Covid-19: Μοριακά τεστ για όλους τους δημότες, από 20 ευρώ, και κατ’ οίκον!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Covid-19: Μοριακά τεστ για όλους τους δημότες, από 20 ευρώ, και κατ’ οίκον!

3 Μαΐου 2022

Covid-19: Μοριακά τεστ για όλους τους δημότες, από 20 ευρώ, και κατ’ οίκον!

Σε ισχύ οι χαμηλές τιμές που εξασφάλισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μετά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τα διαγνωστικά κέντρα, τα μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια κατόπιν της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος

Τι προβλέπει η διαδικασία για τους δημότες

Μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού Covid-19, και μάλιστα κατ’ οίκον, από 20 ευρώ ανά τεστ εξασφάλισε για όλους τους δημότες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι σημαντικά φθηνότερα από την τιμή των 47 ευρώ, που όρισε η κυβέρνηση ως πλαφόν για τη διενέργειά τους στα εργαστήρια και όχι κατ’ οίκον. Με τον τρόπο αυτόν ο δήμος συνέχισε τις παρεμβάσεις του για την προστασία και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας!


Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα διαγνωστικά κέντρα, σε μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια προκειμένου να προσφέρουν τη διενέργεια τεστ PCR σε προνομιακή τιμή για τους δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την επέκταση του μέτρου προκειμένου να αγκαλιάσει όλους τους δημότες του δήμου.


Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος δανιηλίδης, «η διαδικασία που ακολουθήσαμε αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και το ιδιαίτερο αυτής της διαδικασίας είναι ότι φορέας αυτής της δημοπρασίας είναι ο δήμος, ο οποίος δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από το ταμείο του, αφού το κόστος το επιβαρύνονται αποκλειστικά οι δημότες».


Σχετικά με την επιλογή η διαδικασία να αφορά τους δημότες και όχι τους κατοίκους, ο Σίμος Δανιηλίδης διευκρινίζει ότι «εάν διευρύναμε την πρωτοβουλία για όλους τους κατοίκους θα απαιτούνταν να εργαστεί για τις πιστοποιήσεις της ιδιότητας μια στρατιά ολόκληρη εργαζομένων, που έτσι και αλλιώς ο αριθμός τους στους δήμους είναι μειωμένος. Η πιστοποίηση της ιδιότητας του δημότη ή του κατοίκου, με βάση την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τα αρμόδια γραφεία, συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία για το υπάρχον προσωπικό. Αντίθετα, στη φάση αυτή πήγαμε μόνο στους δημότες οι οποίοι με μια απλή κίνηση μπορούν μέσω του κόμβου gov.gr να κατεβάζουν το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης και να αποδείξουν την ιδιότητα του δημότη στο εργαστήριο που θα επιλέξουν».


Τιμές-διαδικασία


Έτσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συλλογής προσφορών επιφύλαξε ευχάριστη έκπληξη για τους δημότες, καθώς εξασφαλίστηκαν τιμές πολύ χαμηλές. Μετά την αξιολόγησή τους από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο δήμος προχώρησε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τα διαγνωστικά κέντρα, τα μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.


Στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται πλέον οι Υπηρεσίες του δήμου, έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει τους κανόνες της διαφάνειας και της απευθείας εξυπηρέτησης των δημοτών από το Εργαστήριο της επιλογής τους.


Έτσι, ο κατάλογος που διαμορφώθηκε, και από τον οποίο αποκλειστικά οι δημότες μπορούν κάνουν την επιλογή τους για τη διενέργεια μοριακών ελέγχων, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την κάλυψη της τιμής του PCR, έχει ως εξής:


1. Ιστογενετική (Σουλιτζής Νικόλαος) - 20 €/τεστ

(Τσιμισκή 33, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2311.243268)


2. Ντάικου Αγγελική – Το 1ο μοριακό τεστ 24€ - Όλα τα υπόλοιπα για το ίδιο άτομο και τα μέλη της οικογένειας 19€ - Κατ’ οίκον λήψη 25€ το πρώτο τεστ και 20€ για τα υπόλοιπα

(Γερακαρού Θεσσαλονίκης – Τηλ:23930.91354, 6906.770900)


3. Δουδουλής Ευάγγελος - 35 €/τεστ

(Εγνατίας 96, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.221782)


4. Καρυώτης Κυριάκος - 35 €/τεστ

(Αγ. Δημητρίου 23, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.551767)


5. Affidea (Θεόδωρος Καρούντζος) - 43 €/τεστ

(Βασ. Γεωργίου 6, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.861500)


Να σημειωθεί ότι πριν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, οι Υπηρεσίες του δήμου πραγματοποίησαν ενδελεχή νομική έρευνα για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας, που επισφραγίστηκε με τη σχετική έγκριση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) και τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Κατοπόδη, τον οποίο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ευχαριστεί για τη «μεγάλη βοήθεια, την καθοριστική συμβολή του και τις οδηγίες του για τη νομιμότητα της διαδικασίας».


Σύμφωνα με τα μνημόνια συνεργασίας, οι προσφερόμενες τιμές αφορούν το σύνολο της παρεχόμενης υπηρεσίας (δειγματοληψία και ανάλυση δείγματος, κ.λπ., περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών).


Οι δημότες θα πρέπει να κατεβάζουν από τον κόμβο gov.gr πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που θα αποδεικνύει τη δημοτικότητά τους.

Τα αποτελέσματα του κάθε τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός το αργότερο 24 ωρών από την εξέταση, θα καταχωρούνται, δε, με ευθύνη του κέντρου, κλινικής ή του εργαστηρίου στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.