καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε μορφής φασιστικές επιθέσεις και στο δεύτερο τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων και ζητά την άμεση απομάκρυνση της κεραίας

Δύο ψηφίσματα υιοθέτησε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών στην 9η έκτακτη συνεδρίασή του για το 2024 που πραγματοποιήθηκε χθες δια περιφοράς.


Το πρώτο αφορά τον βανδαλισμό του εξωτερικού χώρου των γραφείων της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών-Λαϊκής Βιβλιοθήκης με σβάστικες και φασιστικά σύμβολα και το δεύτερο την κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε στα Πεύκα μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου.


Στο πρώτο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε μορφής φασιστικές επιθέσεις και καλεί τους πολίτες του δήμου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον φασισμό, ενώ στο δεύτερο τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους και ζητά την άμεση απομάκρυνση της κεραίας.


Αναλυτικά το 1ο ψήφισμα έχει ως εξής:


Ψήφισμα κατά της φασιστικής επίθεσης στη Νεάπολη


Την ημέρα που όλη η χώρα ήταν βυθισμένη στην οργή και τη θλίψη για τον χαμό 57 ανθρώπων, έναν χρόνο μετά από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, οι πιο μαύροι και σκοτεινοί κύκλοι προέβησαν σε μια θρασύδειλη κίνηση. Βανδάλισαν την πρόσοψη του χώρου που στεγάζει την Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών- Λαϊκή Βιβλιοθήκη, αλλά και άλλα μέρη της γειτονιάς, με σβάστικες και άλλα εγκληματικά φασιστικά σύμβολα.


Η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών-Λαϊκή Βιβλιοθήκη έχει παρουσία με διάφορους τρόπους στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του δήμου από το 1986 ( από τότε και μέχρι τη πανδημία ως ΑΠΑΝ). Είναι γνωστή η παρουσία και δράση της στη γειτονιά και στην πόλη, με το στέκι της για πολλά χρόνια στο "Υπόγειο" και τα τελευταία χρόνια στη Mουδανίων 18 ( πίσω από τον Άη Γιώργη). Έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις από πολλές συλλογικότητες και έχει οργανώσει στην γειτονιά δεκάδες δράσεις κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται από την ύπαρξη και δράση εστιών αμφισβήτησης και αντίστασης στην δυστοπία που ζούμε.


Το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης- Συκεών


~καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε μορφής φασιστικές επιθέσεις και


~ καλεί τους πολίτες του δήμου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον φασισμό και σε όσα τον εκτρέφουν.


Το 2ο ψήφισμα έχει ως εξής:


Ψήφισμα για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από τα Πεύκα


Με το παρόν ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά, από όλες τις αρμόδιες αρχές, την άμεση απομάκρυνση κεραίας, η οποία έχει τοποθετηθεί σε κατοικημένη περιοχή των Πεύκων, στον κόμβο Νεάπολης-Πεύκων.


Αν και η εν λόγω κεραία τοποθετήθηκε σε περιοχή, η οποίαεντάσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι συνέπειες της λειτουργίας της, επηρεάζουν και τους δημότες και κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων, του δήμου Παύλου Μελά.


Η κεραία η οποία εγκαταστάθηκε εκεί με αφορμή τα έργα του flyover, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία έγκριση του Δήμου σε δημόσιο κρατικό οικόπεδο, θίγει την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. Με την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μέσα ή ανησυχητικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές, οι εν λόγω εταιρείες εκθέτουν τους κατοίκους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ακτινοβολίες, αγνοώντας πλήρως τις πιθανές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία παιδιών, καρκινοπαθών και γενικότερα όλων των κατοίκων.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και ζητά:


-Την άμεση απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας


-Ανάκληση παντός τύπου άδειας που τυχόν έδωσαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΕΑΕΕ) για την τοποθέτηση της συγκεκριμένης κεραίας.


-Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την ασυδοσία των εταιρειών τηλεφωνίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη δημόσια υγεία.


-Να διερευνηθούν περιπτώσεις και άλλων κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και μέσα σε γειτονίες, καθώς και το σύνολο των κεραιών που λειτουργούν στα κρυφά (άγνωστου αριθμού) και χωρίς άδεια.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στηρίζει έμπρακτα και με όλα τα μέσα τους κατοίκους της περιοχής και δια της νομικής υπηρεσίας του.


Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:

• Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

• Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

• Στον τοπικό τύπο

• Στο διαδίκτυο