Αυτή η Κυριακή είναι «πράσινη» για το δήμο Νεάπολης-Συκεών- Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το πρώτο Βρώσιμο Δάσος της Θεσσαλονίκης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αυτή η Κυριακή είναι «πράσινη» για το δήμο Νεάπολης-Συκεών- Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το πρώτο Βρώσιμο Δάσος της Θεσσαλονίκης

2 Φεβρουαρίου 2024

Αυτή η Κυριακή είναι «πράσινη» για το δήμο Νεάπολης-Συκεών- Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το πρώτο Βρώσιμο Δάσος της Θεσσαλονίκης

Το ραντεβού είναι στις 11 το πρωί στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης ενώ η εμπειρία θα ολοκληρωθεί στο χώρο που επιλέχθηκε για τη δημιουργία του δάσους μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως

Η πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στην αλληλεπίδρασή μας με αυτό. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία ετοιμάζουν ένα αστικό βρώσιμο δάσος και οργανώνουν μία ανοιχτή ενημερωτική δράση προκειμένου να ενημερωθούν όλες και όλοι συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή «πράσινη» εμπειρία.


Η εκδήλωση με τίτλο «Σχεδιάζοντας το πρώτο Βρώσιμο Δάσος για την πόλη» θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη μεθαύριο Κυριακή. Το ραντεβού είναι για τις 11 το πρωί ενώ η δράση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι.Το Βρώσιμο Δάσος δημιουργείται από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών και τη Μαμαγαία σε συνεργασία με το cob.gr, στο πλαίσιο του έργου “Green Sustainable Paths / Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους”. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αστικού αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά που θα λειτουργήσει ως σημείο σύνδεσης και αλληλεπίδρασης της τοπικής σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το δάσος θα αποτελέσει, επίσης, τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση. 


Οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας θα είναι συμμέτοχοι σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων πεδίου.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Κυριακής θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του έργου και των σκοπών του ενώ θα συγκεντρωθούν σχεδιαστικές προτάσεις για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου.


Οι συμμετέχοντες/ουσες θα επισκεφθούν και θα παρατηρήσουν το οικόπεδο που πρόκειται να δημιουργηθεί το κοινοτικό αλσύλλιο (μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως στη Νεάπολη), θα ενημερωθούν σχετικά με τα βρώσιμα δάση, τη λειτουργία και τα οφέλη τους για την πόλη.


Προηγήθηκαν δύο δράσεις στην κοινότητα για τη δημιουργία και τη συντήρηση του δάσους.


Η πρώτη έγινε την περασμένη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών και αφορούσε στους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη συντήρηση του Βρώσιμου Δάσους και η δεύτερη την Παρασκευή στο 5ο γυμνάσιο Νεάπολης όπου πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τη σχολική κοινότητα για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου.


Φόρμα συμμετοχής στην εκδήλωση της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου και στην Κοινότητα που θα αγκαλιάσει το Βρώσιμο Δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών:

https://forms.gle/DWEb7KGxYEqS9MSr7