Έργα 18,7 εκατ. ευρώ με έμφαση στο περιβάλλον

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Έργα 18,7 εκατ. ευρώ με έμφαση στο περιβάλλον

4 Οκτωβρίου 2022

Έργα 18,7 εκατ. ευρώ με έμφαση στο περιβάλλον

Από τη Δ.Ε. Πεύκων ξεκίνησε χθες η διαβούλευση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023, και συνεχίζεται σήμερα για τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου

Σίμος Δανιηλίδης: Κρίσιμες και ουσιαστικές οι διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου για το μέλλον της πόλης μας

Το στίγμα του Τεχνικού Προγράμματος του 2023, το οποίο τη νέα χρονιά θα έχει έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καταγράφηκε κατά τη χθεσινή διαβούλευση στη Δ.Ε. Πεύκων, από όπου άνοιξε ο κύκλος του κοινωνικού διαλόγου για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, για να συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα για τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου.


Να σημειωθεί ότι ο υπό συζήτηση-διαβούλευση Προϋπολογισμός 2023 ανέρχεται στα 70.695.522,64 ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στα 18.714.875,97 ευρώ.


Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την τοποθέτησή του χθες στα Πεύκα, «οι διαδικασίες της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου είναι ουσιαστικές και κρίσιμες για το μέλλον της πόλης μας. Έτσι δίνεται η καλύτερη ευκαιρία να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις των συμπολιτών, οι οποίες τίθενται υπό επεξεργασία, ενσωματώνονται στο τελικό προτεινόμενο προς ψήφιση τεχνικό πρόγραμμα και υλοποιούνται». Και το στοιχείο αυτό της διάδρασης επιβεβαιώθηκε κατ’ αρχήν από την πρόεδρο της Δ.Κ. Πεύκων Καίτης Αμοιρίδου που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνο σβήνουμε θέματα από τον κατάλογο των προτάσεών μας».


«Το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων του 2023 δεν είναι μια απλή παράθεση έργων και αντίστοιχων χρηματικών ποσών. Εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης μας και απαντά στα ζητούμενα αυτού του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους για μια πράσινη, ανθρώπινη και φιλική πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση πτυχών του προτεινόμενου Τεχνικού προγράμματος.


Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, και τοπική αντιδήμαρχος Πεύκων, Παρή Γενίτσαρη, κάνοντας λόγο για μια «ουσιαστική διαδικασία επαφής και επικοινωνίας με τους πολίτες, κατά την οποία κατανοούνται και ιεραρχούνται οι ιδέες και οι προτάσεις τους», τόνισε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Τεχνικού Προγράμματος, η εκτέλεση του οποίου «θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.


Περιβάλλον, κυκλοφοριακό και αποχέτευση


Έτσι, στο επίκεντρο της πολύωρης χθεσινής συζήτησης της διοίκησης του δήμου με τους πολίτες και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων της Δ.Ε. Πεύκων καταγράφηκαν οι νέες προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, που εστιάζουν κυρίως στο κυκλοφοριακό και το αποχετευτικό πρόβλημα, το οποίο σε ένα μικρό ποσοστό παραμένει άλυτο από την ΕΥΑΘ, υποβάλλοντας τους κατοίκους περιοχών σε μεγάλη ταλαιπωρία.


«Έχοντας δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης και της προσχολικής αγωγής, όπως είναι η κατασκευή του σύγχρονου, πρωτοποριακού βιοκλιματικού 12θέσιου 2ου Γυμνασίου, η κατασκευή του πρότυπου Βρεφικού-Παιδικού Σταθμού, για το οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος και αναμένεται η έναρξη των εργασιών, το 7ο Νηπιαγωγείο και 4ο Δημοτικό Σχολείο που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, και έχοντας ολοκληρώσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου, συνεχίζουμε τον σχεδιασμό και προγραμματισμό μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή των Πεύκων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ και τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με Alzheimer και άνοια, χωρίς να εγκαταλείπουμε και να υποβαθμίζουμε και τις υπόλοιπες προτεραιότητές μας που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών και κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων-έργων.


Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο δήμαρχος είναι η ανάγκη πολλαπλασιασμού του πράσινου ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για «νέες δενδροφυτεύσεις στο Σέιχ-Σου με στόχο να δημιουργηθεί το πράσινο πέταλο και το πράσινο έμβολο, που σε συνδυασμό με το μητροπολιτικό πάρκο που πρέπει να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αφού ξηλωθεί αυτό το καρκίνωμα των ακατάλληλων περιπτέρων και μεταφερθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, θα δημιουργηθεί ένα πέταλο που θα αγκαλιάζει την Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο».


Ειδικά για το αποχετευτικό πρόβλημα, που απασχολεί περιοχές των Πεύκων όπου δεν έχει προχωρήσει η σύνδεση των κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο και οι ανάγκες εξυπηρετούνται μέσα από τη λειτουργία βόθρων, ο δήμαρχος τόνισε ότι «οι προσπάθειες και οι πιέσεις προς της ΕΥΑΘ θα συνεχιστούν εντεινόμενες», ενώ θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση ειδικής θεματικής συνάντησης-σύσκεψης στα Πεύκα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΥΑΘ.


Συνέχεια στις Συκιές και στη Νεάπολη


Η διαδικασία της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου συνεχίζονται σήμερα για τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Νεάπολη. Ειδικότερα, οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθούν:


ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 // 6 μ.μ.

-Διαβούλευση Δ.Ε. Συκεών και Δ.Ε. Αγ. Παύλου

-Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

(Στρ. Στ. Σαράφη & Ι. Μιχαήλ 1, Συκιές)


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 // 6 μ.μ.

-Διαβούλευση Δ.Ε. Νεάπολης

-Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολης, περ. Στρεμπενιώτη)

-Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, 3ος όροφος


ΤΗΛΕΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


Ο διευρυμένος κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2023, ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με την υποστήριξη της πλατφόρμας Novoville, και συγκεκριμένα τη ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 στις 6 μ.μ.


Η παρακολούθηση και συμμετοχή των πολιτών και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):


• Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο: https://meet.google.com/mnj-dath-ipr

• Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video): https://www.facebook.com/dhmosneapolhsykewn

• Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (live streaming video): https://www.youtube.com/channel/UCt_mtbcjcYUuMh4GOKcQHUQ

• Περισσότερες πληροφορίες & live streaming video στην ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr


Να σημειωθεί ότι η διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διαδικασία που εμβάθυνε τον δημοκρατικό διάλογο καθώς στις δυο προηγούμενες η συμμετοχή των πολιτών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Την περσινή διαδικασία των πέντε τηλεδιαβουλεύσεων παρακολούθησαν συνολικά 1.824 πολίτες, ενώ 141 άτομα έθεσαν ερωτήσεις, έκαναν σχόλια και κατέθεσαν τις προτάσεις τους μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google Meet, facebook, Youtube Live, Website).


Με παρακαταθήκη, λοιπόν, τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις δυο προηγούμενες τηλεδιαβουλεύσεις, οι δημότες και οι εκπρόσωποι αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων και φορέων θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να καταθέσουν προτάσεις για έργα, υποδομές και δράσεις για το επόμενο έτος. Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του δήμου από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone).

Φωτογραφίες