Παγωμένα και για τέταρτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Παγωμένα και για τέταρτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη

22 Νοεμβρίου 2022

Παγωμένα και για τέταρτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη

Παραμένει η μείωση 50% έως και 100% απαλλαγή για ευπαθείς ομάδες

Σίμος Δανιηλίδης: Πήραμε την απόφαση να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα και να κρατήσουμε τα δημοτικά τέλη σταθερά έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά του δήμου μας

Το πάγωμα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2023 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης του Σίμου Δανιηλίδη.


Σημειώνεται ότι τα Δημοτικά Τέλη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών παραμένουν αμετάβλητα από το 2019, μετά τη μείωσή τους το 2018. Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος 2023 για τις μεν κατοικίες παραμένουν στο 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα στα 3,12 €/τ.μ. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «αυτό συμβαίνει παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας των Υπηρεσιών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση της οποίας σύσσωμα και ομόφωνα οι δήμοι ζητούμε και διεκδικούμε γενναία αύξηση της χρηματοδότησής τους».


«Οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα είναι τεράστιες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τον προϋπολογισμό του δήμου, και ειδικά των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Πήραμε την απόφαση να απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές και να κρατήσουμε τα δημοτικά τέλη σταθερά έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά του δήμου μας. Αυτό εξάλλου αποτελεί πάγια πολιτική της δημοτικής Αρχής όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Έτσι, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, τα Δημοτικά Τέλη έχουν ως εξής:


• Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία, καθώς και ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συλλόγους και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πλην των ιδιωτικών κλινικών: 1,24 €/τ.μ.

• Για λοιπούς στεγασμένους χώρους (καταστήματα και λοιποί χώροι): 3,12 €/τ.μ.

• Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και είναι στεγασμένοι χώροι, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: 3,28 €/τ.μ.

• Για ιδιωτικά πάρκινγκ (στεγασμένα) και αποθήκες αυτόνομες και αυτοτελείς, και δεν χρησιμοποιούνται σε επιχειρηματική δραστηριότητα: 1,24 €/τ.μ.

• Για επιχειρήσεις πάρκινγκ επί των οδών Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου, Ελ. Βενιζέλου (Νεάπολη), Επταπυργίου, Ελπίδος (Συκιές), Λεωφ. ΟΧΙ (Αγ. Παύλος) και Λεωφ. Παπανικολάου (Πεύκα), ή σε απόσταση 150μ. από αυτές: 2,80 €/τ.μ., και οι υπόλοιπες οδοί 2 €/τ.μ.


Πρόνοια για ευπαθείς ομάδες


Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου συνεχίζουν να εισπράττουν ιδιαίτερα οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Για όλους αυτούς προβλέφθηκε μείωση στα Δημοτικά Τέλη έως και 50%, ενώ για κάποιες κατηγορίες υπάρχει και πλήρης απαλλαγή. Συγκεκριμένα:


1. Πλήρης απαλλαγή για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής (ενοικίου) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 65 ετών), μοναχικά ή ζεύγη που στερούνται ιδιόκτητης στέγης, έχουν κοινωνική αδυναμία και είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς και άτομα που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν έχουν εισόδημα από μισθωτή ή επιχειρηματική δραστηριότητα και στερούνται ιδιόκτητης στέγης (χωρίς ακίνητη περιουσία πρώτη ή δευτερεύουσα).


2. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 50%, δηλαδή 0,62 €/τ.μ. για κατοικίες όπου διαμένουν μόνιμα (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές):

• Πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€ και για κάθε επιπλέον παιδί 3.000 €/παιδί,

• Άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, (εγγεγραμμένα στην ίδια οικογενειακή μερίδα) σε ποσοστό 80% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€,

• Δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».