Ξεχωριστή τιμή στους Τρεις Ιεράρχες και τους αριστεύσαντες μαθητές στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
Πίσω στα Νέα7 Φεβρουαρίου 2023
Το παράδειγμα και τα διαχρονικά μηνύματα που στέλνουν οι προστάτες των γραμμάτων
Ικανοποίηση υπερηφάνεια και χαμόγελα μοίρασε στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς του δήμου Νεάπολης-Συκεών το αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες και στους άριστους μαθητές στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολης, Άγιος Παύλος, Πεύκα).
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης συνεχάρη αριστούχα παιδιά και τις οικογένειές τους που σηκώνουν το βάρος για να έχουν οι μαθητές τα καλύτερα εφόδια, και μίλησε για την προτεραιότητα που δίνει ο δήμος στην Παιδεία. Ο δήμαρχος κάλεσε μαθητές και μαθήτριες να κάνουν χρήση του νέου Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (του πρώτου στη Βόρεια Ελλάδα) ώστε να βοηθηθούν στην επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το ντοκιμαντέρ για τα Σεπτεμβριανά του ‘55 (για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους), της Ευτυχίας Φράγκου, που συγκίνησε το κοινό κατά την πρόσφατη προβολή του στο πλαίσιο του ΛΕΠ, θα προβληθεί για τα σχολεία του δήμου με δωρεάν είσοδο. Θύμισε ακόμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και μαθήτριες τη ρήση της Μελίνας Μερκούρη «να πάμε τον πολιτισμό στα σχολεία, να φέρουμε τα παιδιά στον πολιτισμό», καθώς αποτελεί τη φιλοσοφία του δήμου στην δεκαετή εφαρμογή των επιτυχημένων προγραμμάτων μουσικής Παιδείας (συνεργασία με ΚΟΘ) και θεατρικής Παιδείας (συνεργασία με ΚΘΒΕ).
Το καινοτόμο παιδαγωγικό έργο των Τριών Ιεραρχών υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης σημειώνοντας ότι επέτυχαν να συνθέσουν την ελληνική Παιδεία με τον Χριστιανισμό. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των ιδεών τους, και τα διδάγματά τους για τη δύναμη της αγάπης και την ενότητα της πίστεως. Συνεχάρη όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες διαβεβαιώνοντας τα παιδιά ότι ο δήμος είναι αρωγός, σε κάθε συνθήκη της ζωής τους. Ως Δασκάλους Οικουμενικούς μνημόνευσε από το βήμα του κλειστού Θεάτρου Συκεών τους Τρεις Ιεράρχες η Μαρία Ράντζου, επίκουρη καθηγήτρια Θεολογίας του ΑΠΘ, υπενθυμίζοντας ότι αυτοί ως παιδαγωγοί ίδρυσαν φτωχοκομεία και βάσισαν την διδασκαλία τους στους αρχαίους δασκάλους. Αυτή, είχε ζωντάνια, αντανακλούσε στα προβλήματα των ανθρώπων και οι ίδιοι είχαν ρόλο ως πρωτεργάτες της αγωγής των παιδιών. Αυτόν τον ρόλο προέτρεψε τους δασκάλους να υπηρετούν, του εκπαιδευτικού ως παιδαγωγού.
«Το παράδειγμα και ο λόγος των Τριών Ιεραρχών είναι βαριά και οι αλήθειες που πηγάζουν από τα διδάγματά τους άβολες σε βαθμό που μας εξαντλούν τους αγκώνες…», τόνισε στην ομιλία του στην αντίστοιχη εκδήλωση της ΔΕ Νεάπολης ο επίκουρος καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Μίλησε ακόμα για έλλειψη ουσίας στη σύγχρονη κοινωνική συμπεριφορά, τόσο σε διοικούντες όσο και σε πολίτες και τάση για αποφυγή ανάληψης ευθύνης, επισημαίνοντας τη συνήθεια να αναζητούμε άλλους υπεύθυνους για τα λάθη μας και κάνοντας ειδική αναφορά στη σύγχρονη «ασθένεια» των “δικαστών του πληκτρολογίου”. «Δίδασκαν να απλώνουμε τα χέρια μας στα χέρια των φτωχών, διότι έτσι θα ακουμπήσουμε τον ουρανό», υπογράμμισε, συμπυκνώνοντας το μήνυμα του έργου των Τριών Ιεραρχών. Η θεολόγος Δέσποινα Μιχελάκη, ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της ΔΕ Αγίου Παύλου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι Τρεις Ιεράρχες «υπήρξαν οι κατ’ εξοχήν δάσκαλοι του λόγου, «αναχωρητές από τη ζωή της αδικίας χωρίς να περιμένουν τίποτα». Φρόντισαν για τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συνοχής ώστε να σωθεί η γλώσσα και ο Χριστιανισμός με «ιστορική σάρκα» του τον Ελληνισμό, σημείωσε. Τέλος, προέτρεψε όλους να μεταλαμπαδεύσουν τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη διακονία, το μέτρο και την κατάργηση της υπερβολής στα παιδιά των σχολείων.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Μήλιος, δρ. ιστορίας και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Συκεών ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΔΕ των Πεύκων. Αναφέρθηκε στις πολύπλευρες, φωτεινές προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών και στην καθοριστική προσφορά τους στα γράμματα, την παιδεία, τη θεολογία, την κοινωνική δράση. Διδάσκουν τη σύζευξη της αρχαίας ελληνικής ανθρωπιστικής παιδείας και φιλοσοφίας, την εμπιστοσύνη στην έρευνα και τις δυνατότητες της επιστήμης, υπογράμμισε, καλώντας με νόημα να αφήσουμε τη θρησκεία να κάνει τη δουλειά της και την επιστήμη τη δική της.
Στις εκδηλώσεις το «παρών» έδωσαν η διευθύντρια της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου, ο διευθυντής της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρουμπίδης, ο πατήρ Γεώργιος, και ο πατήρ Νικόλαος ως εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Παρέστησαν ακόμα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης, Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου σε θέματα ΑΜΕΑ Σοφία Ασβεστά, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καγιαμπίνη, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» και δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ωραιόπουλος οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Ζαρίφης, Απόστολος Παπάζογλου, Αντώνης Σαουλίδης, Απόστολος Συμεωνίδης, Δημήτρης Ζιγκερίδης, Βασίλης Ασβεστάς, η πρόεδρος του Δ.Ε.Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αγίου Παύλου Κώστας Ταχτατζής, η πρόεδρος της Δ.Ε. Πεύκων Καίτη Αμοιρίδου, οι τοπικές σύμβουλοι Συκεών Νικολέττα Κανίδου και Σούλα Ωραιοπούλου, Νεάπολης Ιωάννα Ζαφειρίου, οι τοπικοί σύμβουλοι Νεάπολης Γιώργος Βουκουρεσλής και Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος και Ιωάννα Ίτσιου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι χορωδίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δυτ. Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης» και του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Στα Πεύκα εμφανίστηκε η χορωδία φίλων Πεύκων.
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες