Για καφέ στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Για καφέ στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών

9 Δεκεμβρίου 2022

Για καφέ στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ο Γιάννης, ο Αντώνης, ο Κοσμάς, ο Στέργιος, ο Νίκος και ο Αιμιλιανός άνοιξαν το σπίτι τους ενόψει των Χριστουγέννων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Σίμος Δανιηλίδης: «Η Πολιτεία οφείλει να αυξήσει τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ για επιπλέον ανάπτυξη στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης»

Στο δήμο Νεάπολης- Συκεών εδώ και πολλά χρόνια ήταν ζητούμενο η κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ και ελήφθησαν ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.


Σήμερα, στην οδό Κεσσάνης 58 και συγκεκριμένα σε τρία διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας ζουν έξι ΑμεΑ, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες οικογένειες στα δικά τους σπίτια.


Στο κάλεσμά που απηύθυναν στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στις 3 Δεκεμβρίου αλλά και ενόψει Χριστουγέννων άνοιξαν το σπιτικό τους και πρόσφεραν όλα τα γνωστά χριστουγεννιάτικα εδέσματα φτιαγμένα από τα χεράκια τους. Από τη γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι άνθρωποι που καθημερινά τους φροντίζουν σε 24ωρη βάση (νοσηλεύτριες, φροντίστριες, κοινωνικοί λειτουργοί) και οι υπεύθυνοι των κοινωνικών δομών του δήμου.


Ο Γιάννης, ο Αντώνης, ο Κοσμάς, ο Στέργιος ο Νίκος και ο Αιμιλιανός υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους καλεσμένους τους, μίλησαν μαζί τους για την καθημερινότητά τους, αστειεύτηκαν, αντάλλαξαν πειράγματα και ευχές.


Μάλιστα ο Κοσμάς εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει να παίζει μπουζούκι, το αγαπημένο μουσικό όργανο που τον συντροφεύει και έλαβε την υπόσχεση από το δήμαρχο ότι σύντομα θα εγγραφεί στο Δημοτικό Ωδείο ή θα του παραδώσει μαθήματα ειδικός δάσκαλος μουσικής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σίμο Δανιηλίδη οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τα ΑμεΑ τόσο πολιτικά και κοινωνικά όσο και ηθικά και είναι μία επιλογή η οποία γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες που διακρίνονται παγκοσμίως για την κοινωνική πολιτική που ασκούν.


Ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και γεμάτος συγκίνηση για την ευγνωμοσύνη των ωφελούμενων και των κηδεμόνων τους ο Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνει και ότι οι ΣΥΔ αποτελούν συμφέρουσα επιλογή παρά τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του προγράμματος. Κι αυτό γιατί η διαβίωση των ΑμεΑ στις συγκεκριμένες στέγες είναι από πέντε έως επτά φορές πιο οικονομική από τη φιλοξενία τους σε κλειστές δομές. Επομένως η κεντρική κυβέρνηση αξίζει να αυξήσει την χρηματοδότηση των ΟΤΑ για την ανάπτυξη επιπλέον ΣΥΔ.


Όπως επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Συκεών για θέματα ΑμεΑ Σοφία Ασβεστά η οποία είναι και γονέας ΑμεΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία των διαμερισμάτων αυτών για τις οικογένειες αλλά και για τα ίδια τα άτομα που φιλοξενούνται. Όπως τόνισε, η ζωή τους δεν ορίζεται αποκλειστικά από τους τέσσερις τοίχους των διαμερισμάτων τους.


Η ανάγκη εξωστρέφειας αυτών των ανθρώπων όπως και όλων μας είναι σημαντική όπως και η έννοια της συμπερίληψής τους στο κοινωνικό σύνολο μέσα από δράσεις για ολόκληρη την κοινωνία.


Από την πλευρά της η προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Κατερίνα Ζαγρή που είναι και εργαζόμενη στη μία ΣΥΔ τονίζει ότι το σημαντικότερο είναι πως η καθημερινότητα των ωφελούμενων δεν απέχει πολύ από τη δική μας. Ξυπνούν, φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή, τρώνε το πρωινό τους και ξεκινούν για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου.


Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης Συκεών Ιωάννα Αλεξιάδου επικεντρώνει στα μεγάλα χαμόγελα που είδε στα διαμερίσματα της οδού Κεσσάνης και υπογραμμίζει τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες από όλες τις εργαζόμενες. Ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης δηλώνει επίσης συγκινημένος από την οικογενειακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ΣΥΔ.


Τα τρία διαμερίσματα της οδού Κεσσάνης 58 είναι πρότυπο για την ανέγερση και λειτουργία μίας επιπλέον Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στα Πεύκα με δυνατότητα φιλοξενίας 9 έως 12 ωφελούμενων.

Φωτογραφίες