Μέρα πένθους πλέον για το δήμο Νεάπολης-Συκεών η 28η Φεβρουαρίου στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μέρα πένθους πλέον για το δήμο Νεάπολης-Συκεών η 28η Φεβρουαρίου στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη

27 Φεβρουαρίου 2024

Μέρα πένθους πλέον για το δήμο Νεάπολης-Συκεών η 28η Φεβρουαρίου στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη

Με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο ζητά να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

Μέρα πένθους στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων των Τεμπών είναι πλέον για το δήμο Νεάπολης-Συκεών η 28η Φεβρουαρίου.


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα το δημοτικό συμβούλιο, κατά την 8η έκτακτη συνεδρίασή του για το 2024 που έγινε χθες δια περιφοράς, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων ζητά να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας καθώς και να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους ημέρα μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν.


Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:


 Ψήφισμα για την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών 


Στις 28 Φλεβάρη 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς κυρίως νέους και νέες από τη Θεσσαλονίκη.


Ένα χρόνο μετά, οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί και οι υπαίτιοι παραμένουν ατιμώρητοι προκαλώντας την δικαιολογημένη οργή των οικογενειών των θυμάτων. Η διαφαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε με την αποχώρηση πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης από την εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Αυτό που επιβεβαιώνεται επίσης είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν αποψίλωσαν σταδιακά τον ΟΣΕ από προσωπικό και υποδομές, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, προφανώς με στόχο να είναι φτηνότερος για το κράτος και πιο ανταγωνιστικός για τους επενδυτές.


Το σπάσιμο του σιδηροδρομικού έργου σε κομμάτια και η παράδοσή του με εξευτελιστικό μάλιστα αντίτιμο σε ιδιωτικές εταιρείες, από μικροεργολάβους μέχρι πολυεθνικά μεγαθήρια που εμπορεύονται τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, συνέβαλαν καθοριστικά στη σημερινή άθλια κατάσταση του σιδηρόδρομου και την τραγική απουσία συστημάτων ασφαλείας.


Έτσι φτάσαμε στο έγκλημα των Τεμπών, εκεί που αναδεικνύονται οι άμεσες ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης, του ΟΣΕ και της ιταλικής πολυεθνικής κρατικής εταιρίας που διαχειρίζεται τα ελληνικά τρένα. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, ούτε ήταν «ανθρώπινα λάθη» ούτε η «κακιά στιγμή». Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ένα σύστημα που οδήγησε στην τραγωδία κλείνοντας τα αυτιά στις φωνές των εργαζομένων που προειδοποιούσαν για το «δυστύχημα που έρχεται».


Το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών διερμηνεύοντας τα αισθήματα των δημοτών απαιτεί:


·Να συνεχίσει με σοβαρότητα το έργο της η εξεταστική επιτροπή


·Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας


·Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι πολιτικοί εμπλέκονται στο έγκλημα


·Να υπάρξουν φτηνές, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές για τον λαό όταν ο ΟΣΕ και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς περάσουν στα χέρια του, και πάψουν να προσφέρουν υπηρεσίες, με στόχο τα κέρδη πολυεθνικών, αλλά την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για φτηνή και ασφαλή μετακίνηση του λαού


Με ευθύνη της κυβέρνησης χρειάζεται να αναβαθμισθεί και να εκσυγχρονιστεί άμεσα το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να αποτελεί ένα ασφαλές μέσο μεταφοράς. Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας.


Κηρύσσουμε ως μέρα πένθους για την πόλη την 28η Φεβρουαρίου στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων των Τεμπών και ζητούμε να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους ημέρα μνήμης τους.