Ο Σίμος Δανιηλίδης για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ο Σίμος Δανιηλίδης για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία

5 Οκτωβρίου 2023

Ο Σίμος Δανιηλίδης για τη συμπερίληψη  των ατόμων με αναπηρία

Οι προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης επιμένει ότι οι δήμοι οφείλουν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν ένα εξειδικευμένο και ολοκληρωμένο μοντέλο κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.


Στόχος, όπως επισημαίνει ο ίδιος λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να ξεφεύγουν τα άτομα με Αναπηρία από την ιδρυματοποίηση και να οδηγούνται σε κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ένταξη στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. «Σήμερα οι κοινωνικές δομές και τα προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία στο δήμο μας αποτελούν πρότυπο σε όλη την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης και απαριθμεί δομές και δράσεις που αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.


Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)


Στα δύο πρότυπα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠμεΑ), ένα στη Δ.Ε. Συκεών και ένα στη Δ.Ε. Νεάπολης, παρέχονται καθημερινά εξατομικευμένες υπηρεσίες από τις 6 πμ έως τις 10 μμ σε 100 παιδιά, έφηβους και ενήλικες με αναπηρία.


Οι ωφελούμενοι απασχολούνται στη Μονάδα Πλυντηρίου, στη Μονάδα Ανακύκλωσης Χαρτιού και στο Εργαστήρι Χειροποίητων Δημιουργιών σε προεπαγγελματικό επίπεδο, λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, ειδικής αγωγής και ειδικής φυσικής αγωγής, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, μουσικής και θεατρικής Αγωγής, εκπαιδευτικής κουζίνας.


Το νέο ΚΔΑΠμεΑ δυναμικότητας 40 ατόμων, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στα Πεύκα, θα καλύψει μια μεγάλη περιοχή και θα δώσει δυνατότητες επέκτασης και αναβάθμισης των προγραμμάτων που υλοποιούνται και των υπηρεσιών που παρέχονται.


Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)


Στις τρεις ΣΥΔ που λειτουργούν σε αντίστοιχα οροφοδιαμερίσματα θα προστεθούν σύντομα άλλες δύο ΣΥΔ που θα εγκατασταθούν σε έναν όροφο του νέου ΚΔΑΠμεΑ στα Πεύκα.

Στα φιλοξενούμενα ΑμεΑ των ΣΥΔ παρέχεται ένα οικογενειακό, προστατευμένο, υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον. Κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτές και κοινωνικοί φροντιστές, προσφέρουν υποστήριξη όλο το 24ωρο πέρα από την ατομική φροντίδα και αυτοεξυπηρέτηση, στις οικιακές εργασίες, στην κοινωνική δικτύωση και σε δεξιότητες μαγειρικής ενώ παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.


2024-2028 η πενταετία της συμπερίληψης


- Επέκταση του προγράμματος Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ως βασικό εργαλείο ανεξάρτητης διαβίωσης, αποϊδρυματοποίησης και αποασυλοποίησης των ΑμεΑ με τη δημιουργία δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στα Πεύκα.


- Δημιουργία νέου ΚΔΑΠμεΑ στην οδό Νεφέλης στα Πεύκα.


- Λειτουργία ενός ολοήμερου ΚΔΑΠμεΑ με προσανατολισμό στην προεπαγγελματική εκπαίδευση σε ένα πλαίσιο συμπεριληπτικής αντίληψης.


- Λειτουργία του Κέντρου ολοκληρωμένης φροντίδας βρεφών και νηπίων με αναπηρία στην οδό Τριπόλεως στις Συκιές.


- Διαμόρφωση προγραμμάτων υποστήριξης της απασχόλησης των ΑμεΑ.


- Ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (κινητικές αναπηρίες) με χαμηλά εισοδήματα, μέσω της δωρεάν μετακίνησης σε υπηρεσίες που χρειάζονται.


- Προώθηση αθλητικών προγραμμάτων και αγώνων στις δημοτικές εγκαταστάσεις.


- Υλοποίηση προγραμμάτων καλλιτεχνικής και θεατρικής παιδείας.

- Συμπεριληπτικό σχολείο.


- Επέκταση του προγράμματος ΔΙΕΠΑΦΗ στις σχολικές μονάδες του δήμου, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την αναπηρία μέσα από την εφαρμογή παιχνιδιών μαζί με τους ανθρώπους που τη βιώνουν.


- Διαμόρφωση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την προάσπιση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

- Διαμόρφωση προγραμμάτων υποστήριξης της προσωπικής ανάπτυξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους (απόκτηση δεξιοτήτων, μαθήματα κινητικότητας και καθημερινής διαβίωσης, μαθήματα γραφής Μπράιγ, νοηματικής, κ.λπ., προετοιμασία και αντιμετώπιση κινδύνων, θεραπευτικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κ.ά.).


- Προσαρμογή των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με ειδική μέριμνα για τα ηλικιωμένα άτομα και τις οικογένειες με άτομα με αναπηρία.


- Βελτίωση της προσβασιμότητας των υποδομών που προβλέπονται για ειδικές χρήσεις σε περιπτώσεις καταστροφών.


- Παροχή εξοπλισμού και προμηθειών έκτακτης ανάγκης και εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις δομές του δήμου όπου συγκεντρώνονται ή φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία σε περιπτώσεις ενεργοποίησης των σχεδίων πολιτικής προστασίας.


- Βελτίωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.


- Προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς για τα ΑμεΑ.


- Αναβάθμιση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία σε ιστοτόπους, εφαρμογές και ψηφιακά συστήματα του δήμου.


- Παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια για δημιουργία σκαφών πρόσβασης (ραμπών για ΑμεΑ), τοποθέτηση ευφυούς ηχητικού υποβοηθητικού συστήματος σε σηματοδότες για πεζούς με προβλήματα όρασης, τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια και λοιπόν στοιχείων και εξοπλισμού για την άνετη και ασφαλή κίνηση των πεζών με αναπηρία και των πεζών με μειωμένη κινητικότητα.