Αγιωργίτικα 2023: Από την Παρασκευή το εορταστικό τριήμερο στη Νεάπολη

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αγιωργίτικα 2023: Από την Παρασκευή το εορταστικό τριήμερο στη Νεάπολη

18 Απριλίου 2023

Αγιωργίτικα 2023: Από την Παρασκευή το εορταστικό τριήμερο στη Νεάπολη

Με τη λιτανεία και την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου αρχίζoυν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου

Κάλεσμα για συμμετοχή στα «Αγιωργίτικα», που επιστρέφουν μετά από τρία χρόνια απουσίας (λόγω Covid-19), απευθύνουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Γεωργίου της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.


Ο εορτασμός του Πολιούχου της Νεάπολης, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, από τις 21 έως τις 23 Απριλίου, εκτός από το λατρευτικό κομμάτι περιλαμβάνει εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος πολιτιστικά σχήματα και σύλλογοι της περιοχής.


Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή της δημοτικής ενότητας της Νεάπολης αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τους πιστούς και τους δημότες οι οποίοι μέσα από τις ακολουθίες αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμούν τον Άγιο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μητροπολιτικός ναός που χτίστηκε – στην αρχική του μορφή – στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από πρόσφυγες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Παρασκευή 21 Απριλίου


18.00 Εσπερινός


19.00 Λιτανεία και περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου και τη συμμετοχή πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και άλλων φορέων.20.00 Παραδοσιακοί χοροί.


Συμμετέχουν: Χορευτικό Σωματείο «Χοροστάτες», Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, Πολιτιστικός Αιµοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών, Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου.


Σάββατο 22 Απριλίου


19.00 Εσπερινός στον ΙΜΝ Αγίου Γεωργίου


20.45 Συναυλία λαϊκής μουσικής με την ορχήστρα του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.


Κυριακή 23 Απριλίου


07.30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ΙΜΝ Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.


11.00 Παραδοσιακοί χοροί


Συµµετέχουν: Χορευτικό Συγκρότημα Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νεάπολης «Η Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», Δημιουργικός Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης «Εστία», Σωματείο Τέχνης «Τεχνήεσσα», Χορευτικό Συγκρότημα δήμου Νεάπολης-Συκεών, Ποντιακός Σύλλογος Πεύκων «Παρχάρ», Ποντιακή Εστία Νεάπολης.