100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Αλησμόνητες οι χαμένες Πατρίδες…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Αλησμόνητες οι χαμένες Πατρίδες…

9 Μαΐου 2022

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Αλησμόνητες οι χαμένες Πατρίδες…

Μοναδικό «Ταξίδι αλαργινό» από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών

Έως τις 25 Μαΐου η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά

Αλησμόνητες οι πατρίδες όπου το ελληνικό στοιχείο μεγαλούργησε σε βάθος πολλών αιώνων, για να αφανιστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οδηγώντας στη σκληρή προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εκπατρισθούν και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία!


Και θα παραμείνουν εσαεί αλησμόνητες όσο οι σύγχρονες γενιές θα καλλιεργούν και θα εμπνέονται από την παράδοση και τον πολιτισμό που διέσωσαν και έφεραν μαζί τους τα καραβάνια των προσφύγων. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ζωντανές στο διάβα της ιστορίας όσο παραμένει άσβεστη η ιστορική μνήμη, κι όσο θα τιμάται η μνήμη των ξεριζωμένων προγόνων μας.


Αυτή τη διαλεκτική σχέση επικοινωνίας και αλληλοτροφοδοσίας διατηρεί ενεργή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσα από ένα διαρκές και διευρυμένο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων, κινητοποιώντας και αξιοποιώντας το πλούσιο δημιουργικό δυναμικό του που στελεχώνει δημοτικές δομές και φορείς της περιοχής.


Και η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022) είναι μόνο η αφορμή για να φωτιστούν επιπλέον τα γεγονότα της εποχής και να τιμηθούν τα πρόσωπα που άφησαν πίσω τους, στα παράλια και στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, μια άλλη Ελλάδα για να ενσωματωθούν στον μητρικό κορμό και να την οδηγήσουν σε νέες εποχές.


Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών παρουσίασε μία μοναδική μουσική παράσταση στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (5.5.2022), που δεν αποτέλεσε μόνο ένα συγκινητικό «Ταξίδι αλαργινό» αλλά ταυτόχρονα τη σκηνή-πεδίο πάνω στο οποίο ξετυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και αλήθειες. Και τη στόχευση αυτή περιέγραψε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης, μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.


Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, με τη μοναδική ερμηνεία της Μαρίας Κουβακλή, και με τις ενορχηστρώσεις που επιμελήθηκε ο Πάνος Κοσμίδης, μάς ταξίδεψε με γνωστές μελωδίες αφιερωμένες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού, με το κοινό να σιγοτραγουδά και να στοχάζεται, αφού δέχθηκε την… πρόκληση του συγγραφέα και ερευνητή Κώστα Νίγδελη που είχε την επιμέλεια οργάνωσης της όλης εκδήλωσης.


«Μνήμης γεγονότων χάριν, αλλά και διότι ‘‘δι’ ημάς ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ’’. Υποχρέωση ιερά θεωρούμε μερικές αναφορές, έτσι απλά, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τα τότε, κάποιες ιδιαίτερες στιγμές της ιστορίας ν’ αναφέρουμε, μνήμες καταχωνιασμένες στο χρονοντούλαπο ν’ ανασύρουμε…», ανέφερε ο Κ.Νίγδελης από μικροφώνου για να ακολουθήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο η ανάδειξη ιστορικών αληθειών, που ενίσχυσαν επί σκηνής με τις αφηγήσεις-αναγνώσεις ιστορικών ντοκουμέντων η Στέλλα Κασιμίδου και ο Άγγελος Μοσχόπουλος της ομάδας Artmates Theater Group.


Έκθεση ντοκουμέντων


Και η ιχνηλάτηση της ιστορίας μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα (6.5.2022) στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά (Τομέας Τειχών, Συκιές), όπου φιλοξενείται έκθεση σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του Κώστα Νίγδελη, υπό την επιμέλεια του δημοτικού συμβούλου Θανάση Καλτσίκα και του φωτορεπόρτερ του δήμου Κώστα Αργύρη.


Η έκθεση με τίτλο «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-Ιχνηλατώντας την Ιστορία» περιλαμβάνει καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, εφημερίδες και προβολή βίντεο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πολίτες, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά να τονίζει τη συμβολή της έκθεσης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και τους μουσικούς-ερμηνευτές Φώτη Θεοδωρίδη και Βασιλική Κανελιάδου να «ζεσταίνουν» μουσικά τον χώρο.


INFO:


• Διάρκεια Έκθεσης:

Έως 25 Μαΐου 2022

• Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές 10:00-13:00

Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 18:00-20:00

Φωτογραφίες