«Όχι άλλο αίμα στο όνομα του αθλητισμού…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Όχι άλλο αίμα στο όνομα του αθλητισμού…»

25 Φεβρουαρίου 2022

«Όχι άλλο αίμα στο όνομα του αθλητισμού…»

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την οπαδική βία

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της στυγνής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη

Το ξερίζωμα «κάθε θύλακα που εκτρέφει και συντηρεί την τυφλή οπαδική βία και τον εγκληματικό φανατισμό», ζητά με ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή τη στυγνή δολοφονία του 19χρονου Άλκη από ομάδα νεαρών.


Όπως τονίζεται στο ψήφισμα (45/16.2.2022), το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η δολοφονία του 19χρονου «δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία», αλλά πρόκειται για ένα «επαναλαμβανόμενο σκηνικό μιας τραγικής ιστορίας που εξυφαίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες, την οποία συντηρεί ένα σαθρό σύστημα που εκτείνεται σε όλους τους χώρους του δημόσιου γίγνεσθαι και της κοινωνικής δράσης». Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, και με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα στο όνομα του αθλητισμού, όχι άλλοι νεκροί...», ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καλεί την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για «να καθαρίσει το τοπίο», ενώ τονίζεται ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ηθική υποχρέωση να τολμήσει και να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο».


«Η διασύνδεση και η διαπλοκή μέρους του κεντρικού πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ με τις ηγεσίες των ΠΑΕ, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων, δυστυχώς δεν διαμορφώνουν συνθήκες υγιούς αθλητικού ανταγωνισμού», αναφέρεται στο ψήφισμα, με το οποίο καλούνται:


• η Πολιτεία δια των Οργάνων της «να ξεριζώσει κάθε θύλακα που εκτρέφει και συντηρεί την τυφλή οπαδική βία και τον εγκληματικό φανατισμό, όπως είναι αρκετοί οργανωμένοι Σύνδεσμοι Φιλάθλων, που τα γεγονότα δείχνουν να απολαμβάνουν εσαεί ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας, και στους οποίους έχουν παρεισφρήσει φασιστικά και εγκληματικά στοιχεία»,

• Οι αθλητικοί σύλλογοι, που λειτουργούν ως Α.Ε. (ΠΑΕ, ΚΑΕ, κ.λπ.), «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πρωταγωνιστήσουν στην απομόνωση αυτών των εγκληματικών στοιχείων», και

• Τα ΜΜΕ «να σταματήσουν εκπομπές που καλλιεργούν την βία και τον φανατισμό και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να προχωρήσουν στην αποπομπή των δημοσιογράφων αυτών των εκπομπών».


Το ψήφισμα


Αναλυτικά το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε μετά από εισήγηση της Διοίκησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου, αποσπώντας και τις θετικές ψήφους των δημοτικών παρατάξεων «Κοινωνική Συνεργασία-Ηλίας Ζάχαρης» και «Άλμα στο Μέλλον-Λάζαρος Ωραιόπουλος», έχει ως εξής:


«Χθες ήταν ένα ο Τόσκο, σήμερα ήταν ο Άλκης, και αύριο μπορεί να είναι ένα άλλο παιδί, ένας άλλος ανυποψίαστος νέος που θα πέσει θύμα των βάνδαλων οπλών που καθοδηγούν την τυφλή εγκληματική οπαδική βία εντός και εκτός γηπέδων.


»Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη ήταν μια στυγνή δολοφονία για ένα επιπλέον λόγο, που αποτελεί και τραγική ειρωνεία! Η επίθεση των δραστών σημειώθηκε χωρίς να δεχθούν την οποιαδήποτε πρόκληση από τα θύματά τους, τα οποία βρέθηκαν ανυποψίαστα στον τόπο του εγκλήματος. Δεν ήταν μια σύγκρουση από τα λεγόμενα ‘‘ραντεβού θανάτου’’, και, δυστυχώς, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Είναι το επαναλαμβανόμενο σκηνικό μιας τραγικής ιστορίας που εξυφαίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες, την οποία συντηρεί ένα σαθρό σύστημα που εκτείνεται σε όλους τους χώρους του δημόσιου γίγνεσθαι και της κοινωνικής δράσης.


Όσο οι στυγνοί δράστες τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων κρύβονται κάτω από τις κουκούλες, που ποτέ κανείς ουσιαστικά δεν επιχείρησε, δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να ξεσκεπάσει και να τιμωρήσει, τέτοια τραγικά γεγονότα θα έρχονται να συγκλονίζουν την καθημερινότητά μας. Κι αν σήμερα θρηνούμε για τον Άλκη, αύριο θα θρηνούμε για έναν άλλον Άλκη, καθώς επεισόδια και συγκρούσεις τέτοιων εγκληματικών ομάδων συμβαίνουν και καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.


»Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω σε αθώους νεκρούς. Δεν αρκούν οι αφοριστικές δηλώσεις που επαναλαμβάνονται με κάθε τέτοια παρόμοια θλιβερή αφορμή για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Η υποκρισία πλέον έχει περισσέψει...


»Το αίμα του 19χρονου Άλκη αποτελεί στίγμα και όνειδος του σύγχρονου νομικού, πολιτικού και αθλητικού μας ‘‘πολιτισμού’’, πάνω στον οποίο διαχρονικά, εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν οικοδομηθεί και οικοδομούνται καριέρες πολλών ειδών.


»Επιτέλους, κάποτε η Πολιτεία πρέπει να τολμήσει. Δια των Οργάνων της και των θεσμών της πρέπει όχι μόνο να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο και τον Ποινικό Κώδικα στο σκέλος των επιβαλλόμενων ποινών και την έκτισή τους χωρίς εκπτώσεις, αλλά να ξεριζώσει κάθε θύλακα που εκτρέφει και συντηρεί την τυφλή οπαδική βία και τον εγκληματικό φανατισμό, όπως είναι αρκετοί οργανωμένοι Σύνδεσμοι Φιλάθλων, που τα γεγονότα δείχνουν να απολαμβάνουν εσαεί ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας, και στους οποίους έχουν παρεισφρήσει φασιστικά και εγκληματικά στοιχεία.


»Οι αθλητικοί σύλλογοι, που λειτουργούν ως Α.Ε. (ΠΑΕ, ΚΑΕ, κ.λπ.), οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πρωταγωνιστήσουν στην απομόνωση αυτών των εγκληματικών στοιχείων.


»Η διασύνδεση και η διαπλοκή μέρους του κεντρικού πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ με τις ηγεσίες των ΠΑΕ, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων, δυστυχώς δεν διαμορφώνουν συνθήκες υγιούς αθλητικού ανταγωνισμού.


»Δυστυχώς είναι λυπηρό να βλέπουμε ακόμα στις ημέρες μας, τόσο διαδικτυακά όσο και σε έντυπα αθλητικά Μ.Μ.Ε. να καλλιεργούν σκόπιμα και μεθοδευμένα, μέσα από την κατευθυνόμενη ‘‘δημοσιογραφία’’ τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία.


»Τα ΜΜΕ πρέπει να σταματήσουν εκπομπές που καλλιεργούν την βία και τον φανατισμό και οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να προχωρήσουν στην αποπομπή των δημοσιογράφων αυτών των εκπομπών.


»Κι αν δεν θέλει η Πολιτεία να καθαρίσει το τοπίο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ηθική υποχρέωση να τολμήσει και να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο.


»Το ποδόσφαιρο, η καλαθόσφαιρα και γενικότερα ο αθλητισμός και τα αθλητικά σωματεία είναι από τα καλύτερα αλλά δευτερεύοντα πράγματα της ζωής μας.


»Ο οπαδός δεν είναι δολοφόνος και ο δολοφόνος δεν είναι οπαδός.

»Όχι άλλο αίμα στο όνομα του αθλητισμού, όχι άλλοι νεκροί...».