Μάθημα ζωής η εκδήλωση για τον Αυτισμό: Οι Αναπηρίες αφορούν ολόκληρη την κοινωνία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μάθημα ζωής η εκδήλωση για τον Αυτισμό: Οι Αναπηρίες αφορούν ολόκληρη την κοινωνία

6 Απριλίου 2023

Μάθημα ζωής η εκδήλωση για τον Αυτισμό: Οι Αναπηρίες αφορούν ολόκληρη την κοινωνία

 Ενσυναίσθηση, ισότητα και συμπερίληψη τα μηνύματα της χθεσινής διοργάνωσης –  Συγκινητική στιγμή η συμβολική βράβευση μητέρας ωφελούμενου στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ένα πραγματικό μάθημα ζωής πήραν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του δήμου για τον Αυτισμό που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κλειστό Θέατρο Συκεών.


Στην αίθουσα προβλήθηκε το συγκινητικό δράμα «My nameis Khan του/Το όνομά μου είναι Χαν», όπου ο Ριζβάν Χαν, ένα άτομο με αυτισμό αναδεικνύεται σε ήρωα και κοινωνικό πρότυπο. Ο Ριζβάν «ταξιδεύει» μέσα από περιπέτειες και παλεύει με την ιδιαιτερότητά του προκειμένου να σταθεί μέσα σε έναν εχθρικό κόσμο. Καταφέρνει παρά τα εμπόδια να ζήσει μία ζωή με δυνατά συναισθήματα, να νιώσει την αγάπη και τον έρωτα, να γίνει ίνδαλμα και μέσα από τη δική του στάση ζωής να διδάξει.Η ταινία καθήλωσε το κοινό που την παρακολούθησε ενώ το κλίμα φόρτισε συναισθηματικά ακόμη περισσότερο η παρουσία στην αίθουσα μελών από τα δύο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών, και τις ΣΥΔ, συνοδευόμενα από τα στελέχη των δομών, τα οποία με τον τρόπο αυτό έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στη λέξη συμπερίληψη.


«Φιλοσοφία της Διοίκησης του δήμου είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ένταξη των ΑΜΕΑ σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας επιτυγχάνοντας, μία αξιοπρεπή και ανθρώπινη κοινωνική ένταξη των ανάπηρων συμπολιτών μας», τόνισε κατά τον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου (που εκπροσώπησε τον δήμαρχο ο οποίος απουσίασε λόγω της απώλειας της μητέρας του).Σημείωσε ότι στόχευση του δήμου είναι η παράλληλη και ολόπλευρη στήριξη των ίδιων των ανάπηρων ατόμων, των οικογενειών τους και του κοινωνικού περιβάλλοντος, το οποίο οφείλει να διευκολύνει την ισότιμη κοινωνική τους ένταξη. Σήμερα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διαθέτει δύο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στις ΔΕ Συκεών και Νεάπολης και τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), ενώ σύντομα θα λειτουργήσει ένα τρίτο ΚΔΑΠ ΜΕΑ στη ΔΕ Πεύκων το οποίο θα διαθέτει και ΣΥΔ. Στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών συνυπάρχουν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες και καθημερινή ουσιαστική προσπάθεια για την εξατομικευμένη τους υποστήριξη.


Με λόγια από καρδιάς η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών Σοφία Ασβεστά μίλησε μέσα από το προσωπικό της βίωμα, ως μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό, για τον αγώνα ζωής που δίνει ένα άτομο με αναπηρία σε μια κοινωνία με την ευνομούμενη Πολιτεία να είναι απούσα.Εμφανώς συγκινημένη τόνισε ότι υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και ανοιχτή ψυχή στο πρόσωπο του δημάρχου μας, Σίμου Δανιηλίδη, που είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο και η ίδια «συστρατεύθηκε». «Ως γονείς, διαδηλώνουμε τις ανάγκες μας και ζητάμε επιτακτικά να γίνει κάτι εχθές και όχι σήμερα. Στον δήμο μας, στόχος μας είναι να εξελίξουμε τις ήδη υπάρχουσες Δομές που είναι εξαιρετικές με βάση τις δυνατότητες που μπορούν αυτές να έχουν και να φτιάξουμε μία Δομή, Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με προεπαγγελματικές Δομές για τα παιδιά μας, ανοιχτή στην κοινωνία με συμπερίληψη στην πράξη», η οποία αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του δήμου, με το οικόπεδο να έχει παραχωρηθεί και το σχέδιο να έχει γίνει, το οποίο χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα.


Ειδική μνεία και ευχαριστίες απηύθυναν οι ομιλήτριες στα αξιέπαινα στελέχη που εργάζονται στις δομές του δήμου, ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ΣΥΔ, και καθημερινά προσφέρουν υπηρεσίες πέραν των ανθρώπινων ορίων και δυνατοτήτων, προσδίδοντας μέγιστη αξία στο λειτούργημά τους.


Με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση η Σοφία Ασβεστά, χαρακτήρισε ηθική επιταγή τη συμβολική βράβευση στη διάρκεια της εκδήλωσης, της Κονδύλως Μητροπούλου Βγενοπούλου. Μιας γυναίκας που αποτελεί όπως είπε πρότυπο για την ίδια αλλά και άλλες μητέρες παιδιών με αναπηρία. Πρόκειται για την μητέρα του Αντώνη, 54 ετών, που είναι ωφελούμενος στις ΣΥΔ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και η ίδια 91 ετών σήμερα, κατάφερε όλα τα χρόνια της ζωής της, τα παιδιά της, παρά τις κακουχίες που ως βιοπαλαιστές η ίδια και ο σύζυγός αντιμετώπισαν, στο σπίτι τους να ζουν μόνο με χαρά, αισιοδοξία και αγάπη.