Τιμούμε την Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τιμούμε την Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές

27 Οκτωβρίου 2022

Τιμούμε την Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές

Με λαμπρότητα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, την Εθνική Αντίσταση

Στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών)

Την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές τιμά και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Σε συνέχεια των πανηγυρικών εορτασμών του τριημέρου για το εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου και την καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, αλλά και του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, που γιορτάστηκε στις 25 & 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα τιμήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης την 30η Οκτωβρίου του 1944.


Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, καθώς εκείνο το θρυλικό πρωινό, στις 30 Οκτωβρίου 1944 και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από το Επταπύργιο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του ΕΛΑΝ από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. Την επέτειο αυτή τιμούσε άλλωστε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, και την οποία «ιερή υποχρέωση», όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρέλαβε στη συνέχεια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας με κάθε λαμπρότητα τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.


Φέτος, η εκδήλωση τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, όπου βρίσκεται το μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών). Κατά την τελετή, τιμή θα αποδώσουν μαθητές σχολείων του δήμου, σημαιοφόροι και παραστάτες κρατώντας περήφανα τη γαλανόλευκη, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα εκφωνηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά τμήμα του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.


Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθη μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του δήμου και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών αείμνηστου Κώστα Μουτσόπουλου. Αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936 με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.