Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών και υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών και υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας

24 Φεβρουαρίου 2023

Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών και υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Δείτε αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος με τις προτάσεις και τα αιτήματα μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στο πλευρό των ευάλωτων πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων τάσσεται με ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ζητώντας μεταξύ άλλων την παύση των πλειστηριασμών και τη θέσπιση μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Κατά την τελευταία του συνεδρίαση (22/02) το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, με τις προσθήκες των παρατάξεων «Άλμα στο Μέλλον» όπως αυτές εκφράστηκαν από τον επικεφαλής της Λάζαρο Ωραιόπουλο και του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Βογιατζή από την παράταξη «Πόλη Αλλιώς», ζητώντας παράλληλα να φορολογηθούν τα τεράστια όπως επισημάνθηκε κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας. Με το ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών ζητά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και την κατάργηση του ιδιώνυμου αδικήματος για όσους εναντιώνονται στον νόμο για τους πλειστηριασμούς.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αναφέρει:


ΨΗΦΙΣΜΑ


Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που πάρθηκε σε χρόνο ρεκόρ και προκαλεί την κοινή γνώμη ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς, θέτει ξανά στο προσκήνιο τα θέματα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και των δανειοληπτών.


Τα περιβόητα ληστρικά funds αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες στο 10-20% της αξίας τους, ενώ από τους πολίτες απαιτούν εκβιαστικά το 80-90% του δανείου, απειλώντας με ξεπούλημα της περιουσίας τους.


Σήμερα δυστυχώς, με κυβερνητική ευθύνη, δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την προστασία της κατοικίας. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θέσπισε η κυβέρνηση είναι απολύτως ανεπαρκής και αναποτελεσματικός και συνιστά κοροϊδία απέναντι σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας.


Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δημοσιονομική άνεση, η ακρίβεια, η φτώχεια και η ανεργία συνεχίζουν να πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά.


Οι καταναλωτές και οι μικροεπιχειρήσεις απειλούνται με μαζικούς πλειστηριασμούς, χωρίς να υπάρχει ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας τους.

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και των δόσεων των δανείων, μοιραία οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής τους και σε νέες γενιές κόκκινων δανείων. Την ίδια στιγμή η κερδοφορία των τραπεζών έχει φτάσει σχεδόν στο 1 δισ. ευρώ, τροφοδοτούμενη από το χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων στεγαστικών δανείων.


Η ακρίβεια φτάνει σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας σε νέα φτωχοποίηση και σε αδυναμία προμήθειας βασικών αγαθών, τη στιγμή που «το πραγματικό καλάθι του νοικοκυριού» μένει απροστάτευτο από την έκρηξη των τιμών.


Τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ οι λίγοι και ισχυροί, αλλά και το ίδιο το κράτος, κερδοσκοπούν από το ράλι των τιμών και τα έσοδα από την έμμεση φορολογία.


Οι συνταξιούχοι εμπαίζονται με τις δήθεν αυξήσεις που δεν είδαν και τα προεκλογικά επιδόματα της τελευταίας στιγμής.


Η χώρα μας «κατακτά» ένα ακόμη ρεκόρ αφού μετά το χρέος, το έλλειμμα και τον πληθωρισμό, αναδεικνύεται και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία με 13,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται.


Η κυβέρνηση αντί να επεξεργαστεί ένα σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας, επιδίδεται σε επικοινωνιακό «πόλεμο» άλλοτε με τους τραπεζίτες, και άλλοτε με τις αλυσίδες τροφίμων και αρκείται σε αναποτελεσματικά ημίμετρα δίχως αντίκρισμα.


Το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης - Συκεών ζητά άμεσα μέτρα και απαιτεί:


  • Την παύση των πλειστηριασμών και τη θέσπιση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της κατοικίας κατά τα πρότυπα τουν.3869/2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια για τους πραγματικά ευάλωτους, με πρόβλεψη επιδότησης της δόσης δανείου ή του ενοικίου.
  • Τη θέσπιση του δικαιώματος αγοράς του δανείου από τον ευάλωτο δανειολήπτη στις τιμές που πωλείται το δάνειο στο fund ή στη δευτερογενή αγορά από fund σε fund.
  • Τη φορολόγηση των τεράστιων τραπεζικών κερδών από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και τη λήψη μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών.
  • Την επιβολή έκτακτης φορολόγησης των τεράστιων κερδών των εταιρειών ενέργειας.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης και χτύπημα της αισχροκέρδειας με πραγματικούς ελέγχους και αυστηρότατες ποινές.
  • Tη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Την αύξηση μισθών και συντάξεων.
  • Τη θέσπιση Ρήτρας Απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας.
  • Την κατάργηση του ιδιώνυμου αδικήματος για τους αγωνιστές και τα κινήματα που εναντιώνονται σε αυτούς τους πλειστηριασμούς.