Ξεκινά η «Σκυταλοδρομία Παιχνιδιού» στα νηπιαγωγεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ξεκινά η «Σκυταλοδρομία Παιχνιδιού» στα νηπιαγωγεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

3 Οκτωβρίου 2023

Ξεκινά η «Σκυταλοδρομία Παιχνιδιού»  στα νηπιαγωγεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ένα ακόμη πρωτότυπο δημοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα – Σε εξέλιξη οι ενημερωτικές επισκέψεις και οι δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων έως το τέλος Οκτωβρίου

Μία ακόμη πρωτότυπη δράση εισάγει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στα νηπιαγωγεία και των τεσσάρων δημοτικών του κοινοτήτων με στόχο την βελτίωση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των μικρών μαθητών.


Πρόκειται για το καινοτόμο πρόγραμμα «Σκυταλοδρομία Παιχνιδιού» - Παραδοσιακά Παιχνίδια και Λόγια σαν Παιχνίδια, που θα υλοποιηθεί φέτος αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλων των νηπιαγωγείων από το γραφείο Παιδείας- Δια βίου Μάθησης του δήμου προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.


Συγκεκριμένα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου χωρισμένα σε ομάδες και με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών, θα μάθουν παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια και λεκτικά μοτίβα της προφορικής και λόγιας παράδοσης (παιδικά τραγούδια, γλωσσοδέτες, κλπ), συντονίζοντας την κίνηση του παιχνιδιού με τον λόγο.


Στο τέλος του έτους, κάθε νηπιαγωγείο θα έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να λάβει μέρος με μια ομάδα παιδιών, στις Γιορτές Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου, παρουσιάζοντας το ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι της σκυταλοδρομίας με όσα έμαθε στη διάρκεια της χρονιάς.


«Ιδιαίτερα στην εποχή μας, την εποχή της εικόνας, ο λόγος εκπίπτει, δημιουργώντας σταδιακά ένα κενό στη βάση της γλωσσικής, νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών. Η φιλοσοφία της προτεινόμενης δράσης εστιάζει στην βιωματική σύνδεση της κινητικής δράσης του παιχνιδιού με τον λόγο και είναι σύμφωνη με το παιδαγωγικό πλαίσιο και τις μαθησιακές περιοχές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, τονίζοντας «τις συνεχείς πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις που προτείνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στους μαθητές των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων».


Αφηγήτρια και συντονίστρια της δράσης καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας θα είναι η Μαρίνα Χατζηκυριάκου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις ενημερωτικές επισκέψεις στα νηπιαγωγεία του δήμου που δήλωσαν συμμετοχή. Η ανταπόκριση είναι ήδη μεγάλη, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής των νηπιαγωγείων που επιθυμούν να λάβουν μέρος, θα συνεχιστούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί η κ. Χατζηκυριάκου «Το νηπιαγωγείο έχει σημαίνοντα ρόλο στον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον λόγο και την σύνδεσή του με το σώμα και τη δραστηριότητά τους. Η αφήγηση συνδυασμένη με το παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι, αποτελούν άριστο εργαλείο γλωσσικής ανάπτυξης και αγωγής του λόγου, χτίζοντας την επικοινωνία και το κοινωνικό άτομο».