Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη δωρεά βλαστοκυττάρων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη δωρεά βλαστοκυττάρων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος

15 Νοεμβρίου 2023

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη δωρεά βλαστοκυττάρων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος

Ο δήμος προωθεί σταθερά την ιδέα της δωρεάς βλαστοκυττάρων σε συνεργασία με τη δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος σήμερα (15/11) και ο δήμος συμμετέχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης των εγκύων για τη δωρεά βλαστοκυττάρων και ενημέρωσής τους για τη σταθερή συνεργασία του με τη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στα βλαστοκύταρρα και κορυφώνεται σήμερα, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής υπενθυμίζει όλους τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει εμπράκτως στην κατεύθυνση της δωρεάς βλαστοκυττάρων μέσα από την παροχή του απαραίτητου υλικού σε εγκύους.Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο των τακτικών αιμοδοσιών του και της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, ενημερώνει λεπτομερώς τις εγκύους για τις δυνατότητες δωρεάς βλαστοκυττάρων και τα προνόμια της Δημόσιας Τράπεζας του γενικού νοσοκομείου «Παπανικολάου» με το οποίο συνεργάζεται.Όπως εξηγεί η αν. προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας Μάρω Βασσάρα οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να ζητούν πληροφορίες στον Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών στο ισόγειο του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ 1) από όπου μπορούν να προμηθεύονται και το ειδικό κιτ συλλογής βλαστοκυττάρων το οποίο θα παραδίδουν αμέσως μετά τον τοκετό στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Πληροφορίες δίνονται και στο τηλέφωνο 2313 313-151. Στην ίδια γραμμή οι έγκυοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και για τη νέα δωρεάν υπηρεσία «Μια μαία για σένα» που προσφέρει ο δήμος.Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή τη σημερινή ημέρα επισημαίνει ότι ο δήμος στέκεται σταθερά αρωγός στην προώθηση και διάδοση της αξίας της δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων ώστε αυτό το πολύτιμο για τη ζωή αγαθό, να δωρίζεται στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ή και να αξιοποιείται για καινοτόμες θεραπείες.


Σύμφωνα με τον διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου» Δαμιανό Σωτηρόπουλο, η δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης γι’ αυτό την εμπιστεύονται πολλοί γονείς. Όπως εξηγεί, «τα μοσχεύματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση σε ασθενείς, κυρίως παιδιά, που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Γ. Παπανικολάου συνεργάζεται με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας. Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω πού τους γονείς για την εθελοντική προσφορά τους, τους μαιευτήρες και τις μαίες που συνεργάζονται, το δήμο Νεάπολης-Συκεών και όλους τους δήμους καθώς και τις αιμοδοσίες των νοσοκομείων και τους συλλόγους αιμοδοτών σε όλη την Ελλάδα για τη συνεργασία».