Τετραήμερο δράσεων για την Πολιτική Προστασία και τον εθελοντισμό στο Άλσος Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τετραήμερο δράσεων για την Πολιτική Προστασία και τον εθελοντισμό στο Άλσος Συκεών

4 Μαΐου 2023

Τετραήμερο δράσεων για την Πολιτική Προστασία και τον εθελοντισμό στο Άλσος Συκεών

Από τη Δευτέρα 8 έως την Πέμπτη 11 Μαΐου, 9 το πρωί με 10 το βράδυ, σεμινάρια, μαθήματα, βιωματικά παιχνίδια, ασκήσεις και διαγωνισμοί για μικρούς και μεγάλους

Ένα τετραήμερο δράσεων για μικρούς και μεγάλους οργανώνει από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαΐου στο Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, το Δίκτυο για την Υποστήριξη λειτουργίας και την εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας (ΔΥΟΠΠ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (ΕΟΠΠ).


Με σύνθημα «Εν δράσει μαζί Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός» και τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας του Δασαρχείου, όλων των συστημάτων Προσκόπων του δήμου και του τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίαςο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιχειρεί να συστήσει τα μέσα και τους τρόπους Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες κάθε ηλικίας έτσι ώστε όλοι μας να είμαστε σε θέση, εφόσον χρειαστεί, να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σεισμού, εκδήλωσης πυρκαγιάς ή εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων. Τουλάχιστον 20 σκηνές φορέων και υπηρεσιών, ομιλίες, συμμετοχικές δράσεις κι ένας πύργος 8 μέτρων που μας περιμένει να αναρριχηθούμε, μετατρέπουν το Άλσος σε ένα βιωματικό χώρο εισαγωγής στις αρχές του εθελοντισμού και της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας του δήμου που στηρίζει τη διοργάνωση, πολλά σχολεία έχουν δηλώσει συμμετοχή για οργανωμένες επισκέψεις στο Άλσος κατά τις πρωινές ώρες του τετραημέρου ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους πρωί και απόγευμα.Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει ο δήμος και ο ίδιος προσωπικά τόσο στην ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου όσο και του κάθε πολίτη έτσι ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι, η διοίκηση με το μηχανισμό της και ο κάθε δημότης ξεχωριστά ως υπεύθυνος πολίτης να αντιμετωπίσουν από κοινού οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.


«Δεν είναι τυχαίο που η ΕΔΟΜΑΚ η εθελοντική ομάδα του δήμου μας είναι μία από τις καλύτερες στη χώρα, πάντα σε ετοιμότητα να επέμβει σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων καταστροφών. Είναι ο φύλακας-άγγελος του Σέιχ Σου και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν. Ένας από τους στόχους της διοργάνωσης αυτής η προαγωγή της αξίας του εθελοντισμού ώστε να την πλαισιώσουν περισσότεροι εθελοντές όπως και όλες τις εθελοντικές ομάδες».


Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοβουλία για το τετραήμερο δράσεων στη Δενδροφυτεία ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης αναφέρεται στη σημασία που έχει στη διάρκεια έκτακτων αναγκών ή έντονων καιρικών φαινομένων η συμβολή του ενημερωμένου πολίτη στο έργο των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία.«Η ενημέρωση και η ανάδειξη της αξίας του εθελοντισμού θα γίνει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον ενώ έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί, παιχνίδια και εκπλήξεις ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους που θα έρθουν οργανωμένα τα πρωινά», τονίζει ο κ. Τσακιρίδης και ευχαριστεί τους εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία αλλά και σε όλα τα τμήματα του δήμου, τo ΔΥΟΠΠ και την ΕΟΠΠ για την ουσιαστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση του τετραημέρου με στόχο να γίνει ένας νέος θεσμός για το δήμο.


«Εμείς ως υπηρεσία είμαστε πάντα σε ετοιμότητα ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε. Είναι όμως απείρως πιο αποτελεσματική η δράση μας όταν συνεργαζόμαστε με τους εθελοντές γι’ αυτό και η έννοια του εθελοντισμού στην Πολιτική προστασία έχει σημασία να καλλιεργηθεί», τονίζει και υπογραμμίζει την παράδοση μαθημάτων ΚΑΡΠΑ, χρήσης απινιδωτή και Πρώτων Βοηθειών, τη χρησιμοποίηση πυροσβεστικού εξοπλισμού και την επίδειξη χειρισμού drone στη διάρκεια του τετραημέρου. Από την πλευρά του ο Μηνάς Μοναστηρίδης αν. προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του δήμου με βάση την μακροχρόνια εμπειρία του από τις επεμβάσεις της υπηρεσίας στη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ή πυρκαγιών, τονίζει ότι «αυτή η πρωτοβουλία έχει την έδρα της ακριβώς στην ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τον εθελοντισμό και τον ουσιαστικό ρόλο των εθελοντών στην ενίσχυση του έργου της Πολιτικής Προστασίας. Η πραγματοποίησή της σε φυσικό περιβάλλον την κάνει πιο ελκυστική σε όλες τις ηλικίες».


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο πλαίσιο του τετραημέρου έχει προγραμματιστεί και σεμινάριο σε δημοσιογράφους με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.Info


*Από τη Δευτέρα 8/5 έως την Πέμπτη 11/5


*Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι Δωρεάν


*Εύκολη πρόσβαση με τη γραμμή 28 του ΟΑΣΘ


*Στους συμμετέχοντες στις δράσεις του 4ημέρου θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις


Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας, αφού χωρίς τη συμβολή τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του τετραημέρου.