«Να καταργηθεί άμεσα το ανοσιούργημα για τους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Να καταργηθεί άμεσα το ανοσιούργημα για τους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς»

4 Ιανουαρίου 2022

«Να καταργηθεί άμεσα το ανοσιούργημα για τους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς»

Δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη

Για το Π.Δ. που επιβάλλει το κλείσιμο των δημοτικών δομών τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που απολαμβάνει ευνοϊκής μεταχείρισης

Την άμεση κατάργηση του «νομικού ανοσιουργήματος», όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο «δογματικά», και με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», που επιβάλλει το κλείσιμο των δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αντίθετα με ό,τι ισχύει για τις ιδιωτικές δομές, ζητά με νέα δημόσια παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.


Πρόκειται για το Π.Δ. 99/2017, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με την ΚΥΑ 41087/29.11.2017, το οποίο, εκτός των άλλων υποχρεώσεων-προσαρμογών που επιβάλλει στους δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα, επιβάλλει και το κλείσιμο των δημοτικών δομών κατά τις περιόδους των εορτών, με την τελευταία προθεσμία να λήγει στις 31.7.2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ότι πολύ σύντομα πολλές δημοτικές δομές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν Χριστούγεννα και Πάσχα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες γονείς, σε εποχές οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, να βρεθούν σε απόγνωση για τη φροντίδα των παιδιών τους τις περιόδους αυτές. Ταυτόχρονα, πολλές δημοτικές δομές θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της συρρίκνωσής τους εξαιτίας του ανταγωνισμού με τους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ιδιαίτερη μεταχείρισή τους από την Πολιτεία.


Τη νέα αυτή παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη προκάλεσε μια σειρά δημοσιεύσεων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, τα οποία έκαναν λόγο για «άνοιγμα των ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου». Ωστόσο οι δομές αυτές παρέμειναν ανοιχτές καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, όπως άλλωστε και ο νόμος τούς παρέχει αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, «η ενημέρωση να είναι ελλιπής».


«Αγνοούνται οι ανάγκες της κοινωνίας…»


Αναλυτικά, η δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:


«Αυτές τις ημέρες στο φως της δημοσιότητας ήρθε και η έναρξη των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, η οποία αφορούσε τους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.


»Η ενημέρωση είναι ελλιπής διότι τα χιλιάδες τμήματα των ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, με βάση το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο το οποίο προωθήθηκε το 2017 και τον Πρότυπο Κανονισμό (Π.Δ. 99/2017 και ΚΥΑ 41087/29.11.2017), έχουν τη δυνατότητα και λειτουργούν νομιμότατα και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Κι αυτό έγινε δια του ‘‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’’ της προηγούμενης κυβέρνησης επιβάλλοντας τον Πρότυπο Κανονισμό, που θέλει κλειστές τις δημοτικές δομές, ακόμη και των Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΝΠΙΔ), και μάλιστα με την απειλή ποινικών, πειθαρχικών και άλλων διώξεων για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.


»Οι δήμοι καλούνται να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα σε ένα περιβάλλον άνισης μεταχείρισης, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες από αυτόν για την πλήρη εξυπηρέτηση των αυξημένων κοινωνικών αναγκών χιλιάδων γονέων βρεφών και μικρών παιδιών, εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.


»Η νομοθετική διάταξη, που παγιώνει μια παρωχημένη και δογματική αντίληψη, αγνοεί ότι οι δομές υφίστανται για να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες και προς τα παιδιά.


»Η επιλογή της διοίκησης εκάστου δήμου για τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών για την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα υπαγορεύεται από την ανάγκη εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων, και κυρίως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κι αυτό το κρισιμότατο μέγεθος οφείλει να λάβει υπόψη της η κεντρική Διοίκηση και η Πολιτεία! Οι γονείς, κατά τη διάρκεια των εορτών, βιώνουν ένα μόνιμο άγχος φροντίδας των παιδιών τους που τους εμποδίζει να προσέρχονται απρόσκοπτα στην εργασία τους, η οποία τις ημέρες αυτές εντατικοποιείται για τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Η ανάγκη, μάλιστα, φροντίδας των παιδιών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 έχει προσθέσει ένα ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα, αυτό της αναγκαστικής απομάκρυνσης των μικρών παιδιών από τους παππούδες και τις γιαγιάδες της οικογένειας, που σε κάποιες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν υποστηρικτικά.


»Σ’ αυτό το παρωχημένο κανονιστικό πλαίσιο, όσοι δήμοι δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμη σ’ αυτές τις νομοθετικές επιταγές, και τολμούμε να λειτουργούμε τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς των δημοτικών μας επιχειρήσεων, κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι και να αντιμετωπίσουμε διώξεις. Εμείς που κρατούμε τις κοινωνικές δομές ανοιχτές τις περιόδους των εορτών χάριν της κάλυψης των αυξημένων κοινωνικών αναγκών, γνωρίζουμε τον κίνδυνο πιθανών διώξεων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον δήμο μας αυτή την περίοδο, που στελέχη της δημοτικής επιχείρησης (ΚΕΥΝΣ) σύρονται σε απολογίες μετά από ανυπόστατη καταγγελία συνδικαλιστικού οργάνου.


»Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλα ότι το Διάταγμα του τότε υπ. Π. Σκουρλέτη επέβαλε δια ροπάλου την εφαρμογή ενός ανοσιουργήματος, αποφασίζοντας και διατάσσοντας την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα οι δημοτικοί Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που είναι η πλειοψηφία, είναι κλειστοί. Το Διάταγμα αυτό ήρθε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει στενά ψηφοθηρικά συμφέροντα, αποδυναμώνοντας πλήρως τους δήμους έναντι της ηθικής και κοινωνικής υποχρέωσής τους να υπηρετούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο την δοκιμαζόμενη οικογένεια και τους γονείς. Ειδικά, δε, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες σκληρής ανεργίας, πανδημίας, υποαπασχόλησης και μείωσης των εισοδημάτων. Κυρίως στους τομείς του εμπορίου και λιανεμπορίου, στα καταστήματα, στις βιοτεχνίες και σε άλλους τέτοιους τομείς που την περίοδο των εορτών όχι μόνο δεν έχουν διακοπές αλλά αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας τους εξαιτίας της συγκυρίας και των αυξημένων καταναλωτικών αναγκών της περιόδου.


»Είχα προβλέψει, επίσης, πριν από χρόνια, ότι αυτού του είδους οι επιλογές θα αποδυναμώσουν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των κρίσιμων δημόσιων κοινωνικών δομών. Αυτού του είδους οι αποφάσεις, που έχουν στενή δογματική, ψηφοθηρική προσέγγιση και όχι αντίληψη εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών, σύντομα θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και στην εκτίναξη του ιδιωτικού. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, δικαιώθηκα γιατί ήδη έχει υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών και μέσω των Voucher στους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Αντίθετα, συρρικνώνονται συνεχώς, από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο, οι δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες τμήματα κλείνουν, συγχωνεύονται και διακόπτουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της επιλογής των γονέων να πάνε τα βρέφη και τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές που λειτουργούν αδιάκοπα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα. Επιλογή, βεβαίως, η οποία είναι λογική να οδηγούν οι γονείς τα παιδιά τους σε εκείνες τις δομές που παρέχουν υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και στις περιόδους των εορτών.


»Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που κάποιοι δήμοι μάχονται ηρωικά ακόμα κόντρα σε αυτό το ανοσιούργημα, οι υπόλοιποι δήμοι στη χώρα αναγκάστηκαν με βάση το νόμο Σκουρλέτη να κλείνουν τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς κατά τις εργάσιμες ημέρες των εορτών.


»Κι ενώ η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει την κανονικότητα καταργώντας το επίμαχο Προεδρικό Διατάγματα ως προς τον Πρότυπο Κανονισμό λειτουργίας των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, έως σήμερα ουδέν έπραξε.


»Ο Ιούνης δεν απέχει πολύ για να εγκαταλείψουμε το κρίσιμο αυτό θέμα στην τύχη του, και η περίοδος του Πάσχα απέχει μια ανάσα. Αυτό που οφείλει η Πολιτεία είναι να προχωρήσει άμεσα στην οριστική επίλυση του προβλήματος κι όχι με ‘‘τεχνάσματα’’ τύπου νέων παρατάσεων. Οφείλει να αποκαταστήσει την τάξη καταργώντας άμεσα αυτό το ανοσιούργημα, αναγνωρίζοντας έτσι τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι στη στήριξη της κοινωνίας με την παροχή μεγάλων, πολλών και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών».