Το καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης ετοιμάζεται για την Οδησσό

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Το καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης ετοιμάζεται για την Οδησσό

5 Απριλίου 2022

Το καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης ετοιμάζεται για την Οδησσό

Τέσσερα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας παρέδωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην ουκρανική κοινότητα

♦ Σίμος Δανιηλίδης: Έτοιμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποστολή στην ιστορική πόλη της Ουκρανίας όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα ♦ Ν. Κοσίτσκι: Εκ βάθους καρδίας σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας

Με την παράδοση της πρώτης μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, και την οποία παρέδωσε σήμερα το μεσημέρι στην ουκρανική κοινότητα και στην «Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία», στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, άνοιξε η συντονισμένη κινητοποίηση για την παράδοσή της στην Οδησσό.


Πρόκειται ταυτόχρονα για μια ουσιαστική και άκρως συμβολική κίνηση, όπως τόνισαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης και ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, και πρώην βουλευτής Επικρατείας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, καθώς στην Οδησσό το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο και η ιστορία της πόλης συνδέεται άμεσα, εδώ και αιώνες, με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.


Η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, προερχόμενη «από το υστέρημα και την αγάπη των συμπολιτών μας», όπως είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, μεταφέρθηκε με τέσσερα φορτηγά οχήματα στο ειδικό περίπτερο της ΔΕΘ, η οποία αποτελούνταν από είδη διατροφής, υγιεινής και φάρμακα. Εκεί, τη δημοτική αποστολή, στην οποία συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Αλεξιάδου, υποδέχθηκε ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούχ και ο επίτιμος πρόξενος Δημήτρης Δημητριάδης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον δήμαρχο για μεγάλη και ουσιαστική συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό.


«Ο ουκρανικός λαός έχει μεγάλη ανάγκη από βοήθεια μετά από αυτό που έχει συμβεί. Ο ελληνικός λαός και το ελληνικό κράτος βοηθάει πάρα πολύ, όπως και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κάτι το οποίο εκτιμούμε βαθύτατα και τον ευχαριστούμε θερμά», δήλωσε ο κ. Σαμπλούκ, στον οποίο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε την διάθεση και την αποφασιστικότητά του να είναι μέλος της αποστολής που θα συνοδεύσει την ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί και θα παραδοθεί στην Οδησσό.


«Έτοιμη για την αποστολή…»


«Ο ελλαδικός και κυπριακός ελληνισμός ξέρουμε πάρα πολύ καλά και από εισβολές, και από Κατοχή, και από προσφυγιά. Θεωρούμε ιερό καθήκον μας να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό, τον αδελφό ουκρανικό λαό. Οι πολίτες του δήμου μας, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης. Αυτό το βουνό που βλέπετε εδώ, και θα ακολουθήσουν κι άλλα, είναι από το υστέρημα και την αγάπη του λαού του δήμου μας για να στηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τον ουκρανικό λαό. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερη και μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ΠΕΔ-ΚΜ, θέλουμε να συνοδεύσουμε την αποστολή στην Οδησσό. Εγώ έχω δηλώσει συμμετοχή για να είμαι στην αντιπροσωπεία για να παραδώσουμε αυτό το αποτέλεσμα της αγάπης και της ανθρωπιάς στους συμπολίτες μας εκεί που δοκιμάζονται άσχημα. Καλή δύναμη και κουράγιο Ουκρανία, νίκη και απελευθέρωση στην Ουκρανία».


Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-ουκρανικής Πρωτοβουλίας Νικόλαος Κοσίτσκι, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη «για την υποστήριξη και την αγάπη με την οποία ο λαός του δήμου Νεάπολης-Συκεών αγκαλιάζει τον ουκρανικό λαό». «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και συμβολισμό η πρωτοβουλία σας αυτή για τον λαό της Ουκρανίας. Και εκ μέρους του Συλλόγου μας, που πρόσφατα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, σας εκφράζουμε εκ βάθους καρδίας ένα τεράστιο ευχαριστώ για τη βοήθεια, για την αγάπη, για τη συμπαράσταση που προσφέρετε στη χώρα μας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ελλάδας είναι ιστορικές και γνωστές. Είμαστε πολύ ευγνώμονες κάθε φορά που λαμβάνουμε από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας κάποια βοήθεια για την Ουκρανία. Βεβαίως η πόλη της Οδησσού έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα λόγω της μεγάλης κοινότητας των Ελλήνων, αλλά και μεγάλο ιστορικό συμβολισμό. Έτσι, προς το παρόν η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια θα πάει στην Οδησσό, και αργότερα, μόλις δοθεί η ευκαιρία και ανοίξει ένας πράσινος διάδρομος θα αποσταλεί και στη Μαριούπολη», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου.


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία» Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, απευθυνόμενος στους νέους του Συλλόγου Ελληνο-ουκρανικής Πρωτοβουλίας, τόνισε την αποφασιστικότητα της Πρωτοβουλίας, των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, των Επιμελητηρίων και των άλλων φορέων «να οργανώσουμε μια αποστολή βοήθειας η οποία θα συνοδεύεται, εφόσον καταστεί αυτό δυνατόν, από δημάρχους και άλλους παράγοντες για να πάει στην Οδησσό, κάτι που θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας και το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, «θέλουμε να συνοδεύσουμε την αποστολή και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό όχι γιατί τη διαχωρίζουμε από τους άλλους Ουκρανούς πολίτες, αλλά για να αναδείξουμε τον μεγάλο συμβολισμό της πόλης για τον ελληνισμό και την ιστορία». «Σαν την ερχόμενη Κυριακή, στις 10 Απριλίου 1944 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε την Οδησσό από τους Ναζί, όπου τώρα επιχειρεί να εισβάλει ως κατακτητής. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί θέλουμε Οδησσό, γιατί στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, η οποία συγκροτείται από 300 και πλέον προσωπικότητες.


Συγκέντρωση βοήθειας


Στο μεταξύ η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών συνεχίζεται με ιδιαίτερα συγκινητική προσέλευση η συμμετοχή των πολιτών. Τα είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό συγκεντρώνονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του δήμου, και συγκεκριμένα στο:


• Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ειρήνης 19, Πεύκα

• Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Παύλου // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ηπείρου 9, Αγ. Παύλος

• Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Ελ.Βενιζέλου 125, Νεάπολη, περ. Στρεμπενιώτη

• Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεων // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Στρ. Στ. Σαράφη & Ι.Μιχαήλ 1, Συκιές (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)


Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως καθορίστηκαν από τις ουκρανικές Αρχές, ενδεικτικά είναι τα εξής:


♦ Ιατροφαρμακευτικό υλικό (αιμοστατικά, αλοιφές εγκαυμάτων, αντιϊσταμινικά φάρμακα, αντιπυρετικά, αντισηπτικά, γάζες, αντιφλεγμονώδη, επιστρώματα, ισοθερμικές κουβέρτες, λευκοπλάστ, παυσίπονα, σύριγγες με βελόνες, φλεβοκαθετήρες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, οινόπνευμα, φυσιολογικοί οροί, μη υδραργυρικά θερμόμετρα, βακτηριδιακά επιθέματα, ορμονικές αλοιφές, επιθέματα ματιών, υποθερμικές σακούλες, παρακεταμόλη, αντισηπτικά μετά από τραυματισμό, κ.ά.),

♦ Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες,

♦ Παπλώματα και κλινοσκεπάσματα,

♦ Είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, κ.ά.),

♦ Βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα,

♦ Είδη ατομικής υγιεινής,

♦ Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, παξιμάδια, κ.ά.),

♦ Φακοί, μπαταρίες


«Η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τον ουκρανικό λαό, μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη χώρα του, είναι μεγάλη και θα γίνεται βαθύτερη. Για αυτό πρέπει να πυκνώσουμε τις τάξεις της βοήθειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Κι ας μη ξεχνάμε ότι στη χώρα αυτή ζουν Έλληνες αδέλφια μας, και ιδιαίτερα στην Οδησσό και στη Μαριούπολη, όπου προγραμματίζουμε τη μεγάλη αποστολή», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας πρόσκληση «στο λαό του δήμου μας να σταθεί αλληλέγγυος με κάθε τρόπο προς τον ουκρανικό λαό».

Φωτογραφίες