Θεανώ Φωτίου: «Υπερδραστήριος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών…»
Πίσω στα Νέα28 Νοεμβρίου 2022
Επίσκεψη της πρώην αναπλ. υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και αναλυτική ενημέρωση για τα προγράμματα και τις δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής από τη διοίκηση του δήμου
Σίμος Δανιηλίδης: Αλλαγή νομοθεσίας για τη διασφάλιση των προγραμμάτων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους δήμους
- 4.381 νοικοκυριά το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος του 2022 εξυπηρετούνται από το Κέντρο Κοινότητας για θέματα αιχμής, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εύρεση εργασίας, διάφορα κοινωνικά επιδόματα και ψυχολογική στήριξη,
- 1.400 άτομα ωφελήθηκαν μέσα στο 2021 από τις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού σε θέματα-προβλήματα ανεργίας, κοινωνικής στήριξης και νομικής πληροφόρησης,
- 311 άτομα μόνο το 2021 και άλλα 26 μέσα στο 2022 επέστρεψαν στην αγορά εργασίας μετά από μακρά περίοδο ανεργία, έχοντας δεχθεί τις υπηρεσίες συμβουλευτικής του Συμβουλευτικού Σταθμού και του Γραφείου Στήριξης Ανέργων και επιχειρηματικότητας…
…είναι μερικά από τα στοιχεία δράσης και προσφοράς των κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που ασκούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της δημοτικής Αρχής, και τα οποία έφεραν την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου να κάνει λόγο για έναν «δήμο υπερδραστήριο», αναγνωρίζοντας ότι ο δήμος κάνει πάρα πολλά πράγματα» στον τομέα της κοινωνικής-προνοιακής πολιτικής.
Η κα. Φωτίου, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρο Ωραιόπουλο και τους συντονιστές των Οργανώσεων Μελών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Δημήτρη Ακριτίδη (Συκεών) και Βασίλη Ανανιάδη (Νεάπολης), στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου το απόγευμα θα συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση στις Συκιές.
Αφού επισκέφθηκε τους χώρους εργασίας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους του Συμβουλευτικού Σταθμού Συκεών και του Κέντρου Κοινότητας, η πρ. υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί ο δήμος, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρη Απατσίδη να θέτουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να αναδεικνύουν τα προβλήματα που πλήττουν τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα, με κορυφαίο αυτό των ΚΔΑΠ που φέτος έμειναν χωρίς voucher περισσότερα από 84.000 παιδιά, παρά του ότι διέθεταν πλήρεις φακέλους.
Αναλυτική παρουσία του πλούσιου και διευρυμένου δικτύου κοινωνικής πολιτικής έκανε η Αν.Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Μάρω Βασάρα και η Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού Νικολέττα Δαλάτση, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν η κοινωνική λειτουργός Μαίρη Τσιρίκα και η ψυχολόγος Μαρία Κουκουτσέλη.
«Ο δήμος μας είναι υπόδειγμα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει αναθέσει στην Τ.Α. κρίσιμες κοινωνικοπρονοιακές αρμοδιότητες πρωτοβάθμιου επιπέδου, ή και αν αυτό έγινε σε περιορισμένο επίπεδο, δεν συνοδεύεται από την ανάλογη στελεχιακή και οικονομική υποστήριξη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έθεσε επίσης και το θέμα της κατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητώντας τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στο ρόλο των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. «Είμαστε, επίσης, η μοναδική χώρα σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση που το θολό νομικό πλαίσιο επιτρέπει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να εμπλέκεται σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και πολλές φορές να λειτουργεί πατερναλιστικά και χειραγωγικά. Απαιτείται άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας για να θωρακιστούν οι δήμοι στους τομείς και τις δραστηριότητες των αρμοδιοτήτων τους και να διασφαλιστούν τα προγράμματα, οι δομές και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που αφορούν τους δήμους, χωρίς να υπεισέρχεται η διαμεσολάβηση των Περιφερειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης μίλησε για τις τραγικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ τόσο για τα παιδιά όσο και τους εργαζόμενους, όπως επίσης για τα προβλήματα στα ΚΗΦΗ και στα προγράμματα υποστήριξης ΑμεΑ.
«Περισσότερα κονδύλια…»
«Ο δήμος είναι υπερδραστήριος από ότι φαίνεται, κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχει ήδη έτοιμες μεγάλες δομές πολλά χρόνια, εδώ και χρόνια, και νομίζω οι δημότες επανεκλέγουν τον κ. Δανιηλίδη ως απόδειξη των πολλών που κάνει για αυτούς. Από κει και ύστερα, έχω και διαφωνίες εγώ με τον δήμαρχο και για την πολιτική του και για όσα λέμε εκείνος ή εγώ που κάνουμε, αλλά τί να κάνουμε αυτά μπορούμε πάντα να τα συζητάμε και να βρίσκουμε την καλή λύση για το καλό των πολιτών», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τη διοίκηση του δήμου και τα στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Στο σημείο αυτό η πρ. υπουργός συμφώνησε ότι οι δήμοι αποτελούν τον μεγάλο βραχίονα της προνοιακής πολιτικής, τονίζοντας την υποχρέωση του κράτους να διαθέσει για τον τομέα αυτό γενναία κονδύλια.
«Εγώ ενδιαφέρομαι για τους εργαζόμενους πάρα πολύ, οι οποίοι ξέρω ότι με αυτοθυσία στις δύσκολες ώρες σήμερα δίνουν από το περίσσευμα της ψυχής τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των δημοτών. Και τους είμαι πολύ υποχρεωμένη. Και στα Κέντρα Κοινότητας, και σε όλες τις δομές του δήμου, που δουλεύουν με αυτή την αυταπάρνηση, γιατί ξέρω στην πραγματικότητα τί τραβάνε. Χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι για την κοινωνική πολιτική στους δήμους, γιατί είναι ο μεγάλος βραχίονας του κράτους, ο οποίος πρέπει να ασκείται ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να αισθάνεται στοιχειωδώς ασφαλής. Μιλάμε για την πρόνοια που ασκείται στους δήμους προφανώς, αλλά σχεδιάζεται και χρηματοδοτείται από το κράτος, και τα κονδύλια πρέπει να είναι ψηλά. Εμείς τα πήραμε 789 εκατ. ευρώ τα κονδύλια της πρόνοιας και τα φτάσαμε 3,5 δισ. ευρώ. Και εκεί τα έχει αφήσει ο Κ. Μητσοτάκης και λιμνάζουν», δήλωσε η κα. Φωτίου, τονίζοντας ότι το κόμμα της τάσσεται «υπέρ της γενναίας χρηματοδότησης στην πρόνοια για να ασκείται ουσιαστικά». Όπως ανέφερε, «στο καινούριο μας πρόγραμμα αυξάνουμε όλα τα κονδύλια το πρώτο έτος για την πρόνοια σε 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, για τη μάνα για το παιδί, για τον ανάπηρο και για τον ηλικιωμένο. Γιατί χωρίς αυτά ο κάθε άνθρωπος θα νιώθει μόνος έρημος και φοβισμένος, και πιστεύουμε ότι αυτή είναι όλη η προνοιακή πολιτική. Για μας την Αριστερά είναι ένας δεύτερος μισθός. Αν δεν τον παρέχει το κράτος θα τα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του. Κι αυτός που είναι αδύναμος δεν θα τα έχει. Άρα, ετοιμάζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υγείας πρόνοιας στις Κοινότητες το οποίο θα είναι ψηφιακό για να μπορεί να βλέπει και το κράτος τί γίνεται στον κάθε δήμο και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε».
Αναφερόμενη στα Κέντρα Κοινότητας υποστήριξε ότι «πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό, πρέπει να αυξηθούν οι δομές που έχουν σε υπηρεσίες, όπως τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού, όπως τα ΚΗΦΗ, πρέπει να αυξηθούν όλα αυτά τα κονδύλια και οι δομές», ενώ για τα ΚΔΑΠ ανέφερε τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αλέξη Τσίπρα «για επιπλέον κονδύλια μόλις έρθουμε στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να μη μένουνε τα παιδιά, 80.000 παιδιά περίπου μείνανε απέξω φέτος, 60.000 πέρσι, να μη μένουνε τα παιδιά έξω από τα ΚΔΑΠ. Και βέβαια οι εργαζόμενοι πρέπει να απασχολούνται λιγότερες ώρες όχι οκτάωρο, γιατί προετοιμάζονται για αυτή τη δουλειά, όπως ακριβώς κάνουνε και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί στα Νηπιαγωγεία».
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες