Άμεση αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων της αστικής Γραμμής 26 ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Άμεση αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων της αστικής Γραμμής 26 ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

9 Φεβρουαρίου 2022

Άμεση αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων της αστικής Γραμμής 26 ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στην ηγεσία του ΟΑΣΘ

Αναλυτικά η επιστολή

Την άμεση αντικατάσταση των παλιών οχημάτων με νέα αστικά λεωφορεία στη Γραμμή 26 (Καλλιθέα) ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τον μέχρι τώρα αποκλεισμό της περιοχής από τον νέο στόλο που προμηθεύτηκε ο Οργανισμός.


Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ κ. Γεώργιο Σκόδρα και στον εντεταλμένο σύμβουλο με αρμοδιότητες γενικού διευθυντή κ. Ιωάννη Ρεντζεπέρη, «η Γραμμή ‘‘26-Καλλιθέα’’ εξακολουθεί να εξυπηρετείται από πολύ παλιά λεωφορεία, 17 και 18 χρόνων, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ανώτατο χρονικό όριο κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων ήταν τα 15 χρόνια, στα οποία με ειδικά νομοθετήματα δίνονταν αλλεπάλληλες παρατάσεις».


Πρόκειται για «ακατάλληλα, παλιάς τεχνολογίας, στερούμενα προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας οχήματα τα οποία ρυπαίνουν με καυσαέρια το περιβάλλον της διαδρομής τους, επιβαρύνουν με θορύβους τους πολίτες από τις περιοχές που διέρχονται, ενώ αφήνουν τους επιβάτες -ειδικά των ευάλωτων ομάδων-στο έλεος των καιρικών συνθηκών, είτε με συχνά εκτός λειτουργίας καλοριφέρ, σε περιόδους με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, είτε με τα κλιματιστικά εκτός λειτουργίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες θερμοπληξίας», τονίζει ο δήμαρχος, ζητώντας από την ηγεσία του ΟΑΣΘ να προχωρήσει «άμεσα στην αντικατάσταση όλων των παλαιών, ακατάλληλων και προβληματικών λεωφορείων της Γραμμής ‘‘26- Καλλιθέα’’, όπως ακριβώς κάνατε και στις περισσότερες γραμμές της Θεσσαλονίκης, με νέα, σύγχρονα, ασφαλή λεωφορεία που θα εξυπηρετούν τους χιλιάδες δημότες και κατοίκους της Δ.Ε. Συκεών, χωρίς να μολύνουν το περιβάλλουν και να παράγουν έντονες οχλήσεις στις περιοχές είτε των αφετηριών είτε της διαδρομής τους».


Η επιστολή


Αναλυτικά η επιστολή (10195/2.2.2022) έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμε Κύριε Εντεταλμένε Σύμβουλε,


»Αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας μεταφέρουμε την απογοήτευσή μας για την μη αντικατάσταση του στόλου της Γραμμής 26 που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτισσες και συμπολίτες μας.


»Βλέποντας με χαρά την βελτίωση της συγκοινωνίας στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό, τόσο χάρη στην αύξηση των δρομολογίων, όσο και λόγω των νέων αυτοκινήτων καινούργιας τεχνολογίας που κυκλοφορούν, περιμέναμε ότι αυτή η βελτίωση θα συμπεριλάβει και το σύνολο του δήμου μας.


»Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διαψευστήκαμε, διότι μία από τις βασικές γραμμές που εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά και συγκεκριμένα η Γραμμή ‘‘26-Καλλιθεα’’ εξακολουθεί να εξυπηρετείται από πολύ παλιά λεωφορεία, 17 και 18 χρόνων, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ανώτατο χρονικό όριο κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων ήταν τα 15 χρόνια, στα οποία με ειδικά νομοθετήματα δίνονταν αλλεπάλληλες παρατάσεις.


»Οι παρατάσεις, όμως, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ακατάλληλα, παλιάς τεχνολογίας, στερούμενα προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας οχήματα τα οποία ρυπαίνουν με καυσαέρια το περιβάλλον της διαδρομής τους, επιβαρύνουν με θορύβους τους πολίτες από τις περιοχές που διέρχονται, ενώ αφήνουν τους επιβάτες -ειδικά των ευάλωτων ομάδων- στο έλεος των καιρικών συνθηκών, είτε με συχνά εκτός λειτουργίας καλοριφέρ, σε περιόδους με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, είτε με τα κλιματιστικά εκτός λειτουργίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες θερμοπληξίας.


»Δεν γνωρίζουμε, και δεν έχουμε ενημερωθεί ποτέ, αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός και αν υπήρξε κάποια σειρά προτεραιότητας για την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων και αν αυτός ο σχεδιασμός προέκυψε από κάποια κριτήρια (άραγε ποια;), ώστε να αφήσει στην τελευταία σειρά για αντικατάσταση τα εξαιρετικά παλαιά και ακατάλληλα οχήματα της Γραμμής 26.


»Οι πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, και ειδικά αυτοί οι χιλιάδες που εξυπηρετούνται καθημερινά με τη Γραμμή 26, δεν είναι Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας και δικαιούνται και αυτοί να χρησιμοποιούν καινούργια, ασφαλή, νέας τεχνολογίας λεωφορεία, που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής, ενώ, ταυτόχρονα, δεν θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, σε μία περίοδο, μάλιστα αυξημένης ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης που συμβάλλει και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.


»Παρακαλούμε να δρομολογήσετε άμεσα την αντικατάσταση όλων των παλαιών, ακατάλληλων και προβληματικών λεωφορείων της Γραμμής ‘‘26- Καλλιθέα’’, όπως ακριβώς κάνατε και στις περισσότερες γραμμές της Θεσσαλονίκης, με νέα, σύγχρονα, ασφαλή λεωφορεία που θα εξυπηρετούν τους χιλιάδες δημότες και κατοίκους της Δ.Ε. Συκεών, χωρίς να μολύνουν το περιβάλλουν και να παράγουν έντονες οχλήσεις στις περιοχές είτε των αφετηριών είτε της διαδρομής τους».