63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Οι μαθητές στο Σινεμά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Οι μαθητές στο Σινεμά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

8 Νοεμβρίου 2022

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Οι μαθητές στο Σινεμά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Στα πρόσωπα των παιδιών, η δικαίωση για την τετραετή συνεργασία μας με το Φεστιβάλ»

Προβλήθηκαν πέντε ξενόγλωσσες κινηματογραφικές ταινίες και animation, ειδικά επιλεγμένες για τις ηλικίες 11 έως 15 ετών

Παιδικές φωνές, γέλια και φωτεινά λαμπερά μάτια γέμισε η κινηματογραφική αίθουσα του κλειστού Δημοτικού Θεάτρου Συκεών, κατά τη διάρκεια του διημέρου προβολών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «NextGen», του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.


Συνολικά πέντε ξενόγλωσσες κινηματογραφικές ταινίες και animation, ειδικά επιλεγμένες για τις ηλικίες 11 έως 15 ετών, προβλήθηκαν με την επιστροφή του θεσμού στην αίθουσα υψηλών προδιαγραφών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το διήμερο Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Νοεμβρίου, μετά την αναγκαστική διακοπή των δύο σεζόν λόγω της πανδημίας.


«Με την επιστροφή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, μέσα από την τετραετή συνεργασία μας με τον θεσμό, που, πια, έγινε παράδοση, παρά το εμπόδιο της πανδημίας, φέρνουμε και πάλι τα παιδιά μας στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό στα παιδιά μας, μια φράση της Μελίνας Μερκούρη που δεν παύουμε να επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που αυτό γίνεται πράξη», επισημαίνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Επενδύουμε στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και μαθητριών μας αλλά, την ίδια ώρα και στην ψυχαγωγία τους, ώστε να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και μιας καλύτερης κοινωνίας. Και φέτος, οι εκφράσεις στα πρόσωπα των παιδιών είναι η δικαίωση για τις επιλογές μας», καταλήγει ο Σ.Δανιηλίδης, ευχαριστώντας το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία.


«Τροφή για σκέψη…»


Εκ μέρους του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα παιδιά υποδεχόταν στην αίθουσα ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, σημειώνοντας ότι ο απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας και συνεργασίας του δήμου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι να «δώσουμε στα παιδιά τροφή για σκέψη, ταυτόχρονα με ψυχαγωγία, ώστε να επιτυγχάνεται πάντα και ανάγνωση των μηνυμάτων που η κάθε ταινία μεταφέρει στην κινηματογραφική μας οθόνη. Με τον τρόπο αυτό τα εκατοντάδες παιδιά παίρνουν γεύση των ταινιών του Φεστιβάλ, δωρεάν, σε χώρο εντός του δήμου μας, χωρίς τη διαδικασία της μεταφοράς σε αίθουσες του κέντρου».


Εκ μέρους του Φεστιβάλ τα παιδιά στις προβολές καλωσόρισε η Αθανασία Μακρή, μέλος του τμήματος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα θεσμό 63 ετών, που επέστρεψε μετά τα δύο χρόνια πανδημίας με την ενότητα «NextGen» (Next Genaration) να επιστρέφει με τη σειρά της, για την επόμενη γενιά, δηλαδή εσάς τα παιδιά».


«Πολύ σημαντική και θετική» χαρακτηρίζει τη συνεργασία του δήμου με το Φεστιβάλ ο εκπαιδευτικός του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Γεώργιος Χρίστογλου, που σημειώνει ότι «τόσο από την φετινή εμπειρία της θέασης τόσο και προ covid-19 οι μαθητές και οι μαθήτριες που συνόδευσε στις προβολές του Φεστιβάλ έμειναν ενθουσιασμένοι». Εξαίρει δε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την πρωτοβουλία που, πια, έχει τη μορφή θεσμού, καθώς «μέσα από τις ταινίες παιδιά και εκπαιδευτικοί λαμβάνουν θαυμάσιες αφορμές για να κάνουν αργότερα στην τάξη συζητήσεις για κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους ίδιους και ολόκληρη την κοινωνία, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, οι εξαρτήσεις γενικά αλλά και στα social media, κ.ά.». Θερμότατη υποδοχή στις ταινίες που παρακολούθησαν επιφύλαξαν οι εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες που βρέθηκαν φέτος στην αίθουσα του κλειστού δημοτικού θεάτρου.


Κατά το διήμερο των προβολών μαθητές και μαθήτριες από το 2ο και 4ο Γυμνάσια Συκεών παρακολούθησαν τις μικρού μήκους ταινίες «Είσαι καλά;», «Η επινόηση του λιγότερου», «Τα αθλητικά του μπαμπά» και «Χάρτα», και της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού Σχολείου, από το 5ο, 6ο και 11ο Δημ. Σχολεία Συκεών και το 10ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, παρακολούθησαν την ταινία «Ο κόσμος της Γκάια».

Φωτογραφίες