Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Απόψε στις 8.30 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Απόψε στις 8.30 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

15 Ιουνίου 2023

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Απόψε στις 8.30  τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου  Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου

Στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών το οποίο έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Μνήμης (μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου-Ανδρέα Παπανδρέου-Ναυπάκτου).


Εξαιτίας της φύσης της και της αναφοράς στους πρόσφυγες του προηγούμενου αιώνα, η εκδήλωση δεν επηρεάζεται από το τριήμερο εθνικό πένθος και θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μάλιστα, στη διάρκειά της θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο.


Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και ομιλίες εκπροσώπων Ποντιακών και Μικρασιατικών σωματείων και ομοσπονδιών, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας.


Θα ακολουθήσει δρώμενο-αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με τίτλο: «Σφαγή των νηπίων της Σάντας» στο οποίο ο δημοφιλής πόντιος καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης θα ερμηνεύσει μοιρολόγια του Πόντου συνοδευόμενος από τη λύρα του Δημήτρη Πιπερίδη. Στο ρόλο του αφηγητή ο Τάκης Βαμβακίδης.


Στη συνέχεια το τραγούδι-θρήνο για την καταστροφή της Σμύρνης, το γνωστό «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσάμης με τη συνοδεία της Αλεξάνδρας Χρυσικοπούλου στην πολίτικη λύρα.


Οι χοροί-αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες που ήταν προγραμματισμένοι για το τέλος της εκδήλωσης ματαιώνονται.