Δωρεάν εργαστήρια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δωρεάν εργαστήρια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

20 Φεβρουαρίου 2024

Δωρεάν εργαστήρια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας οι τρεις θεματικές που θα αναπτυχθούν ξεχωριστά σε 3 δίωρες συναντήσεις από το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας & Ισότητας-Κέντρο Κοινότητας

Μέσα στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και γεμάτο δυσκολίες σύγχρονο περιβάλλον οι γνώσεις και οι δεξιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη σημασία.


Με βάση αυτή τη διαπίστωση το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας- Κέντρο Κοινότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών μετά από τα επιτυχημένα μαθήματα διαχείρισης άγχους διοργανώνει δωρεάν εργαστήρια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας, μικρής διάρκειας και μεγάλης αποτελεσματικότητας.


Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους του δήμου που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους ευημερία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αυτοβελτίωσης, καθώς όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία είναι «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό άγχος της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της».


Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε σταθερή ομάδα των 15-20 ατόμων και περιλαμβάνουν ομιλίες και βιωματικές ασκήσεις ακολουθώντας ακριβώς το πνεύμα των ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων και περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές:


-Ψυχική ανθεκτικότητα: πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε; (3 δίωρες συναντήσεις στις 7, 14 και 21 Μαρτίου 2024, ώρες 10-12 το πρωί)


-Σχέσεις ζευγαριού και θετική επικοινωνία (3 δίωρες συναντήσεις στις 4, 11 και 18 Απριλίου 2024, ώρες 5-7 το απόγευμα)


-Διαχείριση συναισθημάτων πένθους (3 δίωρες συναντήσεις στις 4, 11 και 18 Απριλίου 2024, ώρες 11πμ-1μμ)


Τα εργαστήρια συντονίζουν οι:


·Έλενα Ασλανίδου, ψυχολόγος


·Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, αναπλ. προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας και Κέντρου Κοινότητας 


·Γιάννης Καμαρλίγκος, ψυχολόγος


·Μαρία Κουκουτζέλη, ψυχολόγος


Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2313313151.


Θα προηγηθεί ατομική συνάντηση με τους/τις ενδιαφερόμενους/-ες.


Αναλυτικά οι θεματικές και το περιεχόμενο των εργαστηρίων έχει ως εξής:


Εργαστήρι: «Ψυχική ανθεκτικότητα: πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;»


Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα δηλαδή τις δεξιότητες που διαθέτουν για να ανταπεξέρχονται θετικά σε δύσκολα γεγονότα που αφορούν σε τομείς όπως η υγεία, οι σχέσεις ή η εργασία, και θα μάθουν με ποιους τρόπους μπορούν να την ενισχύσουν και να βιώσουν μια πιο αισιόδοξη στάση προς τα προβλήματα και τις αντιξοότητες της ζωής.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7, 14 και 21 Μαρτίου 2024, ώρες 10-12 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη1, 56626, Συκιές - δίπλα στο ΚΕΠ).


Εργαστήρι «Σχέσεις ζευγαριού και θετική επικοινωνία»


Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά μιας υγιούςσυντροφικής σχέσης, να εντοπίσουν τα εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να έχουν λειτουργικούς δεσμούς, καθώς και να εστιάσουν στην καλλιέργεια και τη διατήρηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων που συμβάλουν στη δημιουργία υγιών συνδέσεων.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4, 11 και 18Απριλίου 2024, ώρες 5-7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη1, 56626, Συκιές - δίπλα στο ΚΕΠ).


Εργαστήρι: «Διαχείριση συναισθημάτων πένθους»


Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τους τρόπους που οι άνθρωποι αντιδρούν στην απώλεια, να εντοπίσουν τους παράγοντες που δυσκολεύουν την διαδικασία του πένθους και καθώς και αυτούς που εμποδίζουν την έκφραση και την διαχείριση των συναισθημάτων απώλειας.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4, 11 και 18Απριλίου 2024, ώρες 11πμ-1μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη1, 56626, Συκιές - δίπλα στο ΚΕΠ).