Μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών προστατεύουν το κλίμα και παρακινούν και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών προστατεύουν το κλίμα και παρακινούν και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση

18 Ιανουαρίου 2024

Μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών προστατεύουν το κλίμα και παρακινούν και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση

Πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο  να ευαισθητοποιήσει ολόκληρη τη σχολική κοινότητα για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρία γυμνάσια του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Πρόκειται για το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα», για την υλοποίηση του οποίου επιλέχθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Χαλανδρίου με βάση τα βήματα που έχουν κάνει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.


Στην περίπτωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών εκτός από τα συνεχόμενα προγράμματα δενδροφυτεύσεων, την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, τους διαγωνισμούς «Πράσινο Μπαλκόνι» και «Πράσινη Ταράτσα» σημαντικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε η δημιουργία της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα στην οποία προχώρησε σε συνεργασία με το δήμο Σιθωνίας.


Στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης, του 1ου Γυμνασίου Πεύκων και του 3ου Γυμνασίου Συκεών έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής δύο βιωματικά εργαστήρια, ενώ ακολουθούν άλλα τέσσερα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.


Στα δύο πρώτα, τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών αφού ασχολήθηκαν με την ενδυνάμωση της ομάδας, έμαθαν πώς να συναποφασίζουν, ενώ στα επόμενα εργαστήρια θα μιλήσουν για το τι είναι η κλιματική κρίση, τι την προκαλεί και ποιες είναι οι συνέπειές της σε περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.Στη συνέχεια θα μιλήσουν για τη σύνδεση της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη της ενεργειακής εξοικονόμησης. Στο τελευταίο ζήτημα τα παιδιά θα αναζητήσουν πρακτικές σε δύο επίπεδα, το προσωπικό-οικογενειακό που αφορά σε κινήσεις, ενέργειες και δράσειςπου μπορούν να γίνουν από τον καθένα ξεχωριστά και σε συλλογικό που αφορά αντίστοιχα βήματα που μπορούν να γίνουν από μεγαλύτερες ομάδες, συλλόγους, φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά την Πολιτεία.


Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές θα καταγράψουν τις ενεργειακές ελλείψεις στο σχολείο τους και στη συνέχεια σε συνάντηση με υπεύθυνους του δήμου θα εκθέσουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους.


Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα παιδιά θα αναλάβουν δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής σχολικής κοινότητας (συμμαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) υπέρ του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα υπέρ της ενεργειακής δημοκρατίας.


Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών εκφράζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επισημαίνει ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την κλιματική κρίση η οποία θα δώσει τη θέση της στο κλιματικό χάος πριν το καταλάβουμε. «Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επανειλημμένως έχω αναφέρει πως με 9 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο είναι μία από τις χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς από πλευράς ρύπανσης της ατμόσφαιρας εξαιτίας των αιωρούμενων μικροσωματιδίων». Για αυτούς τους λόγους ο κ. Δανιηλίδης επιμένει στην άμεση εμπλοκή της νέας γενιάς στις δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας του κλίματος προκειμένου να σώσουμε ό, τι μπορεί ακόμη να σωθεί.


Το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» υλοποιεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία σε συνεργασία με την Community Energy River και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Heinrich Boell (Χάινριχ Μπελ).