100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο κύκλος των εκδηλώσεων διευρύνεται…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο κύκλος των εκδηλώσεων διευρύνεται…

15 Απριλίου 2022

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο κύκλος των εκδηλώσεων διευρύνεται…

Συναυλία, έκθεση ντοκουμέντων, δραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση και ιστορικές διαλέξεις στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Με ένα νέο πλαίσιο εκδηλώσεων διευρύνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τον κύκλο των δράσεών του για τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), τιμώντας ταυτόχρονα τις μνήμες των ξεριζωμένων προγόνων μας και τις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.


Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοίγει με μία μουσική παράσταση αφιερωμένη σε ένα Ταξίδι αλαργινό, για να ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, και μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση. Παράλληλα, καταρτίζεται το πρόγραμμα του ανοιχτού Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου με εισηγήσεις ιστορικών και καθηγητών για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το πρόγραμμα των διαδραστικών ιστορικών περιπάτων σε ιστορικά και προσφυγικά μονοπάτια για τους μαθητές όλων των σχολείων του δήμου.


Αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθεί έχει ως εξής:


Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 – 8:30 μ.μ.


► «Σε ταξίδι αλαργινό»

• Μουσική παράσταση από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, που θα μας ταξιδέψει σε γνωστές μελωδίες αφιερωμένες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Κουβακλή, ενώ τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Πάνος Κοσμίδης.

• Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων, Συκιές),

• Είσοδος ελεύθερη.


Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 - 7:30 μ.μ.


► «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιχνηλατώντας την Ιστορία»

• Έκθεση καρτ ποστάλ, φωτογραφιών, εφημερίδων και σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη

• Μουσείο Προσφύγων, Πολιτιστική Γειτονιά (οδός Έβρου, Συκιές)

• Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 7:30 μ.μ.

• Διάρκεια Έκθεσης: Έως 25 Μαΐου 2022

• Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00-13:00

Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 18:00-20:00


Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 - 9:30 μ.μ.


► «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη…»

• Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση του SYKIESfest

• Χορευτικό Συγκρότημα Νεάπολης Συκεών, θεατρικές ομάδες της ΚΕΥΝΣ, Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, Art Mates και πλήθος πολιτιστικών φορέων του δήμου.

• Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» (Κ. Κουν, Συκιές)

• Σε κείμενα του συγγραφέα-ερευνετή Κώστα Νίγδελη, σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά και Θανάση Καλτσίκα, η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής. Δραματοποιείται η αναζήτηση του ενός στρατιώτη αδελφού από τον άλλον σε ένα ιστορικό και λαογραφικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής εκείνης στη Μικρά Ασία και τη Θράκη.