Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

9 Νοεμβρίου 2023

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων του δήμου  Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Ομιλίες ειδικών επιστημόνων και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στην πλατεία Ειρήνης και στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης

Στην 14η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τον Διαβήτη, στρέφουν το ενδιαφέρον τους η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΔΚΚΠΑ) με σειρά δράσεων για την επαγρύπνηση και την ενημέρωση των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν προγραμματιστεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τρεις διαδοχικές δράσεις, στις 13 και 14 Νοεμβρίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.


Τη Δευτέρα 13/11/2023 και ώρα 14:30 – 15:00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών (Στρ.Σαράφη 1, Συκιές) έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των εργαζομένων του δήμου και των αιρετών από ειδικό γιατρό των δημοτικών ιατρείων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Η ενημέρωση θα γίνει εντός ωραρίου εργασίας και στο χώρο θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλεύτρια των δημοτικών ιατρείων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η δράση πλαισιώνεται από τα ΙΕΚ ΑΛΦΑ που χορηγούν σακχαρόμετρα.


    

Την Τρίτη 14/11/2023 και ώρα 08:00 – 10:30 στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και το Κ.Υ. Νεάπολης.


    

Την ίδια μέρα (Τρίτη 14/11/2023) και ώρα 14:00 – 15:00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη, 3ος όροφος) θα γίνει ομιλία με θέμα: Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Πανδημία του 21ου αιώνα.

   

 Ομιλητές στην εκδήλωση είναι ο δρ. Ζαδάλλα Μούσλεχ ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης και η Παναγιώτα Δελιαννίδου BSc, διατροφολόγος-διαιτολόγος, υποψήφια MSc Κλινικής Διατροφής της Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Παράλληλα θα εξελίσσεται στο χώρο δράση διατροφικών συμβουλών σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη ενώ νοσηλευτικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων θα πραγματοποιεί δωρεάν μετρήσεις σακχάρου. Τη δράση υποστηρίζει με την χορήγηση αναλώσιμων υλικών η εταιρεία Menarini Hellas.


Το 95% των ασθενών πάσχει από διαβήτη τύπου 2


Από το 2007 οπότε τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τον Σακχαρώδη Διαβήτη ως σοβαρή διαταραχή του ανθρώπινου μεταβολισμού, η 14η Νοέμβρη αποτελεί ορόσημο για την έγκαιρη διάγνωση και περίθαλψη των νοσούντων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συμπτώματα της ασθένειας έχουν εκδηλώσει 280.000.000 περίπου πολίτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 1.200.000 Έλληνες.

  

Να σημειωθεί ότι το 95% των ασθενών αντιμετωπίζουν τον διαβήτη τύπου 2, του οποίου τα συμπτώματα με συστηματική αγωγή, κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση μπορούν να περιορισθούν σε σημαντικό βαθμό.