Ανθίζουν οι σχολικές αυλές στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ανθίζουν οι σχολικές αυλές στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

24 Απριλίου 2023

Ανθίζουν οι σχολικές αυλές στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Από το 2ο νηπιαγωγείο άρχισε το ανοιξιάτικο πρόγραμμα φυτεύσεων στις σχολικές αυλές ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι δράσεις συνεχίστηκαν στο 10ο και στο 3ο-6ο δημοτικό σχολείο Συκεών

Από τις αρχές Απριλίου η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών πέρα από τα κλαδέματα και την περιποίηση του πρασίνου συνέχισε με πιο εντατικούς ρυθμούς τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε παρτέρια και νησίδες, σε πάρκα και πλατείες.


Από την προσπάθεια να ενισχυθεί το πράσινο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σχολικές αυλές που καλύπτουν μεγάλο τμήμα του δημόσιου χώρου στο δήμο.


Φέτος οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις σε συνέχεια των χειμερινών άρχισαν από την αυλή του 2ου νηπιαγωγείου Συκεών όπου τα παιδιά

υποδέχθηκαν με χαρά τους εργαζόμενους στον τομέα του Πρασίνου και… έβαλαν ένα χεράκι στη φύτευση εποχιακών λουλουδιών.


Παράλληλα, γεωπόνος της υπηρεσίας Πρασίνου έδινε απαντήσεις στις απορίες των μαθητών και τους παρουσίαζε τα είδη των φυτών και τα γνωρίσματά τους ώστε η φύτευση να αποτελέσει εργαλείο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Όπως επισημαίνουν οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι, το είδος και ο αριθμός των φυτών που τοποθετούνται στους διαθέσιμους χώρους των σχολείων επιλέγονται με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των σχολικών αύλειων χώρων.


Οι φυτεύσεις στις σχολικές αυλές οι οποίες γίνονται κατόπιν διαμόρφωσης σχεδίου από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας και την Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπόψιν οι καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολικών μονάδων, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στο 10ο δημοτικό σχολείο Συκεών και στο 3ο και 6ο δημοτικό σχολείο.


Μάλιστα οι δράσεις του Σαββατοκύριακου ήταν αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Γης (22/4). Στο ίδιο πλαίσιο, στην αυλή του 3ου-6ου νηπιαγωγείου, πάνω σε σχέδιο του Συκεώτη καλλιτέχνη Νίκου Ζάρρα και υπό την επίβλεψή του τα παιδιά φιλοτέχνησαν έναν δράκο και έφτιαξαν μία επιδαπέδια σκακιέρα μεγάλων διαστάσεων στην αυλή.Πράσινος δήμος


Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πράσινο την αποδεικνύει η επιμονή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στην ενίσχυση του πρασίνου ολόκληρης της Θεσσαλονίκης με συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει όπως το «Πράσινο Πετάλο», ένα δάσος που θα «κλείσει» ολόκληρη την πόλη και το «Πράσινο Έμβολο» που θα προκύψει από την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ – περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα – και στο χώρο που θα απελευθερωθεί να δημιουργηθεί ένα γραμμικό δάσος.


Επιπλέον η πρόταση μετεγκατάστασης «του εκτρώματος της ΔΕΘ» από το κέντρο στο δήμο Δέλτα με στόχο τη δημιουργία στο ιστορικό κέντρο της πόλης ενός Μητροπολιτικού πάρκου διεθνών προδιαγραφών προκειμένου να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, τα οποία στην πόλη μας είναι ανεπαρκή.


Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη υπογραμμίζει ότι η υπηρεσία Πρασίνου με σεβασμό στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αύλειων χώρων συμμετέχει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην επιχείρηση ενίσχυσης του πρασίνου κόντρα στο τσιμέντο και το μπετόν. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για το πράσινο και την ανάγκη της ενίσχυσής του στις μεγαλουπόλεις από το να φοιτούν σε ένα πράσινο και ανθισμένο σχολείο» αναφέρει.Η πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου η οποία και συντόνισε τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στις φυτεύσεις του Σαββατοκύριακου, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των γονέων και κηδεμόνων στις φυτεύσεις γιατί έτσι το σύνολο της σχολικής κοινότητας υιοθετεί τη δράση που αποσκοπεί σε πιο πράσινες αυλές και συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των φρεσκοφυτεμένων αυλών.


Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης επισημαίνει ότι επιδίωξή της διοίκησης ήταν να ληφθούν υπόψιν οι καθημερινές χρήσεις της αυλής (παιχνίδι, μάθημα, διάλειμμα) και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και τις ανάγκες σκίασης να επιλεγεί το είδος των φυτών ή των δενδρύλιων που τελικά τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.Στις φυτεύσεις του 10ου δημοτικού έδωσε το «παρών» η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, πολλά μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ενώ την όλη επιχείρηση συντόνισε η αν. προϊσταμένη της υπηρεσίας Πρασίνου Ειρήνη Καλάκου με τη συμμετοχή εργαζομένων της υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος.


Στις φυτεύσεις του 3ου-6ου δημοτικού συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης και η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού


Οι δράσεις φυτεύσεων και πρασινισμού του δήμου κορυφώνονται με τη διοργάνωση του μεγαλύτερου θεσμού ενίσχυσης του πρασίνου της πόλης, το γνωστό σε όλους «Πράσινο Μπαλκόνι».


«Μαζί με την "Πράσινη Ταράτσα" έχουν κατακτήσει ξεχωριστή θέση στους λάτρεις της ενασχόλησης με τη φύση, τα φυτά και τα λουλούδια και ειδικά φέτος ελπίζουμε να επιτύχουμε με τη βοήθεια των συνδημοτών μας μία από τις πιο δυναμικές και πολυσυμμετοχικές διοργανώσεις στο πλαίσιο του θεσμού», τονίζει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.