Γυναίκες: Το όχι σημαίνει όχι!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Γυναίκες: Το όχι σημαίνει όχι!

23 Νοεμβρίου 2022

Γυναίκες: Το όχι σημαίνει όχι!

25 Νοεμβρίου: Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

♦ Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στηρίζει το πανελλήνιο κίνημα με εκδηλώσεις και δράσεις ♦ Εκδήλωση μεθαύριο, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, με ομιλίες επιστημόνων, Κέντρα Πρόληψης της βίας, θεατρικές παραστάσεις ♦ Μετάφραση και διερμηνεία των εκδηλώσεων σε τέσσερις γλώσσες

Ενεργές δράσεις αναλαμβάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενάντια στην έμφυλη βία. Στις 25 του μήνα, όταν και τιμάται η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα φαινόμενο-ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Η αύξηση των περιστατικών, η βαρύτητά τους αλλά και το γεγονός πως αυτό το αισχρό και απαράδεκτο φαινόμενο διογκώνεται αντί να περιορίζεται, αμαυρώνοντας την εικόνα της κοινωνίας και της χώρας, έχουν σημάνει συναγερμό.


«Η κοινωνική πολιτική είναι η κορωνίδα του δήμου και από αυτή την πορεία δεν ξεφεύγουμε ποτέ. Η κατάσταση σε ολόκληρη την κοινωνία, που συνεχώς βλέπει να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών-θυμάτων είτε εντός είτε εκτός οικογένειας, πρέπει να ελεγχθεί. Δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί τέτοια ηθική πτώση, ούτε και να επιστρέψει έναν αιώνα προς τα πίσω. Δεν μπορεί η Ελλάδα να στιγματίζεται κατά αυτόν τον τρόπο, όταν τόσοι και τόσοι αγώνες έχουν δοθεί και έχουν κερδηθεί σε όλους τους τομείς. Είναι αδιανόητο η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την ελεύθερη έκφραση και την ανεξαρτησία των πολιτών, να λασπώνεται από πράξεις βαρβαρότητας. Εμείς ως δήμος θα κινητοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης και της ορθής πληροφόρησης προς όλες τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις και ταμπού», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και οι κοινωνικές του Υπηρεσίες ρίχνουν το βάρος τους στην ενημέρωση, στοιχείο που οδηγεί στην πρόληψη αλλά και στην προστασία των εν δυνάμει θυμάτων. Οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


«Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής αυτό που μπορεί να κάνει είναι να επιλέξει έναν τρόπο ενημέρωσης όλων των γυναικών, έτσι ώστε να λειτουργήσει προληπτικά η σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή το να γνωρίζουν οι γυναίκες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν όταν δέχονται κάθε είδους επιθέσεις, αλλά και το τι μπορούν να κάνουν για να μην εκτίθενται σε κινδύνους, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτός είναι ο στόχος μας και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες μας», αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ιωάννα Αλεξιάδου.


Το όχι σημαίνει όχι!


Στις 25 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή, διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων) στις 5 μ.μ., ο δήμος προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενη, με ζωντανή μουσική και εικαστική δράση, στις εξής εκδηλώσεις:


• Θεατρικός μονόλογος: «Το σπίτι» από τη θεατρική ομάδα «Κόκκινη Κουΐντα», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λεπίδα.

• Γυναικοκτονίες- «Ούτε μια λιγότερη»: Με ομιλήτρια την καθηγήτρια ∆ήμητρα Κογκίδου, πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και Συντονίστρια του ∆ικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ.

• Ανοιχτός διάλογος για την πρόληψη των μορφών έμφυλης βίας-∆ιοτίμα, Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα.


Ο μονόλογος θα μοιραστεί σε έντυπα μεταφρασμένος στα αραβικά, γαλλικά και φαρσί. Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή προσφύγων και προσφυγισσών, στον χώρο θα υπάρχει διαθέσιμη διερμηνεία στην αραβική, στην φαρσί και στην ουκρανική γλώσσα.