Αυτή είναι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία: Αρχίζει αύριο το πρόγραμμα Διεπαφή στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών 

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αυτή είναι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία: Αρχίζει αύριο το πρόγραμμα Διεπαφή στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών 

24 Ιανουαρίου 2024

Αυτή είναι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία: Αρχίζει αύριο το πρόγραμμα Διεπαφή στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών 

Μία βιωματική εμπειρία για τη συμπερίληψη στην πράξη – Μαθητές και μαθήτριες αφού νιώσουν όπως οι συνομήλικοί τους με αναπηρία θα καταγράψουν και θα συζητήσουν τα συναισθήματά τους

Μαθητές, νέοι και νέες αλλά και ενήλικοι με αναπηρία, ωφελούμενοι και ωφελούμενες των ΚΔΑΠ-μεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα επισκεφθούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους αύριο το 5ο δημοτικό σχολείο Συκεών και θα συμμετάσχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις με τους μαθητές.


Με την πολύτιμη συνδρομή της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), των διευθύνσεων των σχολείων και των ωφελούμενων των ΚΔΑΠ-μεΑ οι μαθητές και οι μαθήτριες θα βιώσουν πρόσκαιρα κάποιας μορφής αναπηρία με τη χρήση των κατάλληλων μέσων και τεχνασμάτων προκειμένου να αντιληφθούν βιωματικά τις επιπτώσεις μιας μορφής αναπηρίας κάποιου βαθμού.


Από τα αξιοσημείωτα της δράσης που πραγματοποιήθηκε και κατά την περυσινή σχολική χρονιά ήταν το ενδιαφέρον που προκαλεί το θέμα στους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων με κοινό συμπέρασμα ότι η συμπεριληπτική διαδραστική συνύπαρξη αποδεικνύει πως οι όποιες διαφορές μικραίνουν όταν υπάρχει η βούληση στην πράξη.


Οι τέσσερις διαφορετικοί σταθμοί βιωματικών δραστηριοτήτων όπως έχουν οριστεί είναι οι εξής:


-Οπτική δραστηριότητα: Οι μαθητές προσπαθούν να γράψουν στο χαρτί πάνω στις γραμμές και να διαβάσουν μέσα από βιβλίο φορώντας ειδικά γυαλιά μειωμένης όρασης. Επίσης, βιώνουν την εμπειρία να περπατήσουν με λευκό μπαστούνι.


-Ακουστική δραστηριότητα: Οι μαθητές φορούν ειδικά ακουστικά και στη συνέχεια πρέπει να ακούσουν, να κατανοήσουν και να ολοκληρώσουν μια εργασία.


-Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας: Οι μαθητές φορώντας ειδικά γάντια εργασίας πρέπει να περάσουν τις χάντρες σε κορδόνια, να τοποθετήσουν συνδετήρες στις σελίδες ενός βιβλίου. Τους ζητείται επίσης να σκεφθούν τι θεωρούν δυσκολότερο να καταφέρουν.


-Δραστηριότητες αδρής κινητικότητας: Οι μαθητές βιώνουν την εμπειρία πως είναι να κινείται κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο, πατερίτσες κ.λ.π.


Στην αυριανή πρεμιέρα της Διεπαφής το «παρών» θα δώσουν εκ μέρους του τμήματος Παιδείας ο εκτελών χρέη αντιδημάρχου Μιχάλης Βουλγαρίδης, η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και η διευθύντρια του 5ου δημοτικού Βάσω Πεσλή.