Αναγκαίες οι ολοκληρωμένες οδικές αρτηρίες για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αναγκαίες οι ολοκληρωμένες οδικές αρτηρίες για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

26 Ιανουαρίου 2023

Αναγκαίες οι ολοκληρωμένες οδικές αρτηρίες για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

Νέα επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στους αρμόδιους υπουργούς για την ενίσχυση της ασφαλούς προσέγγισης στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο, μετά το τροχαίο ατύχημα στη στροφή Φιλύρου

Την πρότασή του για νέες μελέτες και σχέδια, στη βάση του περιεχομένου του κοινού υπομνήματος των τριών όμορων δήμων και του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα του 2020, με στόχο την ενίσχυση της ασφαλέστερης προσέγγισης στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, επαναφέρει με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στην ηγεσία της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων και σε πολλούς άλλους αποδέκτες. Να σημειωθεί ότι ανάλογη επιστολή εστάλη και τον περασμένο Ιούνιο (αρ.πρωτ. 54811/23.6.2022).


Αφορμή της παρέμβασης του δημάρχου αποτέλεσε το τελευταίο ατύχημα που συνέβη στη στροφή Φιλύρου, που ήρθε να επιβεβαιώσει την αυξημένη επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, το οποίο καθίσταται πολύ περισσότερο επικίνδυνο κατά τους χειμερινούς μήνες με βροχές, παγετούς ή και με χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 21.1.2023 στη στροφή Φιλύρου όχημα Ι.Χ. εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε παρακείμενο ρέμα, ενώ «ανάλογα ατυχήματα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά χωρίς να γίνονται γνωστά γιατί έχουν ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς των εμπλεκόμενων οδηγών, επιβατών ή και πεζών», όπως επισημαίνεται στην επιστολή.


Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, ο σχεδιασμός που προωθήθηκε και πέρασε στη φάση της υλοποίησης μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρία, «δεν αποτελεί λύση του προβλήματος καθώς στο έργο δεν συμπεριλαμβάνονται κρίσιμες και αναγκαίες επεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού, από τη στροφή Φιλύρου στη διασταύρωσή της με τη λεωφόρο Γ. Παπανικολάου, και μέσω της οδού Κωνσταντινουπόλεως του οικισμού των Πεύκων, έως τον οικισμό του Φιλύρου», παρά μόνο προβλέπει «κάποιες σημειακές επεμβάσεις στην οδό σε μήκος 4,51 χλμ., για τη δήθεν ενίσχυση της ασφαλούς προσέγγισης στο υπό κατασκευή νοσοκομείο».


Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει τις προτάσεις του για τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού άξονα αλλά και την ενίσχυση της πρόσβασης στο χώρο του υπό κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου και μέσω εναλλακτικών οδικών αρτηριών, με την πεποίθηση ότι «να υιοθετηθούν και να προωθηθούν άμεσα χωρίς κίνδυνο εκτροπής του χρονοδιαγράμματος». Συγκεκριμένα προτείνει:


• στον βασικό άξονα, που είναι η λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου, μέσω της οποίας τα αυτοκίνητα θα έρχονται από ανατολικά ή από τον περιφερειακό, να γίνουν οι δυο ανισόπεδοι κόμβοι για την κατάργηση της επικίνδυνης στροφής Φιλύρου, όπως και διαπλάτυνση στο σύνολό της με τον αποχαρακτηρισμό των δασικών τμημάτων και την πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος,

• να γίνει διαπλάτυνση και ανακατασκευή της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου,

• να επανεξεταστούν οι προτάσεις μας για επιπλέον οδικές συνδέσεις με τον οικισμό του Φιλύρου μέσω της Ν. Ευκαρπίας και της οδού από το 424ΓΣΝ που συναντά την οδό Κωνσταντινουπόλεως.


«Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του νοσοκομείου είναι άρτιο τόσο σε ό,τι αφορά την κατασκευή όσο και τον εξοπλισμό του. Θα είναι, ίσως, το καλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, όμως, θα είναι ντροπή για τη χώρα μας ένα τέτοιο νοσηλευτικό ίδρυμα να πάσχει στο επίπεδο της ασφαλούς πρόσβασης», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης.