Αρχίζει η ανακατασκευή και ανάπλαση κλιμάκων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αρχίζει η ανακατασκευή και ανάπλαση κλιμάκων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

20 Απριλίου 2022

Αρχίζει η ανακατασκευή και ανάπλαση κλιμάκων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρία

Σίμος Δανιηλίδης: Αναβαθμίζουμε διαρκώς την ποιότητα ζωής στον δήμο μας

Ένα ακόμη έργο, που είναι ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και αποτελεί προϊόν πλατιάς διαβούλευσης με την κοινωνία, πέρασε σήμερα στο στάδιο της υλοποίησης.


Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης και ηλεκτροφωτισμού κλιμάκων και πεζοδρόμων, προϋπολογισμού 2.480.000 ευρώ, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Αυτό αφορά συνολικά 22 κλίμακες (σκαλοπατάκια), πεζόδρομους και πεζοδρόμια στις Δ.Ε. Συκεών, Πεύκων και Αγ. Παύλου, όπου θα φυτευτούν συνολικά 140 νέα μεγάλα δένδρα και 366 θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά, ενώ θα τοποθετηθούν καθιστικά παγκάκια και χαλύβδινος σκελετός στάθμευσης ποδηλάτων.


Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές και ο εκπρόσωπος της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας Γρηγόρης Καλαμακίδης, υπέγραψαν τη σύμβαση, παρουσία των μελετητών Βικτωρίας Ρίζου και Νίκος Σιαμέτης, για να δοθεί έτσι το σύνθημα για την άμεση έναρξη των εργασιών. Αυτές, σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες, με τον δήμαρχο να ζητά από τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας «γρηγορότερη παράδοση».


«Ένα ακόμη έργο προστίθεται στα δεκάδες που είναι είτε προς ολοκλήρωση, είτε σε εξέλιξη, είτε ετοιμάζονται. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, πρασινισμού, ένα έργο ανάπλασης, ένα έργο λειτουργικότητας που θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στην καθημερινότητά τους», δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε:


«Μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του νόμου περί δημοπρασιών, αναδείχθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία. Σήμερα υπογράψαμε το συμφωνητικό και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά το έργο, με στόχο τους επόμενους μήνες να παρέμβουμε σε όλα αυτά τα μέτωπα με πολλαπλά συνεργεία, ξεκινώντας από το χώρο των σχολείων στα Πεύκα, στην περιοχή Βυζάντιο, όπου σε λίγο καιρό θα τεθεί σε λειτουργία το καινούριο υπερσύγχρονο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σχολικό συγκρότημα που θα φιλοξενεί το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων, ενώ δίπλα από αυτό είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν το καινούριο σχολικό συγκρότημα του 4ου Δημ. Σχολείου των Πεύκων και του 7ου Νηπιαγωγείου Πεύκων. Αμέσως μετά τα συνεργεία της κατασκευάστριας εταιρείας θα απλωθούν σε όλη την περιοχή, με κυρία στόχευση την περιοχή του Αγίου Παύλου, η οποία, λόγω της ανισοϋψίας που την χαρακτηρίζει, έχει πολλές περιοχές με κλίμακες και μικρούς χώρους διαμόρφωσης, οι οποίοι, όμως, αθροιζόμενοι δημιουργούν διαφορετικό περιβάλλον και βελτιώνουν το μικροκλίμα. Έτσι, συνεχίζουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουμε πάρει στο πλαίσιο του προγραμματισμού των τεχνικών έργων, τον οποίο έχουμε κάνει με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».


«Συνδρομή και κατανόηση…»


Απευθυνόμενος στους πολίτες-περίοικους των εργασιών παρέμβασης, ο δήμαρχος ζήτησε «την κατανόησή τους για το επόμενο διάστημα». «Το σύνθημά μας είναι: η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα είναι παντοτινά. Οπότε, θέλουμε και τη συνδρομή και την κατανόηση των συμπολιτών μας τις περιόδους που θα γίνονται οι παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία. Να υπάρχει και ανοχή και συνδρομή από την τοπική κοινωνία έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα».


Τέλος, ευχαρίστησε «για μία ακόμη φορά την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, τον διευθυντή της Υπηρεσίας, τους προϊσταμένους, τους μελετητές και τους επιβλέποντες για τη δουλειά την οποία κάνουν», καθώς, όπως είπε, «χωρίς τη συνδρομή τη δική τους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει όλα αυτά τα πολλά και μεγάλα που έχουμε πετύχει στον δήμο μας».


Για μια μεγάλη «αστική αναζωογόνηση» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για ένα έργο που ειδικά η περιοχή του Αγ. Παύλου, αλλά και των Συκεών και των Πεύκων και της Νεάπολης, χρειάζονταν και οι συμπολίτες μας περίμεναν τις παρεμβάσεις αυτές για αρκετό καιρό». «Μιλάμε για μια αστική αναζωογόνηση που θα συντελεστεί με την ανάπλαση και την αναμόρφωση των κλιμάκων, που θα γίνει με σύγχρονα υλικά και θα εμπλουτιστούν με πράσινο, δημιουργώντας έτσι και χώρους πρασίνου», πρόσθεσε.


«Είναι ένα έργο που περιλαμβάνει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, ξεκινώντας από τα Πεύκα και το νέο σχολείο, για να επεκταθούμε μετά στις άλλες περιοχές, στα σημεία που πρέπει να γίνουν επεμβάσεις και σε θέματα πρασίνου, όλα με βιοκλιματική αντίληψη. Με τον νέο ηλεκτροφωτισμό θα αναδειχθούν κάποια σημεία που σήμερα έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας, ιδίως το βράδυ. Ένα ακόμα έργο θα παραδοθεί στους πολίτες του δήμου σε γρήγορο όπως πάντα χρονικό και εύλογο χρονικό διάστημα και με μία σωστή διάρκεια κατασκευής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Γρηγόρης Καλαμακίδης.


Το έργο


Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στις κλίμακες προβλέπεται η αντικατάσταση των επιστρώσεων με νέα υλικά, όπως χειροποίητες πλάκες τσιμέντου διακοσμημένες με βότσαλο, φυσική πέτρα Καρύστου και Άρτας, διαμόρφωση νέων καναλιών απορροής όμβριων υδάτων, αντικατάσταση ή συντήρηση των κιγκλιδωμάτων, αντικατάσταση, συντήρηση ή ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού των κλιμάκων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα (LED), κ.ά. Αναφορικά με τη διαμόρφωση και πλακόστρωση των πεζόδρομων θα εκτελεστούν εργασίες εκσκαφών, επιχωματώσεων, επίστρωση με κυβόλιθους, κατασκευή πέτρινων κρασπέδων, φύτευση, κ.ά.


Στόχος των παρεμβάσεων στις σκάλες είναι αφενός να αποκατασταθούν οι φθορές που έχουν υποστεί, ενώ παράλληλα θα γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις ώστε να είναι περισσότερο λειτουργικές και ασφαλείς, και αφετέρου να αναδειχθούν ως στοιχείο σύνδεσης των παράλληλων οδών και έμφασης των χαρακτηριστικών στοιχείων και ομορφιάς της περιοχής.

Φωτογραφίες