Πάρκο Ρουμανικών: Στην τελική ευθεία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πάρκο Ρουμανικών: Στην τελική ευθεία

3 Νοεμβρίου 2022

Πάρκο Ρουμανικών: Στην τελική ευθεία

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στη Νεάπολη

♦ 2,5 στρέμματα πρασίνου στην καρδιά του μπετόν ♦ Θέατρο, Παιδική Χαρά, γήπεδο, το «μικρό χωριό», υπαίθριο γυμναστήριο, παιχνίδια για μεγάλους ♦ Διάνοιξη της οδού Ιασωνίδου

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα για την ολοκλήρωση του πάρκου των Ρουμανικών στη Νεάπολη. Τα συνεργεία κατασκευών εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο ακόμη και στις τελευταίες του λεπτομέρειες και να εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες.


Η χωροθέτηση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που ακολουθήθηκε πιστά όσον αφορά στην υλοποιούμενη ανάπλαση. Ο ενιαίος σχεδιασμός ανασυντάσσει τον ελεύθερο χώρο αλλά και τις θέσεις πρασίνου. Πρόκειται για ένα αστικό, σύγχρονο πάρκο πόλης, με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο. Η αισθητική του πάρκου, η προσαρμογή του στον περιβάλλοντα χώρο και η αρχιτεκτονική του μορφή θα αναδειχθούν στο μέγεθος που τους αναλογεί, όταν έρθει η ημέρα των επίσημων εγκαινίων και παραδοθεί στη χρήση των πολιτών.


«Μετά από προβλήματα, εμπόδια και δυσκολίες, τεχνικής αλλά και γραφειοκρατικής φύσεως, μπήκαμε στην τελική ευθεία και πλησιάζουμε στον τερματισμό. Γνωρίζω καλά τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από τις καθυστερήσεις, ευτυχώς όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον πάρα πολύ καλά ότι σε κανέναν δεν συμφέρει να εξαγγέλλονται έργα που αργούν ή δεν υλοποιούνται ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση, τα εμπόδια που συναντήσαμε στην εξέλιξη της κατασκευής ήταν σημαντικά, περίπλοκα, ενώ η λύση τους δεν ήταν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών μας. Όλα αυτά όμως έχουν τελειώσει, είμαστε πολύ κοντά στο τέλος και σε πολύ λίγο χρόνο, το πάρκο των Ρουμανικών θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στους πολίτες», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Η σημαντικότητα του πάρκου των Ρουμανικών γίνεται εύκολα αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Νεάπολης, μετά την περιοχή Στρεμπενιώτη, σε μια πολύ πυκνοδομημένη περιοχή. Το πάρκο είναι συνολικής έκτασης 5,3 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2,5 στρέμματα είναι πράσινο με συνολικά 170 δέντρα, από τα οποία τα 130 αποτελούν νέες φυτεύσεις μεγάλων δένδρων, και νέες φυτεύσεις 700 θάμνων και 520 καλλωπιστικών-αρωματικών φυτών.


Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος


Η προσφορά του πάρκου όμως, δεν είναι μόνο το πράσινο. Με τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, χωρητικότητας 150 ατόμων, το πάρκο θα παρέχει την δυνατότητα φιλοξενίας σε υπαίθριες δραστηριότητες (εκθέσεις, ομιλίες, υπαίθρια αγορά, χορευτικές εκδηλώσεις και άλλα), ενώ απευθύνεται σε πολίτες όλων των ηλικιών, κοινωνικών και πολιτισμικών ομάδων.


Διαθέτει Παιδική Χαρά, ένα μικρό γήπεδο με χλοοτάπητα για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και το «μικρό χωριό», που θα είναι ένας χώρος περιφραγμένος και με ξύλινα παιχνίδια για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων αλλά και ομαδικές συγκεντρώσεις, ενώ σε άλλον χώρο, θα τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, για όσους το επιθυμούν.


Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανάπαυσης με καθίσματα, έχει δημιουργηθεί κήπος με αρωματικά φυτά ενώ αξίζει να τονιστεί πως στο άμεσο μέλλον θα χτιστεί ένα νέο αναψυκτήριο στη θέση που βρισκόταν το παλιό, όπως επίσης έχει τοποθετηθεί ένας νέος περιστερώνας. Συνολικά το πάρκο Ρουμανικών είναι ένας χώρος ασφαλής, πολύ καλά φωτιζόμενος και παρέχει εποπτεία ελέγχου όλες τις ώρες της ημέρας. Αξίζει να τονιστεί πως ο κεντρικός άξονας του πάρκου παρέχει πλήρη προσβασιμότητα στα ΑμεΑ.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε το 1.750.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ, ΕΣΠΑ). Ωστόσο, μετά την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά τον διαγωνισμό (58,76%), το κόστος κατασκευής διαμορφώθηκε στις 721.638 ευρώ, αποτέλεσμα που καταδεικνύει την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του δήμου, που -σε συνδυασμό με το υγιές δημοτικό ταμείο- αποτελεί πόλο έλξης των κατασκευαστριών εταιριών.

Φωτογραφίες