Μαζί και στη βροχή Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός για το 4ήμερο δράσεων στο Άλσος Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μαζί και στη βροχή Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός για το 4ήμερο δράσεων στο Άλσος Συκεών

9 Μαΐου 2023

Μαζί και στη βροχή Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός για το 4ήμερο δράσεων στο Άλσος Συκεών

Σε δύο ημέρες, 570 μαθητές και μαθήτριες από οκτώ σχολεία συμμετείχαν στις δράσεις

Μεγάλη συμμετοχή και σημαντική απήχηση έχει μέχρι στιγμής το τετραήμερο δράσεων που διοργανώνει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης- Συκεών ως την Πέμπτη 11 Μαΐου. Στο τετραήμερο ενημέρωσης και συμμετοχής που φιλοξενείται στο Άλσος Συκεών, συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την προστασία των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.


Την «επιχείρηση» ενημέρωσης και επιμόρφωσης, συνδιοργανώνει το ΔΥΟΠΠ (Δίκτυο Υποστήριξης Ομάδων Πολιτικής Προστασίας) και η ΕΟΠΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Πολιτικής Προστασίας).


Τις εκδηλώσεις άνοιξε η ομάδα κρουστών από το δήμο Παύλου-Μελά Turukutu οι οποίοι με το κέφι τους έδωσαν το γιορτινό τόνο στην πρώτη μέρα της διοργάνωσης που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός όπως διαβεβαίωσαν στην εναρκτήρια ομιλία τόσο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Τσακιρίδης.Η μέρα έκλεισε με μια εξαιρετική παρουσίαση του θέματος των αστικών πυρκαγιών. Ο πυρονόμος του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης Ηρακλής Στάικος επικεντρώθηκε στα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Όπως σημείωσε η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών δεν διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα ούτε για την έγκαιρη προειδοποίηση ούτε για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.Ο πυρονόμος Στάικος τόνισε ότι η τοποθέτηση ανιχνευτών καπνού μπορεί να αποβεί σωτήρια καθώς μειώνει κατά πολύ το χρόνο ανάμεσα στην εκδήλωση της πυρκαγιάς και στο σημείο που γίνεται αντιληπτός, στοιχείο το οποίο είναι κρίσιμο για την έγκαιρη απομάκρυνση.


Μιλώντας για τα μέσα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς ο κ. Στάικος αναφέρθηκε στη χρήση του πυροσβεστήρα, η οποία όπως είπε είναι απλή καθώς γίνεται με τρία βήματα: Αφαίρεση της περόνης, στόχευση και απελευθέρωση του υγρού χαμηλά στη βάση της φωτιάς σε όλη την έκταση.


Ο κ. Στάικος αναφέρθηκε επίσης στη χρήση της αντιπυρικής κουβέρτας και της μάσκας διαφυγής σημειώνοντας ότι μαζί με τον πυροσβεστήρα αποτελούν απαραίτητα μέσα που θα πρέπει να διαθέτει κάθε σπίτι.


Μάλιστα τόνισε ότι σε αντίθεση με την αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι και τα τρία έχουν σχετικά χαμηλό κόστος που σε κάθε περίπτωση αξίζει να δαπανηθεί γιατί μπορεί να σώσουν περιουσίες και ζωές.


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του πριν του παραδώσουν αναμνηστικά του δήμου ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο κ. Στάικος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εξοπλισμό του δήμου που παρουσιάζεται στη διοργάνωση.


Σημαντικές παρουσίες


Όλες οι υπηρεσίες είναι παρούσες στο Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) : ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική υπηρεσία, Αστυνομία, η ΕΔΟΜΑΚ, το Δασαρχείο, ακόμη και τα συστήματα Προσκόπων, όλοι όσοι γνωρίζουν είχαν κάτι να πουν στους επισκέπτες. Πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, που έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν πολλά από αυτούς που ξέρουν. Την πρώτη μέρα του «Εν Δράσει Μαζί Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός, 290 παιδιά 5ης και 6ης δημοτικού από τέσσερα σχολεία επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις στο Άλσος. Την δεύτερη μέρα λειτουργίας, 190 μαθητές γυμνασίου και 90 παιδιά δημοτικού, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, παρακολούθησαν μαθήματα από διασώστες, προσκόπους, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς, ως και αναρριχητές. Μαθήματα ανάνηψης, πρώτων βοηθειών, μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, ως και τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, εγχώριους και πανευρωπαϊκούς, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής που συνοδεύει όλες αυτές τις επιχειρήσεις.


«Ως διοργανωτής, η μέχρι στιγμής συμμετοχή με εντυπωσίασε, αν και είναι γνωστό πως υπάρχει ενδιαφέρον για γνώση και ενημέρωση σχετικά με τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Με εξέπληξε ευχάριστα και η ζωηρή συμμετοχή των παιδιών που έθεταν ερωτήσεις στους ειδικούς προσπαθώντας να λύσουν όλες τις απορίες τους. Θεωρώ βέβαιο πως θα είναι πλέον σε θέση να μεταφέρουν κάποιες από τις πολύτιμες γνώσεις τους και στους γονείς τους» τονίζει μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τάσος Τσακιρίδης.


Αύριο και μεθαύριο ακόμη 280 μαθητές από 5 δημοτικά σχολεία και 2 γυμνάσια από τη Νεάπολη και τις Συκιές θα επισκεφθούν τον χώρο του Άλσους για να αποκτήσουν μια εμπειρία, που δύσκολα θα ξαναβρούν συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, με γνώστες του αντικειμένου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.


Το πρόγραμμα


Τετάρτη 10/5


9.00-13.30  Επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων


18.00-20.00 Σεμινάριο για δημοσιογράφους με τη συνεργασία του τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την προστασία σε περιόδους κρίσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών «Αντώνης Σαμαράκης».


18.00-18.30 Ομιλία Δημήτρη Νάκου, εκπροσώπου ΕΟΠΠ


18.30-19.30 Ομιλία Γιώργος Μπάμπουρας, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Θεσσαλονίκης


19.30-20.00 Ομιλία Γ. Βάγγου εκπροσώπου ΕΚΑΒ


20.00-20.30 Ομιλία Μαρίας Δούκα, εκπροσώπου ΕΛΑΣ, προβολή


20-30-22.00 Προβολή και ομιλία του πρώην προϊσταμένου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Κοκολάκη για τα «Μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού»


Πέμπτη 11/5


9.00-13.30  Επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων


18.00-20.00 Τελετή Λήξης: Διακρίσεις, βραβεύσεις και ομιλία δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη


20.00- 22.00 Πάρτι λήξης με live ελληνική μουσική και τραγούδια από τον Στ. Χατζησπύρου και την Τατιάνα Σεργιάδη με τον Σ. Κοτόπουλο στο μπουζούκι και τον Μ. Βλάχο στο πιάνο


Info


  • Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις δωρεάν
  • Εύκολη πρόσβαση με τη γραμμή 28 του ΟΑΣΘ
  • Το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» έχει παραχωρηθεί για στάθμευση των ΙΧ των επισκεπτών στη διάρκεια του 4ημέρου (ώρες λειτουργίας 17.00 με 22.00)
  • Στους συμμετέχοντες στις δράσεις του 4ημέρου θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις