Απολογισμός Α' Εξαμήνου 2022: 143.083 δωρεάν ιατρικές πράξεις στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Απολογισμός Α' Εξαμήνου 2022: 143.083 δωρεάν ιατρικές πράξεις στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών!

25 Αυγούστου 2022

Απολογισμός Α' Εξαμήνου 2022: 143.083 δωρεάν ιατρικές πράξεις στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών!

Ανυπολόγιστης αξίας τα οφέλη για την κοινωνία και το ΕΣΥ

Σίμος Δανιηλίδης: Ο δήμος μας δείχνει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να ακολουθήσει επιτέλους η Πολιτεία μεταφέροντας στους δήμους την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Με έναν πλούσιο απολογισμό, που έρχεται να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει για μια ακόμη φορά τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία επιμένει να διεκδικεί σθεναρά την πλήρη μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 την προσφορά τους στην κοινωνία τα Δημοτικά Πολυϊατρεία και Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, οι δωρεάν ιατρικές και υγειονομικές πράξεις (υπηρεσίες και παροχές) που πραγματοποιήθηκαν από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2022 από τα Δημοτικά Ιατρεία έφθασαν στις 143.083 συνολικά (πίνακας 1), αριθμός αυξημένος κατά 3.177 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου 2021 (Α΄ Εξάμηνο 2021).


Υπενθυμίζεται ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν σήμερα τέσσερα δημοτικά πολυϊατρεία/ιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με τον πλέον σύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό, και δημοτικά ιατρεία σε κάθε ΚΑΠΗ, οκτώ συνολικά, εξυπηρετώντας περισσότερα από 11.000 μέλη των ΚΑΠΗ, με τις ιατρικές υπηρεσίες να παρέχονται επιπλέον στους άπορους, ανασφάλιστους και τα παιδιά τους, μετανάστες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους επίσης, στους 1.150 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με το συνολικό πληθυσμό που εξυπηρετείται να ξεπερνά τις 13.000 πολίτες.


Μάλιστα, μετά από πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, κι αφού διασφαλίστηκε η νομιμότητα της πρωτοβουλίας, και κατόπιν της έγκρισης του νέου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου, τα Δημοτικά Ιατρεία εξυπηρετούν επίσης όλους τους εργαζόμενους του δήμου και των Νομικών του Προσώπων (ΔΚΚΠΑ, ΚΕΥΝΣ).


Κι όλα αυτά μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο που υποστηρίζεται από συνολικά 44 ιατρούς 17 διαφορετικών ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, ρευματολόγοι, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργοί, χειρουργοί, γυναικολόγοι).


Δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία!


Παρατηρώντας τους απολογιστικούς πίνακες (πίν. 2, 3, 4), εύκολα διαπιστώνει κανείς τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του διευρυμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, πρωτίστως για την ίδια την κοινωνία και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό Σύστημα (ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ).


Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 143.083 ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών και παροχών, και με βάση τις επίσημες και ισχύουσες τιμές του ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες που εξυπηρετήθηκαν από το δίκτυο των δημοτικών ιατρείων και τους συνεργαζόμενους ιατρούς, ωφελήθηκαν κατά 752.683,65 ευρώ, καθώς οι υπηρεσίες που δέχθηκαν ήταν δωρεάν χωρίς να καταβάλουν την προβλεπόμενη συμμετοχή τους (15%). Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι εξυπηρετήθηκαν άμεσα και χωρίς την οποιαδήποτε ταλαιπωρία!


Την ίδια ώρα, η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική καθώς το ποσό της προβλεπόμενης συμμετοχής του στο κόστος των υπηρεσιών και παροχών (1.205.387,44 ευρώ) καλύφθηκε από το ΔΚΚΠΑ. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη «ελάφρυνση» του ΕΟΠΥΥ (1.132.430 ευρώ) προέρχεται από την απαλλαγή της δαπάνης για την έκδοση των 113.243 ιατρικών συνταγών, την οποία δαπάνη θα κατέβαλε στα ιδιωτικά ιατρεία, δεδομένου ότι αυτές θα ενέπιπταν στο όριο των 200 επισκέψεων ανά ιδιώτη ιατρό, όπου θα κατέφευγαν οι πολίτες εάν δεν εξυπηρετούνταν δωρεάν από τα Δημοτικά Ιατρεία.


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες που απαλλάσσονται από το κόστος της έκδοσης συνταγών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση που η ανάγκη τους δεν εντασσόταν στο πλαφόν των 200 συνταγών ανά ιδιώτη ιατρό, θα ήταν αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν το αντίστοιχο ποσό. Να σημειωθεί ότι το ΔΚΚΠΑ παρέχει πλέον και την υπηρεσία έκδοσης-αποστολής άυλης συνταγογράφησης, κατόπιν τηλεφωνήματος του ενδιαφερόμενου μέλους στο ΚΑΠΗ που είναι εγγεγραμμένο.


Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, περιφερειακά ιατρεία, κ.ά.) δεν επιβαρύνθηκε από τον μεγάλο όγκο εξετάσεων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που σε αντίθετη περίπτωση οι χιλιάδες των πολιτών θα προσέτρεχαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.).


Πανελλήνιο παράδειγμα…


«Και ο πιο δύσπιστος, πλέον, μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αναγκαιότητα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί ομόφωνη διεκδίκηση και απαίτηση όλων των δήμων της χώρας. Το παράδειγμα του δήμου μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει επιτέλους να ακολουθήσει και η χώρα μας, όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Είναι προς όφελος της κοινωνίας, είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Όπως υπογραμμίζει, «ο δήμος μας, που αποτελεί πανελλήνιο παράδειγμα στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, δεν θα σταματήσει να πολλαπλασιάζει και να βελτιώνει διαρκώς τις υπηρεσίες του προς τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιδίδοντας μέγιστη έμφαση στον τομέα της υγείας. Όλα αυτά τα σπουδαία που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πόσο περισσότερα και πόσο καλύτερα θα ήταν όλα, εάν η Πολιτεία θεσμοθετούσε τη δυνατότητα συμβασιοποίησης των δημοτικών ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, όπως επίμονα ζητάμε και δεν θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε. Το επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί, το επιβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία, πολύ περισσότεροι σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, που επιτείνονται από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός εξαίρει «την προσφορά όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία και στα ΚΑΠΗ», οι οποίοι, όπως τονίζει, «με προθυμία και ευγένεια υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να παρέξουν τις καλύτερες ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας».

Φωτογραφίες