Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεδομένη η ευαισθησία του δήμου Νεάπολης-Συκεών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεδομένη η ευαισθησία του δήμου Νεάπολης-Συκεών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

4 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεδομένη η ευαισθησία του δήμου Νεάπολης-Συκεών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στειρώσεις, εμβολιασμοί και μικροτσίπ μεταξύ των καλών πρακτικών που ακολουθούνται

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων τιμάται στις 4 Απριλίου εδώ και μόλις 13 χρόνια αλλά έχει παγκόσμια απήχηση και αποδοχή.


Η αρχή έγινε το 2010 όταν οι Ολλανδικές φιλοζωικές οργανώσεις αποφάσισαν να αφιερώσουν μία ημέρα στα αδέσποτα ζώα. Η διεθνής κοινότητα ευαισθητοποιήθηκε, δεχόμενη το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος καθώς υπολογίζεται πως περίπου 600.000.000 ζώα σε όλον τον πλανήτη ζουν σε άθλιες συνθήκες.


Ουσιαστικά, την ίδια μέρα κάθε χρόνο απευθύνεται έκκληση σε κυβερνήσεις, διεθνείς φορείς και οργανισμούς αλλά κυρίως, στον καθένα από εμάς. Κάθε άνθρωπος, μπορεί με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα, να βοηθήσει ένα αδέσποτο να ζήσει, να νοσηλευθεί και θεραπευτεί από κάτι που το ταλαιπωρεί ή απειλεί τη ζωή του.


Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η υπηρεσία φροντίδας αδέσποτων ζώων λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές δεν αρνείται πως υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα: «Θα επαναλάβω το ρητό του Μαχάτμα Γκάντι σύμφωνα με το οποίο ‘Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα’», λέει και συνεχίζει: «Η πρακτική που ακολουθούμε ως δήμος δεν είναι καινούρια, οκτώ χρόνια τώρα κάνουμε το καλύτερο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, οι πιο κατάλληλες λύσεις που υπάρχουν εφαρμόζονται και έτσι θα συνεχίσουμε» καταλήγει ο Στέλιος Γκατζές.


Οι αριθμοί λένε την αλήθεια


Ιδιαίτερα ενεργές είναι οι υπηρεσίες του δήμου όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Από το 2014, χρονιά που ουσιαστικά άρχισαν οι προσπάθειες του δήμου ως το 2022, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί : οι στειρώσεις, το πιο ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των αδέσποτων ζώων, έφτασαν τις 3.213. Στειρώθηκαν 907 σκυλιά και 2.306 γάτες.


Οι εμβολιασμοί με τρία εμβόλια (αντιλυσσικό 4.137, τριπλό 2.475, πενταπλό 2.149) έφτασαν στους 8.761 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Πραγματοποιήθηκαν 1.219 μεταφορές ζώων και 11.639 αδέσποτα φιλοξενήθηκαν σε δομές. Από το 2016 ως το 2022, χρειάστηκε η περισυλλογή και αποτέφρωση 449 ζώων. Οι πολίτες του δήμου τα οκτώ τελευταία χρόνια δήλωσαν 1.036 δεσποζόμενα ζώα, έγιναν 316 υιοθεσίες και από αυτές, υπήρξαν μόλις 12 ακυρώσεις ή επιστροφές αδέσποτων.


Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας μέσω της πλατφόρμας Novoville, εξυπηρετήθηκαν 6.928 αιτήματα πολιτών που αφορούσαν σε αδέσποτα. Μόλις τα τρία τελευταία χρόνια, σε 141 ζώα χρειάστηκε να τοποθετηθούν μικροτσίπ, έχουν ελεγχθεί για λύσσα 78 αδέσποτα, έχουν καταγραφεί 121 περιπτώσεις δαγκώματος ανθρώπων, έχουν υποβληθεί σε μικροεπεμβάσεις και θεραπείες 387 σκυλιά και 402 γάτες. Όσον αφορά στα σκυλιά, έχουν ελεγχθεί 187 περιπτώσεις λεϊσμανίασης που είναι θανατηφόρα ασθένεια. Το μέγεθος των ενεργειών καταδεικνύεται σαφέστατα από τις ποσότητες που προμηθεύεται ο δήμος για τα αδέσποτα: από το 2020 ως τώρα, έχουν διατεθεί 15,4 τόνοι τροφής για σκυλιά και 7 τόνοι τροφής για γάτες.