ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2023: Στα Πεύκα μεταφέρεται από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική σκυτάλη του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2023: Στα Πεύκα μεταφέρεται από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική σκυτάλη του δήμου Νεάπολης-Συκεών

12 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2023: Στα Πεύκα μεταφέρεται από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική σκυτάλη  του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου η μεγάλη συναυλία του Βασίλη Λέκκα με ελεύθερη είσοδο

Από ασκήσεις γιόγκα και εργαστήρια ζωγραφικής μέχρι Βασίλη Λέκκα και παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό περιλαμβάνουν τα φετινά Θεοτόκια τα οποία αναλαμβάνουν τη σκυτάλη των πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη Βαλκανική Πλατεία.


Πρόκειται για έναν ακόμη θεσμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη δημοτική ενότητα Πεύκων με αφορμή τον εορτασμό της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.Οι φετινές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Πεύκων (Δημοκρατίας 6) αρχίζουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με ένα πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στα παιδιά και περιλαμβάνει εργαστήρια κατασκευών, ζωγραφικής και ρομποτικής, ομαδικά παιχνίδια και κουκλοθέατρο.


Το Σάββατο στη σκηνή των Θεοτοκίων ανεβαίνει ο σπουδαίος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας ο οποίος θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση-ταξίδι στη νεότερη ιστορία του τόπου μας.


Τα Θεοτόκια 2023 θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου με ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


«Ο πολιτισμός για το δήμο μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά όρος πνευματικής επιβίωσης» δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Μετά τα Αγιοπαυλίτικα στη δημοτική ενότητα του Αγίου Παύλου, τα Μερκούρεια στις Συκιές, τη Βαλκανική Πλατεία στη Νεάπολη, τα Θεοτόκια στα Πεύκα έρχονται να κλείσουν αυτόν τον καλοκαιρινό κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων που αγκαλιάζει όλες τις δημοτικές ενότητες».


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου


Παιδικό πρόγραμμα


Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 6 μ.μ. – 8 μ.μ.


«Ανάσα, γεύση, δημιουργία» από τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, "αλλάΖΩ" με την αρωγή της εκπαιδεύτριας γιόγκα Χαράς Ματούλα και τη συμμετοχή της συμπεριληπτικής ομάδας των Πρωταγωνιστών.

Ασκήσεις γιόγκα, εργαστήρι παρασκευής σάντουιτς με falafel, καφέ από τα ΑμεΑ και παράλληλα εργαστήρι κατασκευών που υποστηρίζεται από την Νέλλη Σκαρογιάννη.


Εργαστήριο κατασκευών από τον σύλλογο ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ


Γνωριμία με το ολυμπιακό άθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ από τον Α.Σ. ΤΙΓΡΕΙΣ ΠΕΥΚΩΝ


-Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα ROBOT SET GO


-«Ανακαλύπτοντας την Κυκλαδική Τέχνη», εργαστήρι ζωγραφικής από τη «Σχεδία στην πόλη».


Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα ταξίδι με χρονομηχανή που θα μεταφέρει τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο της κυκλαδικής τέχνης με τα πήλινα αγγεία, τις τοιχογραφίες και τα περίφημα κυκλαδικά ειδώλια. Η συνέχεια θα είναι εξίσου συναρπαστική καθώς τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα από πηλό.


-«Τρυφερές χρωματιστές ιστορίες του ζωγράφου Ανρί Ματίς», ατελιέ ζωγραφικής από τη «Σχεδία στην πόλη»


Τα παιδιά θα μάθουν για τη ζωή του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου, για όσα αγαπούσε και ζωγράφιζε και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες χρησιμοποιώντας χρώματα και κολλάζ.


-Προσκοπικές δραστηριότητες και παιχνίδια με το 16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων


-«Ο Δρόμος των Δικαιωμάτων» δημιουργική απασχόληση από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Τα παιδιά ενώνουν δυνάμεις και χτίζουν όλα μαζί τον Μεγάλο Δρόμο των Δικαιωμάτων αφού ενημερωθούν διασκεδάζοντας.


-Ας Παίξουμε!, ομαδικά παιχνίδια από τη LALALAND!


Τα παιδιά συμμετέχουν σε τέσσερις συναρπαστικούς σταθμούς-παιχνίδια: «Πιάσε το Παπάκι» (Ψάρεμα), Bowling, Παιχνίδια Στόχων, αλλά και Παιχνίδι Μνήμης (“Memory Game”).


-Παιχνίδια συνεργασίας με την ομάδα Παίζοντας σε Παραδοσιακά Μονοπάτια


Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια και με απλά υλικά τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας.


Παράσταση με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, 8:00 μ.μ. «Ρομπέν των Δασών, η αληθινή ιστορία», από το Θέατρο Κούκλας Redicolo

    

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ο καλύτερος από όλους και σε όλα! Όλοι τον θαυμάζουν για τη γενναιότητά του και ζητούν τη βοήθειά του. Και εκείνος είναι πάντα εκεί, έτοιμος να πολεμήσει την αδικία, να υπερασπιστεί τους αδύναμους και να αποδώσει δικαιοσύνη. Για λίγο και πάντα μόνος. Μήπως, τελικά, ακόμα κι ένας σούπερ ήρωας όπως ο Ρομπέν χρειάζεται βοήθεια;


Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου


Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα

μαζί του η Εύη Κουτσαυτάκη – 9 μ.μ.


Με άξονα τους μεγάλους συνθέτες του τόπου μας, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει μία μουσική παράσταση-ταξίδι στη νεότερη Ιστορία του τόπου μας. Εμβληματικά τραγούδια ντυμένα με τα λόγια σπουδαίων Ελλήνων ποιητών,βρίσκουν τον ιδανικό εκφραστή τους, στο πρόσωπο του Βασίλη Λέκκα που μέσα από τη μακρά θητεία του, στους μεγάλους δημιουργούς, καθηλώνει με τον δυναμικό λυρισμό που χαρακτηρίζει την ερμηνεία του. Στο μουσικό αυτό ταξίδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και άλλοι σταθμοί από τη δισκογραφία του Βασίλη Λέκκα, όπως τα αγαπημένα τραγούδια των Γιάννη Σπάθα, Γιώργου Τρανταλίδη, Βάσως Αλαγιάννη και Γιώργου Καζαντζή.


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου


«Κυριακή … στα Πεύκα», παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό – 8:00 μ.μ.


Στις μνήμες μας, ξαναγεννιούνται οι παραδόσεις των τόπων μας και γίνονται βίωμά μας, μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες των προγόνων μας, μέσα από τους ήχους της μουσικής και τα βήματα των χορών μας, μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις των αναμνήσεών μας. Με αφετηρία τους διαφορετικούς τόπους μας, ανταμώνουμε για να αναβιώσουμε και να ενώσουμε τις παραδόσεις μας, στον νέο κοινό μας, πλέον τόπο.


Με τη συνεργασία: ΚΑΠΗ Πεύκων, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου, Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, Τεχνήεσσα.