Στο πλευρό των αγροτών το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών – Εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Στο πλευρό των αγροτών το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών – Εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

13 Φεβρουαρίου 2024

Στο πλευρό των αγροτών το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών – Εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους αγώνες των αγροτών και ζητά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη χάραξη αγροτικής πολιτικής με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας για ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών.


Ολόκληρο το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:


Ψήφισμα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Το Δ.Σ του δήμου Νεάπολης – Συκεών χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία ως το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Πολωνία, που αποδεικνύουν ότι κοινή ρίζα των προβλημάτων είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε..


Οι κατευθύνσεις αυτές επιβάλλουν περαιτέρω εμπόδια στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και ανατροπές στις ενισχύσεις -επιδοτήσεις των μικρών και μεσαίων αγροτών, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.


Συμπαραστεκόμαστε και σ’ αυτή τη μάχη των αγροτών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματά τους. Είναι ένας αγώνας για την ίδια την ζωή τους και την υπόστασή τους.


Αυτή η πολιτική καταδικάζει τους αγροτοπαραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, την ώρα που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτοεφόδια, ενώ οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι, χωρίς ουσιαστικά αποζημιώσεις, απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν οι διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες και τα ζώα.


Από τους αγρότες και κτηνοτρόφους θησαυρίζουν οι διάφοροι επιχειρηματίες, οι οποίοι με την απογείωση των τιμών "200% από το χωράφι στο ράφι", φέρνουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Μας αφορά όλες κι όλους, γιατί ενώ αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν αυξάνοντας, μόνο για φέτος, τον τζίρο τους κατά 700 εκ. €, ενώ ο όγκος των πωλήσεων πέφτει!


Η εργαζόμενη κοινωνία και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έφτασε τα 11 δισ. € μόνο για φέτος. Ο δρόμος και οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η φυσική αντίδραση σε μια σειρά αποφάσεων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αλλάζουν το χάρτη της Πρωτογενούς Παραγωγής στην χώρα μας και την μετατρέπουν σε υπόθεση λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και παραγωγών.


Ταφόπλακα για όλους τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς επίσης, αποτελεί η αναγγελία για την αλλαγή του κανονισμού ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να μεταφέρει το κόστος ασφάλειας εξολοκλήρου στους παραγωγούς.


Η αγροτική πολιτική χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας για ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Εκφράζουμε γι άλλη μια φορά την αλληλεγγύη στον αγώνα τους γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, που είναι προϋπόθεση για μια δημοκρατική παραγωγική ανασυγκρότηση σε όφελος του λαού.


Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για:


-την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος,


-100% αποζημιώσεις για τις ζημιές,


-μείωση του κόστους παραγωγής,


-αφορολόγητο πετρέλαιο,


-κατώτατες εγγυημένες τιμές


-στήριξη της αγροτικής παραγωγής.