«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Με θερμό χειροκρότημα η συνέχιση των παραστάσεων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Με θερμό χειροκρότημα η συνέχιση των παραστάσεων

26 Αυγούστου 2022

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Με θερμό χειροκρότημα η συνέχιση των παραστάσεων

To «GROUP THERAPY» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σήμερα, Παρασκευή 25 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.

Στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

«Αγαπήστε τα ‘‘Μερκούρεια’’, αγαπήστε την Τέχνη και τον Πολιτισμό…». Με αυτό το λιτό αλλά βαθιά ουσιαστικό μήνυμα που έστειλε ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της θεατρικής παράστασης «Δελησταύρου και Υιός» Μιχάλης Μητρούσης στη λήξη της παράστασης υπό το θερμό χειροκρότημα του κοινού, έδωσε το στίγμα της προσφοράς του μεγάλου θεσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που διοργανώνεται για 28η συνεχή χρονιά.


Με τη χθεσινή παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών το πρόγραμμα των «Μερκουρείων 2022» επανήλθαν στην κανονική τους ροή, μετά από τις δύο επιβεβλημένες αναβολές που προηγήθηκαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Και οι θεατές που παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» απόλαυσαν μια δροσερή διαχρονική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, κάτι που φάνηκε από την αντίδρασή του τόσο κατά τη διάρκεια της παράστασης όσο και στην ολοκλήρωσή της χειροκροτώντας θερμά τους ηθοποιούς του θιάσου.


Οι θεατρικές παραστάσεις συνεχίζονται σήμερα κανονικά, με τη σκυτάλη να παραλαμβάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το έργο της Πένυς Φυλακτάκη «GROUP THERAPY». Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«GROUP THERAPY» της Πένυς Φυλακτάκη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Στο ιατρείο της ψυχολόγου, ο Κλεομένης Πρόβουλος, διευθυντικός στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, διεκδικεί εκτάκτως προτεραιότητα στη λίστα των ραντεβού, γιατί κάτι κοσμοϊστορικό τού έχει συμβεί. Από την άλλη ο Τσάκι, youtuber, influencer, tiktoker και λαμόγιο κάθε ειδικότητας, βρίσκεται ήδη εκεί ως δήθεν ασθενής, για να προσεγγίσει ερωτικά την Τζίνα, την γραμματέα της ψυχολόγου, που την παρακολουθεί κρυφά εδώ και καιρό. Ποιος θα ξεφορτωθεί ποιον; Ποιος είναι «καλά» και ποιος είναι «ασθενής» τελικά; Πόσο εύκολα ξεχωρίζεις το «πρέπει» από το «θέλω», όταν για χρόνια βαφτίζεις το ένα με το όνομα του άλλου; Και αν σβήσεις τις διαχωριστικές γραμμές και τις ετικέτες που σου έχουν φορέσει, τι μένει;


Στο GROUP THERAPY, δύο άντρες από διαφορετικούς κόσμους παλεύουν ο καθένας για τη δική του ετικέτα στο γραφείο μιας ψυχολόγου και μας παρασύρουν σε μια πτώση μέσα σ’ ένα σύμπαν γέλιου, με μοναδικό αλεξίπτωτο το «μαζί», παρά τις διαφορές και το σβήσιμο της γραμμής ανάμεσά μας. Έστω και με το χέρι!


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Αρχές δεκαετίας του ’70, ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «πιάσουν την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα» και να φύγει ψηλά...


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«Βόυτσεκ»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Μία καινούρια ανάγνωση του αριστουργήματος του Γκέοργκ Μπύχνερ μέσα σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να διαπράττει τα ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο, που λυγίζουν τους ώμους του και καταστρέφουν την ψυχή του. Σε μία παράσταση που διατρέχεται από τη μουσική και τα τραγούδια του Tom Waits που παίζονται ζωντανά επί σκηνής, ένας θίασος παίρνει κάθε τόσο απόσταση για να σχολιάσει, να αναλύσει, να διασκεδάσει ακόμη και να χλευάσει τα αδιέξοδα του ανθρώπου που αδυνατεί να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν.


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… ‘’Λα Μοσκέτα’’» του Ρουτζάντε

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με την μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Ποιοι είναι οι πολίτες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν υποστηρικτές φασιστικών νοοτροπιών και καθεστώτων. Πως το συμφέρον παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο. Πώς η έλλειψη αξιών δημιουργεί μια επικίνδυνη προσαρμοστικότητα. Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία εκινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για την σημαντική κωμωδία.

Φωτογραφίες