«Άριστα» στην οικονομική διαχείριση πήρε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με βάση τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Άριστα» στην οικονομική διαχείριση πήρε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με βάση τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

22 Νοεμβρίου 2023

«Άριστα» στην οικονομική διαχείριση πήρε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με βάση τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η υποδειγματική χρηματική διαχείριση διαπιστώθηκε και στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προηγήθηκε


Την υποδειγματική λειτουργία του δήμου Νεάπολης-Συκεών (και) στον τομέα του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου όσο και την χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022 επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο τακτικός έλεγχος που διενεργήθηκε από ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2023.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα με τη συνολική αξιολόγηση που υπογράφουν τα τρία μέλη της ελεγκτικής ομάδας ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πέρασε με άριστα αφού στην 5βάθμια κλίμακα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία.


Στα τελικά συμπεράσματα αναφέρεται ότι ο φορέας (δήμος Νεάπολης-Συκεών) λειτουργεί αποτελεσματικά παρά την έλλειψη προσωπικού, ενώ επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν αναδείχθηκαν ουσιαστικά προβλήματα στην οργάνωση και στη γενικότερη λειτουργία του.


Οι ελεγκτές επισημαίνουν επίσης ότι ο «ελεγχόμενος φορέας συνεργάστηκε στο μέγιστο βαθμό» και ότι το προσωπικό του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις πιεστικές απαιτήσεις της διαδικασίας.


Την ικανοποίησή της για τη δουλειά που έγινε και γίνεται σε καθημερινή βάση από το προσωπικό της Οικονομικής Υπηρεσίας όσο βέβαια και για το αποτέλεσμα του ελέγχου εξέφρασε η αν. προϊσταμένη τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών Δήμητρα Μιχαηλίδου. «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που με την ομαδική τους δουλειά και την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν πετυχαίνουν, πετυχαίνουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο κατατάσσει το δήμο μας ανάμεσα στους κορυφαίους της χώρας στο κομμάτι της διαχειριστικής επάρκειας και της χρηστής δημοσιονομικής λειτουργίας» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους και αποδεικνύει ότι κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για το σύνολο των δημοτών και των κατοίκων του δήμου μας».


Η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλεξάνδρα Τερζίδου έκανε λόγο για δικαίωση τόσο της δημοτικής Αρχής όσο και των υπηρεσιών του δήμου που συνεργάζονται αρμονικά και υπηρετούν από κοινού την τοπική κοινωνία.


«Νιώθω υπερήφανη, γιατί αυτό για το οποίο παλεύουμε όλοι καθημερινά, την αψεγάδιαστη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του αυστηρού ελέγχου που διενεργήθηκε από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου ΠΚΜ της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων» δήλωσε.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του ελέγχου καθώς όπως δήλωσε αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους κατά καιρούς αμφισβητούν, κινούμενοι κυρίως από μικροκομματικά και μικροπαραταξιακά ελατήρια, την άψογη και χωρίς την παραμικρή σκιά οικονομική διαχείριση από τη δημοτική αρχή.


«Τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος είτε προέρχονται από κρατικούς-ευρωπαϊκούς πόρους, είτε από εισφορές και φόρους αποτελούν περιουσία των δημοτών μας, την οποία υπερασπιζόμαστε και αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινό καλό. Με αυτή τη βασική αρχή κινηθήκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα ηνία του δήμου πριν από 28 χρόνια και με αυτή συνεχίζουμε» δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.


Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Οικονομικής Υπηρεσίας και την αντιδημαρχία Οικονομικών για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν υπενθυμίζοντας ότι και στον κατασταλτικό έλεγχο των χρηματικών διαθεσίμων του δήμου Νεάπολης - Συκεών από το Ελεγκτικό Συνέδριο που προηγήθηκε, διαπιστώθηκε η υποδειγματική χρηματική διαχείριση.


Όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σε πλήρη συμφωνία με τις λογιστικές εγγραφές, δεν εντοπίστηκε έλλειμμα ή πλεόνασμα ενώ τηρούνται «ικανές δικλείδες ασφαλείας» που διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία του ταμείου.