Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

6 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διήμερο δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑΜΕΑ

Βιωματική εξάσκηση των πολλών, δείγμα δεξιοτήτων των λίγων

Με μια διπλή δράση ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας. Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ και επιλέχθηκαν συγκεκριμένες εκδηλώσεις, με στόχο την προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και την ανάδειξη των δυνατοτήτων που διαθέτουν.


«Θέλω ειλικρινά να δώσω συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά και στους γονείς τους, που κάνουν μια ηρωική προσπάθεια. Ο κόπος και ο μόχθος τους είναι πολλαπλάσιος, όπως και όλων των ανθρώπων που είναι δίπλα τους, είτε λέγονται γονείς, είτε εκπαιδευτές, είτε φροντιστές και γιατροί, είτε στελέχη υπηρεσιών. Θυμάμαι τον Σουηδό σοσιαλιστή πρωθυπουργό, τον Ούλωφ Πάλμε, που είχε πει το εκπληκτικό ‘‘ο βαθμός της δημοκρατίας και της ευημερίας για κάθε χώρα εξαρτάται από το πόσο φροντίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες’’. Αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια, όσο κι αν μου είναι στενάχωρο πως η χώρα μας δυσκολεύεται να το ακολουθήσει. Από αυτόν τον δήμο, τότε δήμο Συκεών, ξεκινήσαμε τα εργαστήρια απασχόλησης και κατάρτισης, ξεκινήσαμε τα ΚΔΑΠ/ΜΕΑ και τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τις οποίες διατηρήσαμε ακόμη και όταν η κρατική χρηματοδότηση για αυτά είχε σταματήσει. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα ως δήμος, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από αυτό που οφείλουμε να έχουμε κάνει. Αυτήν την περίοδο δουλεύουμε πυρετωδώς, έτσι ώστε έως του χρόνου να είναι έτοιμη η μελέτη για ένα πρότυπο πολυδύναμο κέντρο στην περιοχή των Πεύκων, με τμήματα για ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, με κοιτώνες υποστηριζόμενης διαβίωσης και υποδομές για άλλες δραστηριότητες. Αυτός ο αγώνας είναι διαρκής, με συνέπεια και συνέχεια, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει ολόκληρο το πλέγμα δράσεων για τους ανθρώπους με αναπηρία, να δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


«Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν το θέμα, αλλά ξέρετε πως τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία χρειάζονται έναν αγώνα καθημερινό, συνεχή, με συνέπεια και επιμονή, για να δώσει το αποτέλεσμα που όλοι χρειάζονται. Και αυτόν τον αγώνα δίνουμε καθημερινά, τόσο η διοίκηση του δήμου όσο και τα στελέχη, που με περισσή αγάπη και μεράκι υποστηρίζουν τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειες τους», είπε η Ιωάννα Αλεξιάδου, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, προλογίζοντας την εκδήλωση που έγινε στο Κλειστό Θέατρο του δήμου στη Νεάπολη με παράσταση Καραγκιόζη.


Διήμερο δράσεων και εκδηλώσεων


Την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, με εκδηλώσεις και δράσεις, ο δήμος τίμησε τους ανθρώπους με αναπηρία:


«Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα ΑΜΕΑ, δεν ντρεπόμαστε να το λέμε αυτό για τα παιδιά μας, η κοινωνία πρέπει να το ακούσει και να μάθει να τα αποδέχεται και να εκτιμά τις δυνατότητες τους. Να δίνει τις ευκαιρίες να δείχνουν τις ικανότητες τους, αλλά για κάποιο λόγο αυτό τους το στερεί ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε», είπε η Σοφία Ασβεστά, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου για τα θέματα των ΑΜΕΑ.


Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στο Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης, με την παρουσία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης και Συκεών, μαθητές της Α΄ Λυκείου, με εκπαιδευτές βίωσαν για λίγο χρόνο ο καθένας το πώς είναι να μην λειτουργεί μια από τις αισθήσεις του ανθρώπου.


«Καταλαβαίνω σημαίνει μοιράζομαι, δηλαδή έχω τη διάθεση να ανακαλύψω τον κόσμο με τον τρόπο που ο άλλος τον αντιλαμβάνεται. Με μια λέξη, να έχω ενσυναίσθηση, που είναι το κλειδί επικοινωνίας για κάθε σχέση, που την χρειάζονται και τα άτομα με αναπηρία για να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μας», είπε η εκπαιδεύτρια Μαριάνα Μανιατοπούλου.


«Συμμετείχαν στη δράση παιδιά της Α΄ Τάξης του Λυκείου, που στόχευε στο να συναισθανθούν το πώς νιώθουν τα άτομα με αναπηρία, να έρθουν για λίγα λεπτά στη θέση τους έστω και σχηματικά. Μόλις αντιλήφθηκαν περί τίνος πρόκειται, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό», είπε η διευθύντρια του Πειραματικού σχολείου Σταυρούλα Κουρτίδου.


Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, τα μέλη των ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών βρέθηκαν πίσω από το πανί του θεάτρου σκιών, μεταμορφώθηκαν σε καραγκιοζοπαίκτες και ψυχαγώγησαν τους θεατές, με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο κορωνοϊός», όπου ο λαϊκός ήρωας αποφασίζει ως γιατρός να σώσει τον κόσμο εξολοθρεύοντας τον covid-19. Στο τέλος της παράστασης, οι καλεσμένοι απόλαυσαν χριστουγεννιάτικα χειροποίητα εδέσματα ενώ έγινε και χριστουγεννιάτικο Bazaar στο φουαγιέ του θεάτρου.


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ασβεστάς και οι τοπικοί σύμβουλοι Αθανασία Ωραιοπούλου (Συκεών) Βασίλης Πολιτσίνος (Πεύκων). Επίσης, η Ολυμπία Κορδά, πρόεδρος του σωματείου συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος», μαθητές του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας και ο Νίκος Αναστασιάδης, αντιπρόεδρος του σωματείου γονέων και κηδεμόνων για τα άτομα με αναπηρία «αλλάΖΩ».