Νεάπολη: Λαμπρά εγκαίνια για το Πάρκο των Ρουμανικών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Νεάπολη: Λαμπρά εγκαίνια για το Πάρκο των Ρουμανικών

12 Δεκεμβρίου 2022

Νεάπολη: Λαμπρά εγκαίνια για το Πάρκο των Ρουμανικών

Εγκαινιάστηκε το νέο στολίδι της Νεάπολης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα

Σίμος Δανιηλίδης: «Ημέρα χαράς για τη Νεάπολη! Αποκτά το στολίδι που της αξίζει»

Μέρα χαράς και γιορτής ήταν το Σάββατο για τη Δημοτική Ενότητα της Νεάπολης, που γιόρτασε την επίσημη απόδοση στους κατοίκους και τους δημότες του νέου στολιδιού της πόλης, του πάρκου των Ρουμανικών (γνωστό και ως πάρκο του Μακεδονικού). Πρόκειται για τη μία από τις τρεις μεγαλύτερες αναπλάσεις πάρκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ.Βαρνάβα, παρουσία των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, τοπικών συμβούλων, μελών της Διοίκησης, υπηρεσιακών στελεχών, εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, ολόκληρου του δήμου και πολλών μικρών και μεγάλων παιδιών.


Ένα πάρκο που άξιζε στη Νεάπολη και τα έχει όλα


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αποδίδοντας το πάρκο των Ρουμανικών στους πολίτες, επισήμανε του τα στοιχεία του πάρκου που τιμούν και συμβολίζουν την ειρήνη την ομόνοια και την αγάπη μεταξύ των λαών, μιλώντας για «ένα πάρκο που τιμάει το παρελθόν και βλέπει στο μέλλον». Ο κ. Δανιηλίδης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εξέλιξη των εργασιών, όταν αποκαλύφθηκε εντός του «το μη χαρτογραφημένο δίκτυο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός του «τίναξε στον αέρα» το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και ολοκλήρωσης της ανάπλασης. «Σήμερα νιώθουμε ικανοποίηση που αντικρύζουμε το νέο στολίδι της Νεάπολης, το καλύτερο πάρκο σε όλη την περιοχή, έκτασης 5,5 στρ. Χαλάλι οι δυσκολίες που υποστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια». Για το όραμα, τη φιλοσοφία, την αισθητική αλλά και την αρχιτεκτονική λειτουργικότητα του πάρκου είπε «με το γλυπτό που δεσπόζει στον κέντρο του, τιμούμε τους νεκρούς που αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, νέα παιδιά που ήρθαν από ξένη χώρα».


Συνεχίζουμε τον αγώνα για πρασινισμό της πόλης μας


Στη βάση της πολιτικής πρασινισμού, που ακολουθεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στο νέο πάρκο έγινε πλήθος φυτεύσεων με εκατοντάδες δένδρα και αρωματικά φυτά, και στόχο την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. «Συνεχίζουμε στο δρόμο του πρασινισμού, αγωνιζόμαστε με δεκάδες χιλιάδες φυτεύσεις να πρασινίσουμε τον τόπο,καθώς η ζωή των πολιτών εξαρτάται από την αναλογία των τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Ζούμε στη χειρότερη, την πιο ανθυγιεινή, την πιο καθυστερημένη πόλη της Ευρώπης, τη Θεσσαλονίκη, με μόλις 1,7 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο, (1 εκατ. πολίτες με 1 εκατ. 400 χιλ. τ.μ. πρασίνου). Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει ως ελάχιστο επίπεδο τα 9 τ.μ., η Ευρώπη τα 9,5 τ.μ. και τη γειτονική μας Σόφια να έχει 21 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο! Γι’ αυτό, μαζί με τον Δεσπότη μας και όλους τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης αγωνιζόμαστε για να ξηλωθεί το έκτρωμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από την καρδιά της πόλης και να μεταφερθεί Δυτικά, για να αναπνεύσει η πόλη. Προσωρινοί διαχειριστές είμαστε της γης και πρέπει να την παραδώσουμε καλύτερη απ’ ότι την παραλάβαμε». Ο κ. Δανιηλίδης ευχαρίστησε όλους, όσοι παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων και ιδιαιτέρως όλους, όσοι εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά για την ολοκλήρωση της ανάπλασης, (τεχνικές υπηρεσίες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, την τεχνική εταιρεία Αυγέρη Παπαθεοδώρου, κ.α.), ενώ σημείωσε ότι κάποιες μικρές παραλείψεις που υπάρχουν σε σύντομο χρόνο θα αποκατασταθούν.


Ο δήμαρχος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα ο οποίος, διέκοψε τις συνοδικές του υποχρεώσεις προκειμένου να παραστεί και να τελέσει τον Αγιασμό, στα εγκαίνια του νέου πάρκου. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ.κ.Βαρνάβας υπενθύμισε ότι «στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, οπότε και κατοικήθηκαν αυτές οι περιοχές της Θεσσαλονίκης μας, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, δεν είχαμε την πολυτέλεια και τον χρόνο να φροντίσουμε να εξασφαλίζουμε ελεύθερους χώρους για τα παιδιά μας», τονίζοντας την σημασία ενός πλήρους πάρκου, που αποδίδεται πλέον στους κατοίκους της Νεάπολης. Πρότεινε επίσης, μαζί με τον ιερέα, πατέρα Ελευθέριο, την καθιέρωση Ανθοέκθεσης στο νέο πάρκο καθώς και ορισμού του, ως τοπόσημου μνήμης και τιμής τις αντίστοιχες Ημέρες Γυναίκας και της Μητέρας, πρόταση που έγινε άμεσα αποδεκτή από τον δήμαρχο.


Το νέο πάρκο των Ρουμανικών καλύπτει κάθε ανάγκη για αναψυχή


Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στη σημασία του πάρκου για την περιοχή της Νεάπολης, αλλά και ολόκληρου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές, ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα που ανέκυψαν και καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου στην αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσής του. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές «οι αριθμοί είναι απλοί και αληθείς: πριν την ανάπλαση το πάρκο είχε 100 δένδρα. Τώρα έχει 163 κι επίσης έχουν φυτευτεί 49 αναρριχόμενα και 310 αρωματικά φυτά. Σημείωσε δε, ότι σε λίγα χρόνια από τώρα με την παρέμβαση σε πράσινο που έχει γίνει, στο συγκεκριμένο χώρο, η περιοχή θα αναζωογονηθεί αισθητά. «Σήμερα παραδίδουμε μία ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση», είπε ο κ.Γκατζές, ένα ολοκληρωμένο πάρκο και ελπίζουμε πως όλοι θα το αγκαλιάσουν και θα το προσέχουν. Συνεχίζουμε τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Νεάπολης, όπως το σχέδιο «Νέα Πόλη», την ανάπλαση μικρών χώρων πρασίνου, την αναδιαμόρφωση της πλατεία Γκάτσου και άλλων». Το νέο πάρκο στα Ρουμανικά, που κοσμεί πλέον τη Νεάπολη και την καθιστά πόλο έλξης κατοίκων και άλλων περιοχών, στοίχισε 790.000 ευρώ.


Παίρνοντας τον λόγο η αρχιτεκτόνισσα- μηχανικός Φεδώρα Κανελλή, αναφέρθηκε στο όραμα του δήμαρχου το οποίο κλήθηκε η υπηρεσία να κάνει πράξη κατά την ανάπλαση του σπουδαίου αυτού χώρου, προσθέτοντας ότι «από «φρούριο» το πάρκο έγινε περίοπτο απ’ όλες τις κατευθύνσεις και πλευρές, με δέκα διαφορετικούς υπό-χώρους. Για να συμβεί αυτό το αποτέλεσμα, εργαστήκαμε μία ομάδα από πέντε αρχιτέκτονες, τρεις πολιτικοί μηχανικοί, δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, δύο γεωπόνοι, δύο δασολόγοι και τεχνικοί υποστήριξης με αγάπη και αυταπάρνηση για την πραγματοποίηση του οράματος του δημάρχου. Σας το αποδίδουμε με την ίδια χαρά που εμείς βιώσαμε και την ίδια αγάπη».


Όπως είπε, το αναψυκτήριο θα επανέλθει στη θέση του μόλις ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλει η διαχειριστική αρχή, ενώ σε επόμενο βήμα θα τοποθετηθούν στο χώρο, πλησίον της παιδικής χαράς, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και υπαίθρια τραπέζια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ.Κανελλή στην επιγραφή που έχει τοποθετηθεί πάνω στο γλυπτό με στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μία έμπνευση του δημάρχου, Σίμου Δανιηλίδη, αναγράφεται και στη γραφή braille (μπράιγ), για τους τυφλούς συμπολίτες μας, εκπέμποντας μηνύματα ειρήνης και ομόνοιας:


Αν όλα τα παιδιά της γης

πιάναν γερά τα χέρια

κορίτσια αγόρια στη σειρά

και στήνανε χορό

ο κύκλος θα γινότανε

πολύ πολύ μεγάλος

κι ολόκληρη τη Γη μας

θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.


Τη λαμπρή εκδήλωση επένδυσαν μουσικά με τζαζ και έθνικ επιλογές τα μέλη του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών. Το πάρκο πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους στον δήμαρχο και τα μέλη της διοίκησης. Οι δύο παιδικές χαρές γέμισαν ασφυκτικά από παιδιά, αλλά και στους ελεύθερους χώρους του, έσπευσαν να χαλαρώσουν δημότες και κάτοικοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια, παρέες γυναικών και ανδρών που έσπευσαν να ανακαλύψουν διά ζώσης το νέο απόκτημα της Νεάπολης. Σημαντική ήταν οι παρουσία ατόμων με αναπηρία καθώς στο νέο πάρκο η προσβασιμότητα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε. Με ενθουσιασμό μίλησαν δεκάδες παιδιά και γονείς για την ποιότητα και τις δυνατότητες του νέου πάρκου για το οποίο όπως τόνισαν η αναμονή άξιζε!


Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, Πολιτικής Προστασίας Αναστάσιος Τσακιρίδης, Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης, Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Αλεξιάδου, Αντιδήμαρχος ΚΕΠ και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αρίστος Γαλανός, η πρόεδρος της Α’βάθμιας Επιτροπής Παιδείας, Αλεξάνδρα Τερζίδου, αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνη Καγιαμπίνη, οι πρόεδροι των Τοπικών Ενοτήτων Νεάπολης και Συκεών, Χριστίνα Τερζή και Ρένα Αυγερινού, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Ζαρίφης, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα ΑΜΕΑ Σοφία Ασβεστά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Ασβεστάς, Αλέκος Σημιτόπουλος, Απόστολος Συμεωνίδης, Βασίλης Ασβεστάς, Δημήτρης Ζιγκερίδης, Απόστολος Παπάζογλου και οι τοπικοί και τοπικές σύμβουλοι, Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος, Νεάπολης, Ευαγγελία Γεωργαλά, Νεάπολης, Ιωάννα Ζαφειρίου, Συκεών, Πηνελόπη Δαμιανίδου, Νεάπολης, Γιώργος Βουκουρεσλής, Συκεών, Σούλα Ωραιοπούλου, Νεάπολης, Ευγενία Δασκαλάκη, Νεάπολης, Τζένη Ευθυμιάδου, Πεύκων, Ιωάννα Ίτσιου.


Η ομάδα που εργάστηκε για την Ανάπλαση του Πάρκου των Ρουμανικών αποτελείται από τους:

 • Παναγιώτης Αγγελοχωρίτης, προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών, τοπογράφος μηχανικός
 • Έφη Θεοδωρακοπούλου MSc, Πολιτικός Μηχανικός
 • Φεδώρα Κανελλή ΜΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
 • Αναστασία Ιωαννίδου MΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
 • Χρήστος Σαρηγιαννίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
 • Δήμητρα Σινοπούλου, ΤΕ Γεωπονίας
 • Αντώνης Φανούλης MSc, Πολιτικός Μηχανικός
 • Βασίλης Καραβασίλης, Πολιτικός Μηχανικός
 • Ελένη Σιαμάτρα, Γεωπόνος
 • Βαγγέλης Σιαπάκας, Τοπογράφος Μηχανικός
 • Χρήστος Κασάμπαλης MsC, Δασολόγος
 • Μαρία Διαμαντοπούλου, Δρ. Δασολόγος, Προϊσταμένη
 • Γιάννης Τσοχατζόπουλος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός
 • Βικτωρία Ρίζου, Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
 • Μαρίνα Παυλίδου, Γεωπόνος, MSc Αρχιτεκτονική Τοπίου
 • Μελίνα Παπαδοπούλου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός/ Εικαστικός /Illustrator
 • Θεοδώρα Ράπτη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
 • Ειρήνη Καλάκου, Προϊσταμένη Τμήματος Πρασίνου
 • Σε συνεργασία με ΑΠ ΔΟΜΙΚΗ ΕΠΕ ΑΥΓΕΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Κώστας
 • Κώστας Αναστασιάδης, Πολιτικός Μηχανικός
 • Αυγέρης Παπαθεοδώρου, Πολιτικός Μηχανικός
 • Θέμης Παπαθεοδώρου, Πολιτικός Μηχανικός
 • Γιώργος Γιαννούλης Τοπογράφος Μηχανικός
 • Αυγέρης Παπαθεοδώρου, Πολιτικός Μηχανικός
 • Αφοι Τσαμπάζη, Γεωπόνοι- Δασολόγοι

Φωτογραφίες