Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα όλες οι Υπηρεσίες

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα όλες οι Υπηρεσίες

29 Νοεμβρίου 2022

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα όλες οι Υπηρεσίες

Προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του πολίτη

♦ Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας: Με σχέδιο, προγραμματισμό και στόχο ♦ Σύσκεψη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Με κάθε τρόπο, ο δήμος είναι στο πλευρό των πολιτών, όποτε και αν χρειαστεί. Η έλευση του χειμώνα και τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν από τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να βρούνε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε πλήρη ετοιμότητα. Για αυτόν τον λόγο, η αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου η αναγκαία συνεργασία να λειτουργήσει σωστά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


«Το ζητούμενο στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του πολίτη. Από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, γνωρίζω πως το ουσιώδες σε αυτές τις καταστάσεις είναι ο συντονισμός και η ταχύτητα ανταπόκρισης όλων των φορέων. Αυτό που ο δήμος χρειάζεται, είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει φροντίσει και είναι έτοιμη. Σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών, η μέριμνα προς τον πολίτη είναι πολύπλευρη καθώς έχουμε προβλέψει ακόμη και τη λειτουργία οκτώ μεγάλων θερμαινόμενων αιθουσών, με τη στήριξη κατάλληλου προσωπικού, για όσους πολίτες έχουν αυτή την ανάγκη. Όσον αφορά όμως κάποια σημεία του οδικού δικτύου σε περιπτώσεις χιονόπτωσης και παγετού, όλοι γνωρίζουμε που υπάρχουν προβλήματα, τι πρέπει να γίνει και ποιος πρέπει το να κάνει. Οι προτεραιότητες όσον αφορά στο οδικό δίκτυο είναι η περιφερειακή οδός και οι προσβάσεις προς τα τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, και γνωρίζετε όλοι τις δυσλειτουργίες που έχουν υπάρξει. Θεωρώ δεδομένη την καλή συνεργασία όλων των φορέων, καθώς ο στόχος είναι κοινός» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Μηχανοκίνητη μέριμνα


Η αντιδημαρχία Πολιτικής προστασίας του δήμου είναι προετοιμασμένη και όσον αφορά στον τεχνικό της εξοπλισμό. Σε περίπτωση χιονόπτωσης και παγετού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν: 5 αλατοδιανομείς με μαχαίρια εκχιονισμού, 5 ελαφρά οχήματα εκχιονισμού, 1 πυροσβεστικό όχημα, 2 καδοπλυντήρια με δυνατότητα μεταφοράς ζεστού νερού, 1 βυτιοφόρο για μεταφορά αλατόνερου,3 φορτηγά και διάφορά μικρότερα οχήματα. Επίσης, υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη για χρήση 2 μεγάλων εκχιονιστικών ενώ στη διάθεση της πολιτικής προστασίας από την τεχνική υπηρεσία του δήμου (μέσω εργολαβιών) είναι η χρήση ερπυστριοφόρων οχημάτων.


«Η πολιτική προστασία του δήμου είναι έτοιμη για να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε χρειαστεί. Όπως όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά, η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και το επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν εξαρτάται από έναν οργανισμό, δύο, τρείς ή περισσότερους. Όλοι όσοι είναι εδώ, έχουν ξεχωριστό ρόλο που πρέπει να συνδυαστεί με όλων των άλλων, κι αυτό από μόνο του δεν είναι εύκολο όταν ο χρόνος και η πίεση των συνθηκών είναι ασφυκτική. Παρ΄ όλα αυτά, όποτε χρειάστηκε, ο μηχανισμός λειτούργησε, όμως πρέπει να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι αυτό το στοιχείο οφείλει να βελτιώνεται συνεχώς. Το ζητούμενο για όλους μας, είναι ένα: η προστασία του πολίτη. Αυτό είναι το κορυφαίο και όλα τα άλλα ακολουθούν» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης.


Όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η Διεύθυνση Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας εκπροσωπήθηκε από την Μαρία Καραμήτρου. Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της Πέτρο Μενεξέ, ο δήμος Θεσσαλονίκης από τους Βασίλη Μωυσίδη (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος), Χρίστο Τριαντάρη και Αριστείδη Τζήκα και ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη από την Μυρτώ Κωνσταντινίδη. Το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης-Συκεών εκπροσώπησε ο υπαστυνόμος Β’ Κωνσταντίνος Ντέκας ενώ την στρατιωτική διοίκηση (ΜΕΡΥΠ) ο συνταγματάρχης Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος. Η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν παρούσα με τον πύραρχο Παναγιώτη Τιάγκο (υποδιοικητής πυροσβεστικής νομού Θεσσαλονίκης) και τον αντιπύραρχο Δημήτρη Λουκοβίτη (υποδιοικητής β΄ σταθμού) ενώ το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Ξυνογαλά. Για το ΕΚΑΒ, παρών ήταν ο Γιώργος Βάγγος, εκ μέρους του ΟΑΣΘ παρών ήταν ο Σπύρος Καραμανλής, ενώ το ΔΥΟΠΠ (Δίκτυο Υποστήριξης Ομάδων Πολιτικής Προστασίας) εκπροσώπησε ο Τριαντάφυλλος Μπουχούνας.


Από την πλευρά του δήμου, παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών έργων), Παρή Γενίτσαρη (Πρασίνου), Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας). Οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων Χριστίνα Τερζή (Νεάπολης) και Ρένα Αυγερινού (Συκεών). Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης.


Ο Πολίτης-Εθελοντής


Στο περιθώριο της σύσκεψης, εξετάστηκε η διοργάνωση μιας εκδήλωσης για το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και αντικείμενο την εξωστρέφεια του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας προς τον Πολίτη-Εθελοντή.

Φωτογραφίες