Ένα ακόμη χτύπημα στους Δήμους!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ένα ακόμη χτύπημα στους Δήμους!

9 Φεβρουαρίου 2022

Ένα ακόμη χτύπημα στους Δήμους!

«Απορρίπτεται ως απαράδεκτη και προκλητική κάθε σκέψη για την κατάργηση της Βεβαίωσης μη οφειλών ΤΑΠ…»

Έντονη αντίδραση από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη για τις δεσμεύσεις-δώρα του αναπλ. υπ. Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα απέναντι στην ΠΟΜΙΔΑ

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη προκάλεσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση της έκδοσης από τους δήμους της Βεβαίωσης μη Οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που σήμερα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.


Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πρόσφατα ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στο συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), στο οποίο δεσμεύτηκε από το βήμα για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων της, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της Βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τ.Α., με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη και προκλητική πριμοδότηση της κτηματαγοράς σε βάρος των συμφερόντων των δήμων», επιβραβεύοντας ταυτόχρονα «τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν το ΤΑΠ επί πολλά έτη, ενώ παράλληλα εισφοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας από τους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους που προέκυψε από διάφορες πολεοδομικές μεταβολές».


Να σημειωθεί ότι το Τ.Α.Π. αποτελεί κρίσιμο έσοδο για τους δήμους, το οποίο επιβάλλεται -σύμφωνα με τον καθορισμένο από κάθε δήμο συντελεστή- επί του εμβαδού των ακινήτων. Το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, τους επικαρπωτές ή τους νομείς των ακινήτων, οι οποίοι οφείλουν να δηλώνουν στον οικείο δήμο και την κάθε μεταβολή επί του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, δόθηκε η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων με ευνοϊκούς όρους, προθεσμία που έληξε πρόσφατα, ώστε οι δήμοι να εισπράττουν το αναλογούν Τέλος επί του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων.


«Ισχυρό εργαλείο…»


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, «η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο των δήμων, με το οποίο εξασφαλίζεται η είσπραξη του τέλους και των συσσωρευμένων οφειλών των ιδιοκτητών, καθώς χωρίς αυτή τη Βεβαίωση δεν μπορεί να τελεσφορήσει οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης ακινήτου».


Αναλυτικά, η δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:


«Την ώρα που τα οικονομικά των δήμων συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, και τα έξοδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 εκτινάσσονται στα ύψη, με τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις να συντελούν σε έναν ολοκληρωτικό στραγγαλισμό, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να κοινοποιήσει άλλο ένα καταστροφικό για την Τ.Α. σχέδιο.


»Η εξαγγελία της δέσμευσης που έκανε πρόσφατα ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στο συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. για την κατάργηση της έκδοσης Βεβαίωσης μη οφειλών ΤΑΠ, αποτελεί μια άκρως απαράδεκτη και προκλητική πριμοδότηση της κτηματαγοράς σε βάρος των συμφερόντων των δήμων και μια άκρως ρουσφετολογική και ψηφοθηρική δέσμευση. Αποτελεί μια ανήθικη επιβράβευση της ασυνέπειας των ιδιοκτητών ακινήτων που οφείλουν το ΤΑΠ επί πολλά έτη, ενώ παράλληλα εισφοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας από τους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους που προέκυψε από διάφορες πολεοδομικές μεταβολές.


»Ο κ. Πέτσας προφανώς λησμόνησε ότι η Βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο των δήμων, με το οποίο εξασφαλίζεται η είσπραξη του τέλους και των συσσωρευμένων οφειλών των ιδιοκτητών, καθώς χωρίς αυτή της Βεβαίωση δεν μπορεί να τελεσφορήσει οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης ακινήτου.


»Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω απίθανα, το πρώτο που αναρωτιόμαστε είναι το εάν η κυβέρνηση είναι ταγμένη εκ του Συντάγματος να διασφαλίζει τα συμφέροντα των δήμων, ή είναι υπερασπιστής των παράνομων συμφερόντων κάποιων λίγων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, στους οποίους κλείνει προκλητικά το μάτι.


»Δεν φθάνει που τα τελευταία χρόνια οι δήμοι στραγγαλίζονται οικονομικά όλο και περισσότερο, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να προωθήσει την κατάργηση ενός κρίσιμου εργαλείου είσπραξης εσόδων, όπως είναι η Βεβαίωση μη Οφειλής ΤΑΠ, διαδικασία που διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των δήμων τόσο από την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να καταβάλουν τα οφειλόμενα προκειμένου να προχωρήσουν στις διαδικασίες μεταβίβασης, όσο και από την καταγραφή του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων, όπως προκύπτει από τη διαδικασία διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε αποκαλύπτοντας την απόκρυψη εκατομμυρίων τ.μ. σε όλη την Ελλάδα.


»Κι ενώ η Τ.Α. ζητά από το κράτος να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εσόδων των ΟΤΑ και σε άλλες κατηγορίες, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει τα υφιστάμενα.


»Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι η ‘‘Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ’’ είχε καταργηθεί ξανά το 2014 με το Ν.4262 ξεσηκώνοντας και τότε θύελλα διαμαρτυριών από την Τ.Α. Τότε διαπιστώθηκε πως οι δήμοι έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά είτε από την απόκρυψη τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητα είτε από την αδυναμία είσπραξης στη διαδικασία των μεταβιβάσεων ακινήτων. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη Βεβαίωση μη οφειλής το 2017 με το Ν. 4483/17.


»Ελπίζουμε η απαράδεκτη αυτή εξαγγελία να μην υλοποιηθεί.


»Καλούμε, λοιπόν, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το σύνολο της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν κάθε τέτοια σκέψη, διαφορετικά θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη, ενωμένη και δυναμική την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που απορρίπτει και ως σκέψη μόνο μια τέτοια πρόθεση».